Преминете към основното съдържание

Атопичен дерматит

Първите признаци на атопичния дерматит От него страдат около 30% от хората по света. се проявяват при бебетата още в първите месеци на живота. И тъкмо при децата атопичният дерматит се среща най-често. Обикновено признаците на атопичен дерматит изчезват до десетгодишна възраст, но понякога това хронично възпаление остава до зряла възраст. .

Как изглежда атопичният дерматит?

Атопичният дерматит най-често се проявява още при кърмачетата. Върху много сухата кожа се образуват червени, понякога мокри мехурчета, които карат болния непрекъснато да се почесва. По този начин състоянието на екземата се влошава.

Засегнатата област при всеки човек е различна – появяват се по челото, във веждите, по врата, по тялото, както и по ръцете и краката. Най-вече в сгъвките под колената и лактите. Ако искате да разберете как да разпознаете със сигурност атопичния дерматит при кърмачета, възможно най-скоро след първите прояви посетете лекар и дерматолог. Атопичният дерматит изисква дългосрочни грижи.

Болният не страда от неприятните сърбящи мехурчета постоянно, редуват се две фази на заболяването – период на спокойствие (латентен) и период на възпаление, когато състоянието на кожата се влошава. Причината може да бъде стрес или студено сухо време. Затова лятното топло и влажно време може да действа благоприятно върху атопичната кожа.

пълен текст скрий текста

Причини за атопичния дерматит

Болестта не е преносима между хората, но често се дължи на генетично предразположение към алергични реакции като астма, сенна хрема или конюнктивит.

● Приблизително при 50% от децата, чиито поне един родител е алергик, се появява атопичен дерматит.

● Ако и двамата родители са алергици, вероятността нараства до 80%.

 

Освен наследствеността, върху атопичния дерматит влияе също околната среда. Замърсяването в градовете допринася за атопичния дерматит.

Характерна черта на атопичната кожа е влошената защитна функция на кожата. Бариерата не предпазва кожата достатъчно добре и тя става чувствителна. И поради тази причина за хората с атопична кожа дори привидно съвсем обичайно нещо като къпането може да бъде неприятно. Не само по време на къпане, но и при ежедневни дейности в кожата проникват алергени, появява се възпаление и кожата сърби. Това води до многократно почесване и нарушаване на бариерата на кожата.

пълен текст скрий текста

Какво помага за атопичен дерматит

Макар че атопичният дерматит не може да се излекува напълно, има няколко възможности за туширане на проявата му или за удължаване на периода на покой. Една от тях е лечението с кортикостероиди и имуносупресанти, престой на море, спазване на основните правила за хора с атопичен дерматит и, разбира се, ежедневна грижа за кожата.

Козметика за хора с атопичен дерматит и правилна грижа за кожата

Атопичната кожа страда преди всичко от силно изсушаване и последващо чувство за сърбеж. Затова е важно да следите за хидратацията ѝ. Това важи по време на възпалението, но и за периода на спокойствие, който по този начин може да бъде удължен. Опитайте хидратиращ крем или маз за атопичен дерматит, които са подходящи и за деца и ще се погрижат за омекотяване и хидратация на кожата. Заложете на активните вещества омега-6 мастни киселини и ликохалкон A и поддържайте кожата еластична и мека.

Правила за къпане за хора с атопичен дерматит

  • ● Водата за къпане не бива да превишава 33°C.
  • ● Идеалното време за къпане е около 3 до 5 минути.
  • ● При къпане използвайте продукти без сапун. Най-добрият вариант е козметика за хора с атопичен дерматит, която има физиологично pH. Избирайте измивни масла за деликатна кожа.
  • ● Не използвайте гъба за миене или ръкавици, които дразнят кожата.
  • ● След къпане се изплакнете добре и подсушете кожата, без да я търкате.
  • ● Непосредствено след къпане се намажете с тоалетно мляко за атопичен дерматит и хидратирайте лицето с крем залице за хора с атопичен дерматит.

пълен текст скрий текста

Лечение на атопичния дерматит

Jednou z možností, jak se alespoň částečně zbavit atopického ekzému jsou kortikoidy, které nemocnému předepíše lékař. Kortikoidy léčí zánět v pokožce, ale měly by být předepisovány pouze krátkodobě v případě akutní zánětu.

Една от възможностите да се избавите поне частично от атопичния дерматит са кортикостероидите, които се предписват на пациента от лекар. Кортикостероидите лекуват възпалението на кожата, но трябва да се предписват само краткосрочно в случай на остро възпаление.

По-щадящи от кортикостероидите са имуносупресантите с локално действие, които потискат нежелателната имунна реакция на засегнатото място. В последните години се използват нови лекарства, които може би ще помогнат за лекуване на атопичния дерматит при децата и възрастните.

Натурално лечение на атопичен дерматит

За борба с атопчиния дерматит по естествен път се препоръчват кални бани, компреси от трици, сол от Мъртво море, конопено масло или торф. Препоръчва се също престой на море и спазване на основни правила в ежедневието.

пълен текст скрий текста

Други идеи как да се избавите от атопичния дерматит

Престой на море

Морската вода има благоприятно влияние върху атопичния дерматит. Престоят на море трябва да бъде в идеалния случай четиринадесетдневен, за да може атопичната кожа да свикне с морската вода. По време на престоя на море следете повече от всякога за защитата от слънцето. Ще ви помогне например слънцезащитен крем за деца за атопична кожа, който е възможно най-внимателен към кожата.

Основни правила за хора с атопичен дерматит:

● Поддържайте ноктите си. Дългите нокти предполагат почесване, което може да спомага за появата на инфекция.

● Избягвайте прахта и акарите. Може да се намират в килимите, матраците или завесите. Проветрявайте често.

● Не използвайте синтетични тъкани и спално бельо – кожата се поти и сърби. Предпочитайте естествени материали като памук.

● Използвайте деликатни перилни препарати и избягвайте омекотители.

● Не се излагайте на пряка слънчева светлина между 11 и 16 часа. Преди да излезете на слънце, използвайте продукт с висок слънцезащитен фактор.

● Ограничете млечните продукти, ядките и морските дарове. Могат да активират възпалението.

● Избягвайте цигарения дим и дима от лула, както и алкохола.

● Спете достатъчно и се пазете от стрес.

пълен текст скрий текста