Преминете към основното съдържание

Белези от акне

Акнето не е проблем единствено на съзряването, признаците му могат да се проявят на всяка възраст. Освен това пъпките се превръщат в естетически проблем, който се влошава, ако по кожата останат белези и червени или кафяви петна (т.нар. хиперпигментация след акне). Прочетете как да се избавите от белезите след акне и как активно да ги предотвратите. Защото превенцията винаги е най-доброто решение.

Защо се появяват белезите и петната от акне?

Белези от акне – Белезите се появяват поради увреждане на горния слой на кожата, съпроводено от нарушаване на по-дълбоките пластове, често и в следствие от не щадящо изстискване или друго нарушаване на пъпките. Защото увредената кожа не може да се регенерира до същото състояние, както преди акнето. Така на мястото на нараняването се образува заместваща тъкан от колагенови влакна (гранулираща тъкан), която има за задача да запълни раната и да подпомогне заздравяването на кожата, но след заздравяване тази тъкан може да остане видимо различна от кожата, която е около нея.

Хиперпигментация след акне – След нарушаване на отделните слоеве на кожата на мястото, останало след унищожаване на пъпката, освен белези, могат де се появят също кафяви или червени петна от акне.

 • Червените петна от акне са причинени от повишения приток на кръв на мястото на пъпката, петната могат да останат върху кожата дори и след като акнето изчезне.
 • Кафявите петна от акне се появяват след предходно възпаление, когато в кожата се натрупва повече пигмент или меланин, като това е причината за неприятните пигментни петна след акне. Видът на пигментните петна се влошава от вредните UV лъчи.

По какво се различава тъканта на белега от здравата?

 • На мястото на белега не се обновяват мастните и потните жлези.
 • Наблюдава се намаляване на еластичните влакна в кожата, а резултатът от това е груба структура на лицето.
 • Кръвообращението и хидратацията на това място са ограничени, затова кожата изсъхва по-бързо.
 • На мястото на белега не растат брада, косъмчета и коса.

пълен текст скрий текста

Видове белези след акне

За ефективното отстраняване на белезите от акне е важно преди всичко да познавате техния тип, характеристики, форма и размер. Дълбоките и заемащи голяма площ белези трябва се консултират с лекар, който да препоръча подходящия метод за изглаждане на белезите от акне за вас. По-леките белези и петна от акне обаче можете да третирате от удобството на дома. Какви основни типове белези различаваме?

 • Атрофичните белези са дълбоко врязани белези от акне, които се появяват, ако пъпката не зараства правилно, или ако количеството съединителна тъкан на мястото е прекалено малко. Този вид белези напомня на убождания от дебели игли, затова понякога се среща и с наименованието „ice pick“ белези или насечени белези и е сравнително труден за отстраняване.
 • Хипертрофичните белези са типични за кожата, изсушена на местата на засегнатата тъкан. Това е причинено от образуването на некачествена тъкан на мястото, където е била пъпката. Тази тъкан има различна структура и изглежда по-твърда, отколкото кожата около нея.
 • Келоидните белези се появяват в момента, когато настъпи увеличаване и разширяване на основния хипертрофичен белег към други зони на кожата. Тези първоначално червено-лилави издадени белези могат постепенно да избледнеят. Келоидните белези могат да се появят и при заздравяване на изгорена кожа.

Как да предотвратим белезите от акне?

 • През деня се опитайте да не пипате с пръсти лицето, за да не вкарате бактерии в чувствителните и раздразнени места.
 • Белези по лицето и тялото могат да се появят, ако с пръсти или козметични средства третираме комедони, бели точки и пъпки, което може да увреди малките вени, жлези и тъкан около пъпката. Затова акнето от тялото и лицето не трябва да се маха или стиска.
 • За почистване на лицето използвайте щадящи препарати, при силно акне сменете сапуна за лице и пилинга с пенливи продукти за почистване на кожата или мицеларна вода.
 • Избирайте само некомедогенна козметика, подходяща за проблемна кожа, а за дневна грижа избирайте винаги кремове със SPF, за да не се появяват тъмни петна от акне.
 • За третиране в домашни условия не използвайте висококонцентрирани продукти с АНА киселини, които могат да предизвикат раздразнение.

пълен текст скрий текста

Как да отстраним белезите по лицето и тялото?

За лечението на белезите е най-добре да се посъветвате с дерматолога си, който ще ви предложи най-подходящото решение според типа на кожата ви. Помнете, че някои белези от акне не могат да бъдат напълно отстранени, но видът им може значително да се подобри с правилната грижа. Леките белези по кожата с времето могат да станат почти невидими и да се справите с тях и вкъщи. Обикновено важи това, че лечението на белезите от акне трябва да започне чак след излекуването на акнето.

