Термометри за бебета и деца

Как да изберем най-добрия термометър за бебе или малко дете

Как лесно, бързо и точно да измерим температурата на най-малките? Надеждният безконтактен термометър за бебе трябва да бъде част от задължителните уреди още от раждането, защото температурата на новороденото трябва грижливо да се следи. Ще ви посъветваме какви термометри за бебета да изберете и как да мерите температурата ефективно.

Основно разделяне на детските термометри

Детските термометри са изцяло приспособени към нуждите на малките пациенти и имате възможност да избирате от контактни или безконтактни варианти, често притежаващи и други функции, които ще ви помогнат да спестите време.

Контактни термометри за деца

Контактният или сензорен термометър за деца може да се използва за измерване на температурата под мишниците, орално, в ушите и ректално. Измерването продължава малко по-дълго, отколкото с безконтактните варианти и при мерене трябва да има директно докосване на датчика на термометъра и човешкото тяло. Следователно е нужно детето да стои спокойно, докато измерването продължава. Преди употреба и след нея детският термометър трябва да се дезинфекцира.

Безконтактни термометри за деца

Безконтактният термометър за деца функционира на принципа на инфрачервените лъчи и измерването е въпрос на няколко секунди. Този тип термометри са много точни и са подходящи за новородени и деца, които още не сядат. Можете да извършвате измерването на челото, на слепоочията или в ушите. Някои мултифункционални термометри позволяват измерване и на температурата на храните или на температурата на водата за къпане и в помещението.

Други функции на детските термометри

При избора на най-добрия термометър за бебе се насочете и към други функции, които могат още да улеснят измерването.

 • Дисплеят с големи цифри позволява бързо отчитане на температурата. Някои термометри разполагат с осветен LCD дисплей за лесно измерване в тъмното.
 • Паметта съхранява градусите, датата и часа няколко предходни измервания за по-добра проверка.
 • Звуковият сигнал информира за завършване на измерването на температурата.
 • Автоматичното изключване пести батерията.
 • Гласовата функция ще прочете на глас резултатите от измерването.
 • Мобилното приложение позволява свързване с термометъра и съхраняване на информацията за последните измервания от няколко термометъра.
 • Гъвкавият край на термометъра се приспособява по-добре при мерене.

Как да мерим температурата на децата?

При най-малките ще измерим температурата най-точно чрез вкарване на термометъра в ануса. Тази процедура при по-големи бебета е трудно да бъде извършена, затова се препоръчват ушно или орално измерване. При по-големите деца можете да мерите температурата класически под мишницата или на челото. Преди първото измерване винаги четете внимателно информацията на листовката, за да може измерването да бъде възможно най-ефективно.

 • Ректалното измерване на температурата се извършва чрез контактен термометър, вкаран в ануса на бебето. На върха на термометъра нанесете малко крем против подсичане, вазелин или бебешко олио. Достатъчно е да пъхнете ректалния термометър на дълбочина 2 см, а за надеждно измерване на температурата е нужно да изчакате най-малко 20 секунди.
 • Оралното измерване на температурата се извършва при прохождащи бебета и по-големи деца с помощта на контактен термометър, който се пъхва в устата, под езика. Докато продължава измерването, детето трябва да остане напълно спокойно. Можете да използвате и детски термометър в биберон с дисплей, който мери актуалната температура по време на детския сън.
 • Ушното измерване на температурата се извършва както с контактен, така и с безконтактен термометър за деца и това е много точно измерване. При контактно измерване изчакайте най-малко 30 секунди, за безконтактния са достатъчни няколко секунди.
 • Измерването на температурата на челото се извършва с безконтактен термометър или с контактен термометър за чело, който се поставя върху челото за около 15 секунди.
 • Под мишницата се извършва мерене с помощта на контактен термометър за деца и това е надежден начин за по-големи деца.

Нашият съвет: Винаги след употреба старателно почиствайте контактния и безконтактния термометър за бебета с влажно парцалче и го оставете обратно в опаковката. Така осигурявате дългия живот на термометъра и надеждните резултати при всяко измерване.

Точното и безболезнено измерване на температурата е основата на всяка правилна грижа за бебето. Можете да избирате от игриви мотиви, предназначени за момичета и момчета с голям дисплей за лесно отчитане на температурата, можете да опитате и лепящ термометър за деца, който превръща измерването във вълнуващо забавление. Термометър за бебета ще намерите и в практични комплекти с други аксесоари за бебето, които са и страхотен подарък за младите майки.