Грижа за гърдите и зърната

Масла, мехлеми и крем за зърна и гърди

Поддържайте гърдите си в най-добра кондиция и по време на бременността и кърменето! Гърдите, променящи големината си, имат нужда от качествена опора под формата на сутиен за кърмене, за да има млечната жлеза пространство за правилно развитие. Освен подходящото бельо трябва да осигурите на гърдите и интензивна подхранваща грижа, която ще помогне да се увеличи еластичността на кожата и да се избегне увисването ѝ, действа превантивно против стрии и не на последно място се грижи за болезнените зърна при кърмене.

Как да се грижим за гърдите през бременността

През бременността чувствителността на зърната се увеличава и се наблюдава рязка промяна в големината на гърдите, която може да доведе до напукване на еластичните влакна, изсушаване на кожата и поява на стрии по гърдите. Започнете да използвате подхранващо масло за гърди или ефикасен крем за стягане на бюста, масажирайте гърдите с кръгови движения и поддържайте кожата еластична и мека.

Нашият съвет: Още през бременността може да се появи спонтанно изтичане на млечна течност от гърдите (коластра). За да предотвратите възможно замърсяване на дрехите, препоръчваме да започнете да използвате еднократни подплънки за сутиен.

Грижа за гърдите след раждането

  • След раждането започва да се образува мляко и наливането на гърдите ги прави твърди и понякога горещи. Облекчение ще ви донесе редовният масаж на твърдите места с масло за гърди. Масажът намалява болката и активира функцията на гръдните жлези. Преди кърмене измивайте гърдите.
  • Защитният мехлем за зърна или успокояващият балсам за зърна използвайте превантивно, винаги след кърмене и измиване на гърдите, по този начин ще предотвратите болезнените напуквания (т. нар. рагади), ще улесните кожната регенерация и ще успокоите раздразненията. Опитайте, например, крем за раздразнени зърна при кърмене с ланолин, той е подходящ за зърната в периода на кърмене, тъй като е непарфюмиран и изцяло без вкус. Преди следващото кърмене винаги изтривайте.
  • Кремът за стягане на гърдите след раждането подобрява цялостното състояние на кожата и помага за стягането ѝ. Кожата е еластична и се възстановява по-бързо, освен това се увеличава циркулацията на кръвта и до гръдните тъкани и мускули достига нов кислород, който помага за поддържане на младежкия вид на кожата. Стягащият крем за гърди обикновено съдържа подхранващо какаово масло и масло от шеа, хидратиращ витамин E и стягащ колаген.

Нашият съвет: През първите дни след раждането препоръчваме използването на хидрогел подплънки за зърна, които подпомагат регенерацията на кожата, а могат да се използват и охладени като студен компрес.

Поглезете гърдите си през бременността и след раждането и те ще ви се отблагодарят с красив и здрав вид! Качествена козметика за бременни и продукти за бременни и кърмещи жени ще намерите на notino.bg.