Преминете към основното съдържание

Диагностика на косата

Знаете какъв тип е вашата коса, но не знаете как да ѝ осигурите най-добрата възможна грижа?

  Косата на всеки от нас е уникална. Качеството и структурата ѝ се променя в зависимост от възрастта, начина на живот и сезона. Подходящата грижа, предназначена за дадения тип коса, може да допринесе не само за красивия ѝ външен вид, но и за здравето на скалпа.

Коса без обем

Фината коса има склонност да изглежда слепена и няма желания обем. Тя често е много тънка и бързо се омазнява. Проблемът може да се реши с подходяща прическа и грижа.
 
Подходяща грижа:
 • Добре е преди измиване косата да се разресва. Използвайте умерено количество шампоан, предназначен за коса без обем. Същото важи и за балсама, който трябва да се нанася само по дължините, за да не натоварва косата в корените.
 • В стремежа за постигане на мечтания обем могат да ви помогнат продуктите за стайлинг, които ще обвият косата ви с деликатен микрофилм, с което щя е укрепят и ще отделят космите един от друг. По този начин няма да се стига до слепване и косата ще си запази естественото движение.

Топ продукти в грижата за фина коса

Изсветлена коса

Независимо дали става въпрос за кичури или изрусяване, изсветлената коса се нуждае от специална грижа, която помага за поддържане на желания нюанс на косата, хидратира я и ѝ придава естествен блясък.
 
Подходяща грижа:
 • Идеалният шампоан за руса коса е такъв, който предпазва боята от отмиване. Ако желаете студени нюанси русо, изберете т. нар. неутрализиращи (сребърни) шампоани, които редуцират топлите тонове на косата.
 • Дължината на косата може да има склонност към накъсване, а връхчетата към цъфтеж. Важна е хидратацията, осигурявана от балсамите и маските, предназначени за изсветлена коса.
 • Не се плашете от сините до лилави цветове на продуктите, те са предназначени за неутрализиране на топлите нюанси.
 • Можете да допълните ритуала си за грижа с подхранващи кремове за коса и масла, които укрепват и стягат косъма.

Топ продукти в грижата за изсветлена коса

Увредена коса

Косата, която е била натоварвана продължително време с различни химични процеси, механична или термична обработка, губи еластичността си, няма блясък и е много крехка и податлива на чупене.
 
Подходяща грижа:
 • Профилактиката и възстановяването изискват внимателно отношение, хидратация и цялостно подхранване на косата. Подходящи са продуктите, съдържащи кератин, церамиди, витамини или колаген.
 • В основата стои регенериращ шампоан, който почиства и подготвя косъма за грижа в дълбочина под формата на възстановяващ балсам. Необходимото подхранване в дълбочина могат да осигурят само маските и то използвани поне веднъж седмично.
 • Ако обработвате косата топлинно, не бива да забравяте за топлинната защита под формата на кремове, флуиди, масла, които придават на косата блясък и здрав вид.

Топ продукти в грижата за увредена коса

Боядисана коса

  Независимо дали искате различен цвят или прикривате нежеланите побелели коси, боядисаната коса често страда от дехидратация, липса на блясък и бързо отмиване на боята.
 
  Подходяща грижа:
 • Продуктите за боядисана коса ще ви помогнат да запазите цвета и блясъка на косата възможно най-дълго. Освен това осигуряват така необходимото подхранване както на косата, така и на скалпа.
 • В основата е шампоан, който подчертава цвета. Тъй като боядисаната коса има склонност към изсушаване, е важна и последващата грижа под формата на балсам или маска. Винаги нанасяйте тези продукти върху подсушена с хавлия коса и спазвайте препоръчаното им време на действие.
 • Не бива да се забравя също за топлинната защита, тъй като сушенето със сешоар или обработката с преса за коса са допълнително натоварване за боядисаната коса, с което тя трябва да се бори.
 • Желания блясък и защита от топлина ще постигнете с помощта на финални масла за коса, кремове, серуми или флуиди. Повечето са леко ароматизирани, което придава на вашия стайлинг финален ефект и приятно усещане.