Серуми, масла и кремове за белези от акне

Как да се избавим от белезите след акне вкъщи

 • Редовният масаж е отличен начин да се избавим от белезите по лицето, при това от удобството на дома си. В случаите на леки белези и петна от акне тази процедура може да бъде наистина ефективна, защото води до подобряване на циркулацията на кръвта в кожата, увеличава се еластичността на кожата на мястото на белега, както и цялостната хидратация на лицето. За масажа можете да използвате и различни масажни уреди или помощни средства – например ролер за лице или камък гуа ша.
 • Серум за белези от акне – Подхранващият серум, редуциращ петната и белезите след лечение на акне, трябва да съдържа активни вещества, които се грижат за изравняване на кожата, изсветляване на пигментните петна и цялостна регенерация на кожата след възпалението. Това, което наистина действа при белези от акне, е витамин C, ниацинамид, салицилова киселина или ретинол.
 • Крем за белези от акне – Избирайте некомедогенни кремове, които не запушват порите и така не допринасят за връщане на акнето. Ако понякога продължава да ви измъчва някоя пъпка, използвайте специални продукти за акне, които подпомагат заздравяването на пъпките, интензивно хидратират кожата, без да оставят мазен филм и действат превантивно срещу появата на пигментация след акне.
 • Пилинг за белези от акне – Избягвайте механичните пилинги с микрочастици, които биха могли да раздразнят кожата още повече. По-скоро заложете на деликатни ензимни пилинги, които изравняват тена на кожата. Съществуват и ефективни химични пилинги за домашна употреба. Но бъдете много внимателни с тяхното нанасяне и по-добре консултирайте употребата им с дерматолог. След пилинга никога не забравяйте да използвате висока SPF защита. Без нея видът на петънцата от акне може съвсем да се влоши.
 • Ако страдате от пигментни петна от акне, използвайте изсветляващи продукти за пигментни петна.

пълен текст скрий текста

Естетическа дерматология – третиране на белези и хиперпигментация след акне

Ако ви измъчват наистина големи белези от акне, препоръчваме консултация с дерматолог, който да определи подходящия тип третиране на кожата. Някои методи, сред които са третиране с Led светлина, ултразвукова шпатула или дерморолер, са достъпни и за домашна употреба. Сред най-прилаганите методи за премахване на белези от акне при дерматолога са:

 • Химическият пилинг на белезите от акне представлява неинвазивен метод, който ефективно омекотява белезите и разширените пори и намалява червените петна от акне. Често активното вещество за химически пилинг е гликолова киселина.
 • Микродермабразио помага за изглаждане на белезите и другите неравности по лицето, омекотяване на кожата и отстраняване на тъкан след акне чрез високоскоростна електрическа фреза.
 • Криотерапия е лечение, насочено към грижа на келоидни белези, когато се използва т.нар. „замразяване“ на кожата и последващо инжектиране на кортизон.
 • Led маска или терапия с фотонова светлина, при която изцяло неинвазивно и безболезнено се прониква във вътрешността на клетките, където с помощта на вълни с различни дължини (различни цветове на светлината) кожата се стимулира за регенерация и се намалява видимостта на пигментните петна по кожата.
 • Интензивната импулсна светлина (IPL) унищожава бактериите, предизвикващи акне, най-често се използва за лечение на акне по лицето, раменете и гърба.
 • Микроигленият апликатор или дермаролер е помощен уред с голям брой фини иглички с дължина от 0,2 мм до 2 мм, които пробождат връхния слой на кожата, като по този начин възбуждат естествения процес на заздравяване чрез увеличаване продукцията на колаген, еластин и хиалуронова киселина.
 • Лазерното премахване на белези от акне е подходящо най-вече в случаите на пресни прояви на акне. Защото предотвратява запушването на порите като ограничава свръхпродукцията на мастните жлези, тоест функционира като естествена превенция срещу акне. Едновременно с това лазерът активира процеса на спонтанно заздравяване на белега от акне на мястото, където кожата е нарушена.
 • Ултразвуковата шпатула помага за смекчаване на белезите и за намаляване на видимостта им.

пълен текст скрий текста

Белези от акне – бабешки съвети

Чудите се как да изсветлите петната от акне с помощта на натурални съставки? Можете да опитате и бабешките съвети за заличаване на белези от акне, но суровините за тях винаги нанасяйте само на зарастващи места, никога върху отворени рани. Медът помага на кожата с белези да се омекоти и хидратира. Гелът от алое вера хидратира кожата и може леко да я изсветли. Чаеното дърво успокоява кожата и изсветлява петънцата. А кокосовото масло е подходящо за масаж на лицето и интензивната му хидратация.