Памучни пелени

Многократни пелени за бебе

Те са щадящи към детската кожа, към околната среда и портмонето ви. Многократните пелени са класика, която отново набира популярност. Как да се ориентирате в избора и как да разберете дали многократните пелени са най-подходящите за вас и вашето бебе?

Причини да изберете многократни памперси

 • Удобство за бебето: Не трябва да си блъскате главата с такова нещо като „съставки“, които при еднократните пелени могат да бъдат дълъг списък с наименования, които нищо не ви говорят, за да разберете как ще реагира на тях кожата на бебето ви. Казано накратко, многократните пелени съдържат само плат и с по-голяма вероятност няма да раздразнят чувствителната детска кожа.
 • Уважение към околната среда: За разлика от еднократните пелени не създават такова количество отпадъци, така че не представляват екологично натоварване. След употреба изпирате многократните пелени и те издържат наистина дълго.
 • Спестяване на пари: Според редица изчисления многократните пелени излизат значително по-евтино, отколкото покупката на еднократни пелени – дори и с включените разходи за пране. Освен това можете да ги ползвате отново при второто си бебе.
 • Една грижа по-малко: За непрекъснатото търсене на пелени в промоция, тяхната покупка, пренасяне и съхранение. А често и за изхвърлянето на отпадъците или по-силната миризма, която може да е свързана с еднократните пелени.

Как функционират добрите пелени за многократна употреба?

Многократните пелени могат да се разделят на две основи групи, които също имат своите специфики.

  • Първият вариант е „всичко в едно“ (използва се абревиатурата AIO, съкращение за all in one), който почти не се различава от еднократните пелени. Всички пластове на пелената са част от едно цяло, което се пере заедно.
  • Вторият вариант е комбинация от гащички от пелени + вътрешни пелени. И двете части предлагат много варианти за материали, начини на закопчаване или форми. Купуват се отделно и преповиването винаги се състои от две стъпки.

Многократни пелени (вътрешни пелени) според материала

Можете да изберете абсорбиращата част на горните гащички от различни материали, всеки от които, разбира се, има своите предимства и недостатъци. Материята на дадения материал може да бъде хавлия, нетъкан текстил, велур или креп.

   • Памучни пелени за бебе – най-разпространеният материал (често се произвеждат с различни примеси). Имат изключителна абсорбираща способност, издържат на напрежение, в сравнение с останалите са евтини и без проблем позволяват често пране. Недостатъкът им се крие в памука като суровина – отглеждането му е свързано с производството на голямо количество инсектициди и сериозен разход на вода. Решението са пелени от био памук.

    Нашият съвет: Памучните пелени с щампа ще направят преповиването малко по-весело.

   • Бамбукови пелени – влакното за производството им се обработва по различен начин, затова са по-меки и лъскави. Абсорбиращата им способност е по-голяма, отколкото тази на памучните. Освен това, бамбукът расте бързо и без необходимост от третиране и голям разход на вода.

Многократни пелени според формата

Хайде да си представим какви абсорбиращи пластове можем да изберем.

   • Квадратни пелени: Най-честият избор за малки бебета. Разходите за покупката им са ниски, а абсорбиращата способност е достатъчна за малките деца. Освен това изсъхват много бързо. Просто поставете квадратните пелени в горните гащички за пелени и бебето ще остане сухо.

    Нашият съвет: Квадратните многократни пелени могат да се използват вместо лигавник, за изтриване на устата, за да направите сянка в количката или да преповиете детето върху тях.

   • Пелени за подпъхване: Служат за увеличаване на абсорбирането, когато квадратните пелени не са достатъчни и са съвместими с други многократни пелени. Можете да купите пелени за подпъхване с различни форми и размери – по-къси за малки бебета, по-дълги за по-големи. Що се отнася до материала, бамбуковите пелени за подпъхване са класика.

Със сигурност вие и бебето ви ще се влюбите в многократните пелени. Без значение поради каква причина ги избирате, качествените памучни и бамбукови пелени няма да ви разочароват. Ако пък купите многократни пелени с щампа, преповиването, но и прането им ще бъде по-забавно. Търсите ли екологично решение за пътуване, когато нямате възможност да перете? В този случай еко пелените са идеалният компромис за вас. Избирайте бебешки аксесоари на notino.bg!