Топ продукти в грижата за боядисана коса

Суха коса

Сухата коса се характеризира с липса на блясък и е твърда на допир. Трудно се разресва, заплита се и лесно губи естествената си еластичност.
 
Подходяща грижа:
 • Опитайте се да намалите топлинната обработка на косата и механичното ѝ натоварване до необходимия минимум. При това използвайте добре подбрана козметика за коса.
 • В основата е шампоан, който почиства скалпа и подготвя косъма за приемане на активни вещества.
 • За подхранване е необходимо да включите в рутината си хидратираща и подхранваща грижа под формата на балсам. Поне веднъж седмично използвайте маска, която осигурява на косата хидратираща грижа в дълбочина.
 • Ако мечтаете за блестяща и гладка прическа, имате богат избор от масла и серуми за бледа коса, които служат също като защита от накъсване и от топлината.

Топ продукти в грижата за суха коса

Мазна коса

Мазната коса е слепена, трудна е за оформяне и изглежда тежка и неподдържана. Склонността на косата да се слепва в некрасиви кичури измъчва много жени и мъже.
 
Подходяща грижа:
 • Деликатният шампоан, предназначен за този тип коса, не дразни скалпа и не го изсушава, с която предотвратява образуването на излишен себум. Най-подходящият тип шампоан е този с лека консистенция и способност за успокояване на скалпа.
 • От време на време е добре да се премахне излишният себум от скалпа с помощта на маски с хума, които го попиват.
 • Ако не успявате да миете косата си толкова често, колкото е необходимо, идеален помощник за вас могат да бъдат сухите шампоани.

Топ продукти в грижата за мазна коса

Проблеми с пърхота

Образуването на пърхот е полезен процес, който се състои в обновяване на кожните клетки. Но ако той се образува в прекомерно количество и прекомерно бързо, става видим и оказва влияние върху самочувствието. Процесът на образуване на пърхот не е обусловен от суха кожа на главата, той може да притеснява и хора с омазняваща се коса. Неприятно съпътстващо явление може да бъде също така раздразнена и дори сърбяща кожа на главата.
 
Подходяща грижа:
 • Чрез подходяща комбинация от продукти можете да се отървете трайно от пърхота. Преди нанасянето на шампоан е желателно поне веднъж седмично да се използва пилинг за коса, който помага за премахване на мъртвите клетки и подпомага микроциркулацията.
 • Шампоаните против пърхот намаляват прекомерното му образуване и съдържат вещества, които нежно почистват скалпа.
 • Резултатите от действието на шампоаните могат да бъдат усилени чрез използване на процедури за коса, които се предлагат и като грижа без изплакване.
 • Косата не бива да се подлага на излишно топлинно или механично натоварване.

Топ продукти в грижата за коса с пърхот

Косопад

Косопадът може да бъде сезонно явление, но може да бъде и предупреждение за по-сериозен проблем, свързан с хормонален дисбаланс или недостиг на витамини. Може да бъде и просто проява на използването на неподходяща грижа за коса. Косата се къса лесно, слаба е и пада дори извън сресването и оформянето.
 
Подходяща грижа:
 • Към този проблем е добре да се подходи с ефикасни шампоани против косопад, които стимулират активността на корените на косата.
 • Грижата би трябвало да включва нанасяне на концентрирани ампули, съдържащи аминексил, витамини и други подхранващи вещества, които допринасят за спиране на косопада.
 • Тониците и процедурите за коса стимулират и подхранват скалпа и при продължителна употреба помагат за увеличаване на гъстотата и обема на косата.
 • За бързо решаване на проблема могат да се използват цветни спрейове, които се нанасят на засегнатия участък с видимо оредяла коса.

Топ продукти в грижата за оредяваща коса