Преминете към основното съдържание

Антиперспиранти и дезодоранти без алуминий?

1.06.2021 г.

Notino

Прочитане за 7 минути

Антиперспирантите и дезодорантите са неотменима част от ежедневната ни рутина, също както миенето на зъбите и грижата за кожата. Те са с нас през целия ден, затова би трябвало да се поинтересуваме какви са съставките им и кои от тях са най-добри за нас. Решихме да изпробваме, как действат антиперспирантите и дезодорантите без алуминий. Опитахме няколко любими продукта буквално върху собствената си кожа и вече знаем кои наистина си струват.

Защо да използваме дезодорант или антиперспирант без алуминий

Потенето е естествен процес, при който тялото ни се освобождава от токсините и така поддържа нормална температура. Но когато си взаимодейства с бактериите, натрупани по кожата, причинява неприятна миризма. Да не говорим за това, че някои от нас се потят повече и в разгара на битката против миризмата и мокрите петна по дрехите естествено търсим най-добрия начин да предотвратим това.

Ако се потите по-малко, качественият дезодорант ще ви помогне да прикриете миризмата. Ако искате да редуцирате самото потене, потърсете антиперспирант, който често съдържа алуминиеви соли – те, накратко, запушват потните жлези, за да не позволят на потта да намери път и да излезе навън.

Макар алуминиевите соли да са много ефективни, понякога те са критикувани именно заради това, че запушват потните жлези, а понякога и за евентуалната им връзка с рака на гърдата или болестта на Алцхаймер. Важно е да посочим това, че връзката с никое от тези заболявания не е доказана в специализираните научни изследвания.

Въпреки това все повече от нас избират сред антиперспирантите и дезодорантите без алуминий. Ще ги оценят най-вече тези, които имат по-чувствителна кожа и затова предпочитат формули, в които преобладават естествени съставки. Или, казано накратко, тези от нас, които обичат натуралната козметика.

Какъв е най-добрият дезодорант или антиперспирант без алуминий?

Интересува ни това, защо „безалуминиевите“ продукти печелят при сравнение с класическите. Безпристрастно опитахме ТОП дезодорантите и антиперспирантите без алуминиеви соли и съставихме за вас непредубедени рецензии. Има ли нашият тест еднозначен победител?

Dove Original

Получих за тест дезодоранта без алуминий и алкохол Dove Original. Радвам се, че ми дадоха именно дезодорант в спрей, защото не съм голям фен на сухите продукти и на рол-он. При първото помирисване ме грабна прекрасният пудров аромат, който е типичен за марката, и според мен е най-добрият от всички. Приятно ме изненада това, че успя да издържи на всички горещини и наистина премахна миризмата. Освен това не оставя петна по дрехите, което намирам за голям плюс. Накратко, с Dove залагате на сигурно, при това на приемлива цена.

Зорница Хр.

Schmidt's Charcoal + Magnesium

Сухият дезодорант без алуминий Schmidt's Charcoal + Magnesium е страхотно решение за всеки, който търси работеща натурална формула. Ароматът е неутрален, но според мен е по-подходящ за жени. Усещам в него основно цитруси, но мисля, че няма да надделее нито над дамски, нито над мъжки парфюм. Приятен е за нанасяне и за носене.

Анета Г.

Uriage Hygiène Gentle Deodorant

Влюбих се в марката Uriage преди три години и оттогава не пропускам нищо от нея, затова се радвам, че имах възможността да опитам и техния Hygiène Gentle Deodorant. Не съм най-големият фен на рол-он, но май все пак свикнах с това. Със сигурност е по-практично при пътуване или за дамската чанта. Що се отнася до самия продукт, изключително доволна съм от него. Имам чувствителна кожа, склонна към екземи, а този дезодорант е наистина щадящ към нея и спокойно може да се нанася дори и след бръснене. Прекрасният му свеж аромат е бонус.

Андрея К.

Vichy Deodorant

Дезодорантите на тази марка са гаранция за качество и Vichy Deodorant без алуминиеви соли със сигурност не прави изключение. Освен това този е без алкохол и парабени, така че е просто чудесен за кожата. Макар да не е парфюмиран, след употреба наистина оставя кожата без миризма и това усещане, според мен, остава за дълго. Не мисля, че ще издържи 48 часа, но така или иначе няма как да проверя, защото вземам душ всеки ден.😊 Ето защо рецензията ми за този минерален дезодорант със сигурност е положителна.

Радослав М.

Eisenberg Classique

Бях много любопитна какъв ще е дезодорантът Classique от марката Eisenberg, най-вече заради цената. Тествах го почти цяла седмица и трябва да кажа, че си струва и може да претендира за един от най-добрите дезодоранти без алуминий. Но е нещо напълно различно от това, на което съм свикнала при обикновените дезодоранти. Първо, пръскалката е по-различна. Повече ми прилича на фиксиращ спрей. И второ, дезодорантът няма никакъв мирис, което е малко странно, но пък наистина работи. Миризмата е елиминирана, а мисля, че донякъде и изпотяването. Все си мисля и това, че липсата на аромат всъщност е предимство, най-вече защото няма да се „бие“ с парфюма ви. Ако не ви притеснява по-голямата инвестиция, със сигурност препоръчвам да го опитате – но ви предупреждавам, че партньорът ви може да ви го открадне, както стана при мен. 😊

Зорница Хр.

Collistar Special Perfect Body Multi-Active Deodorant 24 Hours

Свеж, фин аромат, формула, щадяща към кожата – не дразни, не пари, не съдържа алуминий. Нанасянето на дезодорант Collistar малко ме изненада, той не е аерозол, а спрей и дезодорантът е доста течен. След пръскане минава време, преди да засъхне, а и доста лепне. Но като цяло съм доволна, за всекидневно ползване вкъщи и в офиса е достатъчен, още не съм го пробвала при по-големи натоварвания.

Анета Г.

Nivea Fresh Pure

Самата аз бях малко изненадана, но Nivea Fresh Pure е най-добрият досега дезодорант за жени без алуминиеви соли, който съм опитвала. Ненатрапчив, приятен аромат, нанася се добре, не оставя бели следи и наистина издържа през целия ден. Горещо препоръчвам! 😊

Весела Б.

Weleda Citrus

Много харесвам марката Weleda, макар да не съм подробно запознат с натуралната козметика. Но всичко, което съм опитвал досега, е номер едно. Ето защо бях любопитен какъв ще е дезодорантът Weleda Citrus. Може би, защото не бях сигурен дали изцяло натуралните съставки ще ми помогнат да намаля потенето и да се справя с неприятната миризма, се чудех каква рецензия да дам на този натурален дезодорант. С потенето и миризмата се справиха много прилично, само ароматът не беше толкова приятен, но това е въпрос на вкус. Накрая и едно предупреждение – ако нанесете повече, отколкото е необходимо, леко оцветява дрехите.

Радослав М.

Е, изненадаха ли ви резултатите, или тайните ви съвети са същите? Какъвто и да е отговорът, със сигурност ще се обединим около мнението, че си струва да опитаме дезодорантите без алуминий.