Преминете към основното съдържание

Себорея

Розови петна, белеща се кожа и упорит сърбеж. Неприятното кожно заболяване, наречено себорея измъчва около 5% от населението. Себорея е хронично заболяване, затова няма удовлетворителен отговор на това, как да се избавим от себореята веднъж завинаги. Проявите обаче до голяма степен могат да бъдат потиснати. Ще ви посъветваме какво действа при себорея.

Какво е себорея

Себорея или себореен дерматит (dermatitis seborrhoica) е хронично кожно заболяване, което може да се появи при хора на всякаква възраст – от бебета до възрастни. В появата на себорея участва гъба от рода Malassezia. Обикновено тя се среща по кожата и се храни със себума върху нея. В момента, в който гъбата се размножи, по кожата се появява възпаление и кожата реагира с по-ускорено образуване на нови клетки в най-горния си пласт. После мъртвите кожни клетки проявяват типичните характеристики на себореята – люспи, корички и белене на кожата.

Как да разпознаем себореен дерматит

Себореята обикновено се появява на местата, където има много мастни жлези – по скалпа, гърдите и лицето в зоната над веждите или около носа. Сред признаците на себорея са розови петна и белеща се кожа с жълтокафяви люспи. Едновременно с това кожата е склонна към раздразнение и сърбеж.

Себореята не се диагностицира лесно, защото може да се обърка с пърхот, атопична екзема при децата или алергична реакция. Ако не сте сигурни, посетете опитен дерматолог, който ще постави точната диагноза и ще препоръча подходяща грижа за кожата.

Себорея при бебетата или млечни корички

Бебешката себорея се проявява чрез така наречените млечни корички, понякога назовавани и крусти. В началото обикновено се появяват люспи по темето, в по-напреднал стадий се образуват жълтокафяви люспи, които често се разширяват и в други области – ушите, веждите, гърдите или зоната на пелените.

пълен текст скрий текста

Какво влошава проявите на себорея

Не съществува една конкретна причина за себорея. Има обаче няколко рискови фактора, които влошават проявите на себореен дерматит. Сред най-честите от тях са:

 • емоционален стрес, прекалено натоварване и умора,
 • склонност към мазен скалп,
 • излишък от мъжки хормони,
 • отслабване на имунната система,
 • размножаване на гъбичките, които обикновено се срещат по кожата, повишена чувствителност към действието им,
 • сухо и хладно време,
 • недостиг на витамини от група B,
 • генетично предразположение,
 • приемане на определени лекарства,
 • използване на неподходящи козметични продукти (например със съдържание на алкохол или масла),
 • нездравословен начин на живот.

пълен текст скрий текста

Какво действа при себорея

Въпреки че себорея е хронично заболяване и битката с люспите е за цял живот, при спазване на определени принципи и използване на подходящи продукти против себорея можете значително да потиснете проявленията ѝ. Най-подходящото лечение на себореен дерматит винаги се препоръчва от лекар.

Медицинско лечение на себореен дерматит

При по-сериозни проявления на себорея лекарят обикновено предписва медицински продукти с кортикостероиди, които потискат възпалението и по този начин позволяват по-бързата регенерация на кожата. Използвайте продуктите с кортикостероиди само локално и никога след изтичане на срока на годност. Имайте предвид, че кортикостероидите могат да предизвикат редица нежелани последствия като отслабване на кожата например, затова е необходимо използването им да се ограничи само до задължителния срок.

В някои случаи дерматологът предписва и антимикотици (като миконазол, кетоконазол, циклопирокс), които действат против гъбичките, или антибиотици и препоръчва да се приемат заедно с желязо, цинк и В комплекс.

Козметични продукти против себорея

Без значение дали се борите със себорея в косата, по лицето или кожата на тялото, избирайте специална козметика, предназначена за много чувствителна или алергична кожа, а най-добре директно против себореен дерматит. На какви условия трябва да отговаря?

 • Избирайте продукти с колаген, без аромати, алкохол и съдържание на потенциално дразнещи вещества.
 • Заложете на шампоани, мехлеми и кремове против себорея със съдържание на антимикробни съставки, като например салицилова киселина, сяра, селен, катран или цинк. Те ще ви помогнат за намаляване на острите признаци на себорея и минимизират възможността от връщането му след завършване на лечението.
 • Ако имате себорея в косата, използвайте шампоани с гел консистенция, които не омазняват скалпа. Най-добър е специалният шампоан за себорея, който действа против прекомерното разпространение на гъбичките и влошаване на възпалението.
 • От време на време можете да редувате шампоаните или балсамите за себорея, защото след определен период може да имате усещане, че губят ефективността си.
 • Ако се справяте с проблем, включващ мазен пърхот в косата, опитайте шампоани, съдържащи конопено масло, което попива добре и не оставя мазна кожа.
 • За миене на кожата не използвайте класически сапун, който може да раздразни кожата. Опитайте т.нар. синдети – тоест миещи средства без съдържание на сапун. От време на време можете да почиствате кожата с деликатна мицеларна вода, предназначена за чувствителна кожа.
 • За правилно действие на всички продукти винаги грижливо прочитайте указанието за употреба. Някои шампоани против себореен дерматит например не са подходящи за продължителна употреба или имат по-дълъг препоръчителен срок на действие.

пълен текст скрий текста

Други съвети, които помагат при себорея

 • Хранете се здравословно. Избирайте храни с високо съдържание на витамини и минерали, най-вече цинк, селен, витамини от група B, но и омега-3 мастни киселини и пробиотици, които можете да допълните с хранителни добавки. Проявите на себорея могат да намалеят чрез изключване на сладките и мазни храни и животинските храни от менюто.
 • Спазвайте редовна лична хигиена с използване на деликатни, немазни, неутрални или умерено кисели измиващи гелове и шампоани за себорея.
 • Носете дишащо облекло от натурални материи, каквито са бамбук, памук или коноп.
 • Ограничете стреса, който може да влоши признаците на себорея и си осигурете достатъчно сън и релакс.

пълен текст скрий текста

Как да се справим със себореята при кърмачетата

Най-добре е да се посъветвате за най-правилните стъпки с педиатъра си. В случай на себорея при деца не се използват същите продукти, както при възрастните. Какви принципи да спазваме?

 • Използвайте само деликатни детски продукти без аромати. Мийте косичката с щадящ шампоан за млечни корички в косата.
 • Не премахвайте люспите в косата с насилие, леко масажирайте скалпа с гъбичка и внимателно срешете отделилите се люспи с гребен за млечни корички.
 • За успокояване на кожата и намаляване на сърбежа използвайте специални емулсии и кремове за млечни корички, които минимизират зачервяването и улесняват разресването на люспите от скалпа.

При ежедневно спазване на хигиена, третиране на засегнатите места и подходяща корекция в храненето себореята при бебетата често отшумява спонтанно след няколко седмици или месеца. Затова бъдете последователни в усилията си.

пълен текст скрий текста