Преминете към основното съдържание

Как правилно да мием зъбите си, междузъбните пространства и езика

Миете ли зъбите си правилно? Без да пропускате междузъбните пространства, езика или венците? Да си го кажем направо, посещението при зъболекаря не е сред любимите ни дейности. А превенцията е най-лесният начин, по който да сведем срещите със стоматолога до минимум. Повечето хора имат опит със зъбния кариес. Причината за появата му често не е, че не мият зъбите си, а че не ги мият както трябва. Опитайте внимателно да проследите с нас грешките стъпка по стъпка.

Колко често да мием зъбите си


Най-добре е да го правим след всяко хранене. Но, бъдете честни, кой има време за това? Два пъти дневно – сутрин и вечер – това е абсолютният минимум! Защото измитите зъби не се развалят. Сутрин е по-добре да го правим преди закуска, тъй като някои храни, най-вече по-киселинните (плодове, сок, но и кисело мляко), правят емайла по-мек и след това напразно го търкате заедно със зъбната плака.
 

Съвет! Носете в дамската си чанта мини паста за зъби, четка и кутийка с конци за почистване на междузъбните пространства – това е страхотна идея за всяка дама, която иска да има сияйна усмивка, независимо от обстоятелствата.

Колко дълго да мием зъбите си

 

За миене си отделете най-малко 3 минути, спокойно и повече. В началото си настройвайте хронометър или използвайте обикновен пясъчен часовник. Усещането за добре измити и гладки зъби не може да се сравни с нищо.

 

Съвет! Докато миете зъбите си, си пуснете любимата песен. Това е добър начин да направите зъбната хигиена по-приятна, а и елегантно да отмерите времето за миене.

Как да изберем четка

Отдавна вече не важи това, че колкото по-твърда е четката, толкова е по-добра. Обратното – по-меките са по-щадящи към цялата уста. Четките за зъби трябва да имат равно подрязани влакна и дръжка, която е удобна за хващане.Чудите се дали да изберете класическа или електрическа четка за зъби? И двете имат своите (не)изгоди. Класическите ръчни са по-щадящи към зъбите и венците. И дори да не се справяте на 100% с техниката за правилно миене, няма да им навредите много.


Ако обаче не сте много добри в миенето на зъбите и знаете, че старанието не е силната ви страна, заложете на електрическа четка.Електрическата четка за зъби ще ви спести повечето работа, защото се труди като на състезание – за една минута прави до няколко десетки хиляди движения! При неправилното ѝ използване обаче има опасност от изтъркване на емайла, раздразнение, даже и разраняване на венците. От електрическите четки изберете звукови, които вибрират леко. Почистват щадящо и ефективно.

Съвет! Оптималният период за смяна на четката или резервната глава е на всеки 3 месеца. И за да го запомните по-добре, сменяйте четката с идването на всеки нов сезон.

Как правилно да мием зъбите си

Без значение дали използвате ръчна или електрическа четка, винаги започвайте с миене на горните зъби. Допрете четката на границата на зъбите и горния венец, тъй като именно там се натрупва най-много храна. С леки кръгови движения почистете старателно всеки зъб. Най-напред от външната страна, после от вътрешната и накрая дъвкателната повърхност. Повторете с долните зъби.За старателно финално почистване на линията, разделяща венците от зъбите, са подходящи единичните четки с по-дълга дръжка, които почистват добре и по-малките зъби, задните кътници и брекетите.

 

Съвет! Ако четката ви е космата като метла, прекалено силно натискате зъбите. Дори и след месеци използване трябва да запазва първоначалната си форма.

Как да използваме интердентална четка

Нито една голяма четка не може да почисти съвършено пространствата между зъбите. За тях трябва да използвате интердентални четки с малки влакна, които почистват перфектно дори и най-малките пролуки. Размерите, от които ще имате нужда, най-вероятно ще са повече, тъй като при малко хора зъбите са еднакво отдалечени един от друг. Ако при използване на интердентална четка се появява кървене на венците, това е знак, че са възпалени.

 


Ако при използване на интердентална четка се появява кървене на венците, това е знак, че са възпалени. Продължете с почистването на венците в същия дух, кървенето ще отмине с времето.Това обаче не е достатъчно!  За най-тесните междузъбни пространства използвайте конец за зъби, лъкчета с опъната нишка или зъбен душ, който с помощта на струя под налягане изплаква заседналите замърсявания.

 

Как да почистваме езика


Причината за нежелания лош дъх са бактериите по повърхността на езика, които са плодотворна почва за зъбната плака. Бързо ще се справите с тях чрез специална стъргалка. Можете да почиствате езика си и с четката за зъби, но след всяко такова използване я изплаквайте под гореща вода.

 

Завършете устната хигиена с чашка вода за уста! Приятно освежава дъха, изплаква замърсяванията и ограничава образуването на зъбна плака. Можете да я използвате неограничено и продължително. А спокойно можете да я добавите в зъбния душ и така да имате грижа 2 в 1.

пълен текст скрий текста

Съвет! Смятате, че миете зъбите си старателно? Проверете това с таблетки за откриване на плака, които подчертават в цвят непочистената плака и различават старата от новата.

Струва ли ви се, че това е прекалено много? В действителност не е нищо повече от една тренирана и добре овладяна рутина. Усещането за съвършено почистени зъби със сигурност си струва. Да не говорим за това, че спестявате време и пари за посещения при зъболекаря.