Биберони и залъгалки

Филтър
Ценови диапазон

до

Материал
За кого?
Подаръци и промоции
Най-продавани

Как да изберем най-добрите бебешки залъгалки

Залъгалка, биберон, дрънкалка… всеки ги нарича по различен начин. Във всеки случай добре избраната залъгалка успява да успокои бебето, да му осигури усещане за удобство, но и да помогне за това, детето да спи по гръбче, както се препоръчва. Научете как да изберете най-добрата залъгалка. Ще видите, че никак не е трудно.

Какъв размер да изберем?

Правилният размер на залъгалката е един от най-важните критерии при избора.

 • Просто следвайте инструкциите на производителя. Най-често залъгалките се предлагат в размери, подходящи за бебета от 0 до 18 месеца. Има обаче и залъгалки 18 м+, приспособени за устата на по-големи деца.
 • Биберонът за новородени със сигурност няма да е подходящ за по-големи бебета, а обратното изобщо не е възможно. С правилния размер на биберона ще предотвратите неправилното развитие на устната кухина на детето.

Със заоблени ръбове или кръгъл биберон залъгалка?

Дискът на залъгалката, макар да остава извън устата на детето, има своята съществена функция. Снабден е с вентилационни отвори, които са важни за оптималното дишане на бебето, както и за отвеждането на слюнката.

 • Диск във формата на осмица или пеперуда – тоест, изрязан нагоре и надолу – позволява да пъхнете биберона залъгалка в устата на детето от двете страни.
 • Дискът, изрязан около нослето, с формата си подсказва единствения начин за пъхване в устата и красиво пасва на бебето.
 • Кръглият биберон залъгалка изглежда много сладко на детето. Трябва обаче да се уверите, че не притиска носа на бебето.

Симетричен или асиметричен биберон?

Зависи от детето, от това каква форма на биберона (например смукалка) предпочита. Ето защо е добре да купите и двата типа, за да опитате кой ще е по-удобен за вашето мъниче.

 • Асиметричната залъгалка (анатомичен биберон) копира формата на устата, благодарение на по-широката от едната страна част. Кръглата част се пъха в посока нагоре.
 • Симетричната залъгалка (физиологичен биберон) има формата на капка и напомня на зърното на гърдата. Има също и кръгли (т. нар. черешки), които също са вдъхновени от зърното на гърдата.
 • Ортодонтските залъгалки могат да бъдат със симетрична или асиметрична форма. Осигуряват на бебето оптимално положение на езика и с формата си допринасят максимално за правилното развитие на устната кухина.

Силиконова или каучукова залъгалка?

Най-често се срещате с 2 типа материал: каучук, тоест латекс, или медицински силикон. И двата материала имат своите преимущества и недостатъци.

 • Латексова залъгалка: Каучукът, от който се произвежда латекс, е естествен материал, затова биберонът има жълт оттенък. Типичният вкус на гума се харесва на някои бебета, а на други – не. Много е мек и гъвкав. Поддръжката на биберона залъгалка от каучук може да бъде малко по-трудна в сравнение със силиконовия. Купуването му е по-щадящо към околната среда.
 • Силиконова залъгалка: Тя е напълно прозрачна, без какъвто и да е вкус и мирис и лесно се поддържа в перфектна чистота. Силиконовият биберон залъгалка е устойчив на високи температури и затова животът му е по-дълъг. В сравнение с каучуковия е по-малко гъвкав.

Какво друго да купим към залъгалката?

 • На първо място ви препоръчваме да купите повече от един биберон залъгалка. Защото имат свойството лесно да се губят.
 • Купете също и клипс за залъгалка. Той се прикрепя към дрехите на бебето и така биберонът никога не се лута прекалено далеч и при разходка не пада на земята. Можете да избирате от щипка за залъгалка в много различни красиви дизайни.
 • За по-дълго, а и за по-кратко пътуване ще ви е от полза и калъфче за залъгалка. Биберонът се запазва чист в него и веднага е готов да бъде използван по предназначение от бебето.

Със залъгалка първите дни, седмици и месеци на бебето – а следователно и вашите – ще бъдат много по-приятни. Достатъчно е да изберете според изброените критерии и след това да оставите детето си да избере най-добрата залъгалка според собствените си предпочитания.