Преминете към основното съдържание

Как да се грижим за косата

 Измъчвате ли се при погледа на заплетената си, мазна или суха коса? Правилната грижа за косата не е нещо сложно, но много от нас продължават да повтарят непрестанно едни и същи грешки. Преминете с нас стъпка по стъпка през правилната рутина в грижата за косата. Козметиката, подбрана с оглед на вашия тип коса, заедно с правилните процедури, ще направи чудеса. Така че, как да имаме красива коса?

1-ва стъпка – Грижа за скалпа

Здравата коса започва от скалпа, който често натоварваме с натрупаните по него стилизиращи продукти и замърсявания. За максималното му почистване използвайте пилинг за коса веднъж седмично. Не само почиства кожата на главата, но и приятно подобрява кръвообращението.
 
Не трябва да забравяме за подхранването и хидратацията на косата. Ще ѝ ги осигурят специалните тоници и води за коса. Сред нашите бестселъри са много продукти за грижа против косопад и подпомагане на растежа. Нанесете тоника в корените на косата и направете лек масаж, докато попие. Няма да се наложи да чакате дълго, за да се радвате на прекрасна грива!

пълен текст скрий текста

2-ра стъпка – Правилно миене на косата

 Ако косата ви се омазнява прекалено бързо, боядисвате я или имате сух скалп, със сигурност разполагаме с правилния шампоан за вас. При миене изберете хладка вода. Горещата дразни скалпа и уврежда косата, а студената не я изплаква достатъчно добре. Масажирайте шампоана от корените към краищата така, че да не заплетете косата прекалено, после старателно изплакнете.
А колко често да мием косата си? Специалистите препоръчват веднъж, най-много два пъти седмично, защото прекалено честото миене може да увреди косата. Ако вашата се омазнява бързо или много спортувате, дори миенето всеки ден не е проблем – само използвайте мек шампоан за ежедневна употреба. .

пълен текст скрий текста

3-та стъпка – Подхранване и хидратация на косата

Знаехте ли, че миенето на косата с шампоан отваря структурата на косъма и така той става по-податлив на нараняване? Затова на помощ идва балсамът, който изглажда повърхността на косата. Веднъж или два пъти седмично използвайте и маска за интензивно възстановяване на косата.

Грижата без изплакване е must-have продукт! Серумите за връхчетата на косата, маслата за коса или изглаждащите кремове за коса служат като допълнителна грижа и бърза защита.

А как се използват балсамът или маската за коса? Нанесете ги върху измита, изсушена с кърпа коса – винаги най-малко на 3 сантиметра от корените. Оставете да подействат за времето, посочено на опаковката, после старателно изплакнете.

пълен текст скрий текста

4-та стъпка – Разресване на косата

Започнете с избора на подходяща четка, която отговаря на дължината и гъстотата на косата ви.

Не забравяйте да я разрешете преди миене, при нанасяне на шампоан леко го втривайте в косата във вертикално положение, после внимателно изстискайте водата от нея.

Мократа коса е по-склонна към увреждане при разресване, затова преди да преминете с четката, оставете я да поизсъхне. Ако ви измъчва заплетена коса, най-напред нанесете в нея спрей за разресване на коса.

пълен текст скрий текста

5-та стъпка – Защита на косата от топлина

Преди да хванете пресата за коса или сешоара в ръка, нанесете по цялата дължина на косата спрей за предпазване на косата от топлина, който ще предотврати увреждането ѝ при топлинно оформяне.

Ще намалите риска от увреждане и с избора на подходящ електроуред. Сменете стария си сешоар с нов такъв с йонизатор и си купете кератинова или парна преса, която не унищожава влакното на косъма. Бъдете предпазливи с температурата. Колкото по-тънка и увредена е косата, толкова повече намалявайте температурата.

пълен текст скрий текста