Преминете към основното съдържание

Как да изберем правилния парфюм?

9.05.2022 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

На пазара има огромно количество парфюми от много марки, затова понякога е трудно да се ориентираме в света на ароматите. Как да изберете парфюма, в който ще се влюбите и който по перфектен начин ще подчертае вашия стил? Вдъхновете се от статията ми, в която ще ви представя емблематични аромати според съставките, които съдържат.

Най-общо бихме могли да разделим парфюмите на „по-леки и по-тежки аромати“. Леките най-често са свежи, в тях преобладават плодови или цветни нотки, при по-тежките е обратното – доминират акорди на мускус, подправки, кожа, дърво… Освен това интензивността, с която даден парфюм ухае, зависи и от процента на съдържащите се ароматни есенции.

Композиция на парфюмите

Всеки парфюм, респективно аромат, който усещаме, се състои от три основни части – това е т. нар. композиция на парфюма. Това, което долавяме в първия момент след вдишването, са „връхните нотки“. Те са много интензивни ароматни съставки, според които в последствие класифицираме аромата. Лесно ще усетим дали той е цветен, плодов, дървесен… Следващото разделение е много по-лесно и всички го правим като детска игра, ако се ръководим от обонянието си.

След като отшумят основните съставки на сцената излиза втората част от ароматната композиция – „сърцевинните нотки“. Те се развиват напълно едва няколко минути, след като напръскаме парфюма по дрехите или кожата си. Сърцевинните нотки ухаят интензивно, дори в продължение на много часове.

Последната част от композицията са „базовите нотки“. Това са ароматните есенции, които остават с нас най-дълго. Ако ароматът е с обозначение „парфюм“, базовите му нотки спокойно могат да се усещат дори и няколко дни. Интересното е, че базата на парфюмите ухае по различен начин при всеки човек, когато се слее със собствения му аромат.

Цветни аромати

В цветните аромати най-лесно доловими са акордите на изразително ухаещи цветя, сред които са роза, лилия, жасмин, теменужка, люляк… Със сигурност всички веднага си представяте колко опияняващо и красиво ухаят точно тези цветя! Например споменатите жасмин и теменужка са скрити в сърцето на емблематичния аромат Flower by Kenzo. В базата на този аромат има и тамян, който придава на уханието лек ориенталски нюанс.

Много харесван цветен аромат е и Armani My Way. В базовите нотки на този аромат има кедрово дърво и бял мускус, които неповторимо се съчетават с опияняващи цветя – сладък жасмин и тубероза.

Продукти

Плодови аромати

Плодовите аромати често съдържат интензивни цитрусови нотки на портокал, мандарина, лимон… Именно включените цитрусови ароматни вещества придават на тези аромати типичния, леко кисел характер. Много харесвани са и парфюмите, съдържащи акорди на ябълки, круши или праскови.

Със сигурност всички добре познавате невероятния аромат Dolce & Gabbana Light Blue. Основната му съставка е кедър, а във връхните нотки се долавят осезателни акорди именно на ябълка и лимонено дърво. Това е наистина изключителен парфюм, спечелил любовта на впечатляващо голям брой хора.

Друг страхотен унисекс аромат е Atelier Cologne Orange Sanguine. Както ви подсказва наименованието му, това е цитрусов парфюм, в който доминират нотки на портокал. Между другото, страхотен е за лятото.

Продукти

Дървесни аромати 

При дървесните аромати често се срещаме с нотки на сандалово дърво, кедър, смола… Чистите дървесни аромати създават усещане за топлина и се възприемат като по-тежки в сравнение с плодовите и цветните. Макар че дървесните нотки са често срещани и в плодовите и цветните аромати.

Един от бестселърите е Chloé Nomade Absolu de Parfum. Базата на парфюма събира богато ухание на дъбов мъх, което се комбинира с акорди на слива мирабела и ценно растение на име давана.

Божествен дървесен мъжки парфюм е Versace Eros Flame, наистина изразителен аромат за уверени в себе си мъже. Парфюмът съдържа някои уникални ароматни съставки – струва си да споменем пиперено дърво, здравец, черен пипер, но и италиански плодове – мандарина, лимон и портокал.

Продукти

Пикантни аромати

Ориенталските, пикантни аромати са тежки, ухаят луксозно и екзотично. Именно тези аромати са идеални за специални поводи, балове, официални вечери… Ориенталските и пикантните аромати съдържат нотки на сандалово дърво, кедър, но и на подправки, сред които индийско орехче, канела, карамфил, ванилия.

Ако търсите ориенталски аромати, със сигурност бих ви препоръчала Narciso Rodriguez Narciso Ambrée. Това е екзотичен парфюм, чиято уникалност се дължи на съдържащите се акорди на кедрово дърво, мускус и цветове на иланг-иланг.

Страхотен пикантен аромат за господата е Giorgio Armani Code Profumo, изключително чувствен и секси парфюм. Връхните нотки включват изразителен кардамон, мандарина и ябълка, базата се носи под знака на индийско орехче и лавандула. Този аромат със сигурност ще се хареса не само на господата, но и на дамите.

Продукти

Намерете такъв парфюм, в който ще се влюбите от първото вдишване, такъв, който да подчертава вашата уникалност и собствения ви стил. Сигурна съм, че статията ми ще улесни избора ви.