Преминете към основното съдържание

Пигментни петна

Може би сте забелязали по кожата си малки петънца, които са малко по-тъмни от цвета на кожата ви. Най-вероятно става въпрос за хиперпигментация, т.е. пигментни, старчески или слънчеви петна. Знаете ли, защо се появяват? А как се премахват пигментните петна?

Как се появяват пигментните петна?

Образуването на пигментни петна се дължи преди всичко на завишено ниво на меланин – натурален пигмент, благодарение на който косата, очите и кожата имат естествения си цвят. Излишъкът от меланин може да се влияе от няколко фактора: 

 • Прекомерно излагане на слънчевите лъчи без използване на продукти със защитен фактор.
 • Хормонални промени: петната често се появяват при жени, използващи хормонални контрацептиви, по време на бременност или в периода след менопаузата.
 • Възраст: с възрастта броят на меланоцитите намалява, но пък нараства активността и обемът им.
 • Кожни възпаления и наранявания, в резултат на които може да се освободи меланин.
 • Някои лекарства (напр. антибиотици) и билки (напр. звъника).

В зависимост от конкретните причини различаваме няколко вида пигментни петна.

пълен текст скрий текста

Видове пигментни петна

Мелазма

По-особен и обикновено безвреден тип хиперпигментация е мелазмата (хлоазма). Най-често се появява по бузите, носа и над горната устна. От нея страдат предимно жени, тъй като върху появата на този тип петна влияят хормони и по-точно промяната в нивата им, която влияе върху количеството меланин.

Мелазмата се появява при 15% от бременните жени, затова този тип пигментни петна се наричат „маската на бременността“. Освен при бременните жени, тези петна се появяват също при жените, които използват перорални хормонални контрацептиви. Добрата новина е, че мелазмата може да изчезне сама след раждането или след намаляване на дозите естроген.

Старчески и слънчеви петна

Образуват се предимно под въздействието на слънчевите лъчи, затова се срещат най-често на участъци, изложени на слънцето. Пигментни петна ще видите по лицето, врата, деколтето или ръцете. Този тип хиперпигментация е безвреден.

Върху появата на тези дребни тъмни петна оказват влияние също възрастта и цветът на кожата. По-тъмните хора страдат от пигментни петна по-често, отколкото светлите, които имат по-малко пигмент меланин.

пълен текст скрий текста

Следвъзпалителни пигментни петна

Както подсказва името, този вид хиперпигментация, известна и като PIH, се появява в резултат от възпаление или нараняване. Следвъзпалителната хиперпигментация често се появява след акне.

Когато кожата се възпали, се освобождава меланин и излишното количество пигмент предизвиква хиперпигментация. По кожата се образуват плоски розови или кафяви петна. Макар че слънчевите лъчи не предизвикват следвъзпалителна хиперпигментация, те могат да влошат състоянието ѝ. Затова избягвайте пряката слънчева светлина и спазвайте и другите правила, които не водят до влошаване на състоянието на следвъзпалителните петна. Освен ограничаването на слънчевите лъчи опитайте и други начини да се избавите от петната по лицето.

Как да избегнем хиперпигментацията

Върху интензитета на пигментните петна оказват влияние слънчевите лъчи. Затова достатъчната защита от слънцето намалява вероятността от поява на пигментни петна.

 • Използвайте качествен слънцезащитен крем и ограничете престоя на пряка слънчева светлина.
 • Не забравяйте, че слънчевите лъчи попадат върху вас дори когато не правите слънчеви бани. Използвайте редовно крем за лице с SPF и фон дьо тен с SPF, които ще ви предпазят от образуване на пигментни петна по лицето.

пълен текст скрий текста

Как да премахнем пигментните петна

Премахването на пигментните петна зависи от техния размер и цвят. Можете да опитате с козметични продукти за пигментни петна, професионално лечение, както и „бабешки методи“ за премахване на пигментни петна.

Козметика за пигментни петна

 • Със светлите пигментни петна ще се справи добре интензивен серум или избелващ крем против пигментни петна.
 • Ефикасен е също химичният пилинг, който възстановява кожата в дълбочина и премахва мъртвите клетки от кожата. Може да се подложите на него при дерматолог или да опитате деликатен химичен пилинг у дома.

Лекуване на пигментни петна

Ако козметичните продукти не са достатъчни за справяне с пигментните петна, е време за специализирана помощ.

 • Лазерната терапия има подобен ефект като химичния пилинг, но е по-точна. Дерматолозите насочват вниманието си към конкретна област, която обработват с високоенергийна светлина и така пигментните петна се премахват.
 • Хидрохинонът е лекарство, което намалява образуването на пигментни петна. Той обаче може да дразни кожата, а в краен случай да предизвика и следвъзпалителна хиперпигментация. Затова го използвайте само кратко време

Как да премахнем пигментните петна: „бабешки методи“

Понякога изобщо не е необходимо лечение на пигментните петна, но ако слънчевите петна хвърлят сянка върху красотата ви, изпробвайте някои домашни идеи за премахване на пигментни петна:

 • Лимонен сок (1 лъжичка) се смесва с лъжичка мед и бял йогурт. Нанесете получената маска за премахване на хиперпигментация върху кожата за 15 минути и след това измийте.
 • Смесете куркума (½ лъжичка) и една кофичка прясна сметана и нанесете върху пигментните петна по лицето. След 15 минути изплакнете.
 • Смесете бадемово масло с мед и млени бадеми, оставете да действа върху лицето един час и след това изплакнете. Или преди лягане втрийте бадемовото масло в кожата и оставете да действа цяла нощ.

пълен текст скрий текста

Как да прикрием пигментните петна

Не успявате да премахнете пигментните петна от лицето? Или едва наскоро сте започнали да използвате избелващ крем и резултатите засега са едва забележими? Прикрийте ги с коректор или прикриващ фон дьо тен, който ще изравни тена на кожата ви и ще ви даде самочувствие!