Преминете към основното съдържание

Какво помага при чувствителни зъби

Един от малкото зъбни проблеми, с които можем да се справим сами вкъщи, са чувствителните зъби. Важно е, разбира се, да знаем как и с какво. Надхитрете чувствителните зъби с правилната грижа! Подготвихме ви няколко страхотни съвета за това, как да се справите с чувствителните зъби и с какви продукти да се грижите за тях.

Всеки от нас поне веднъж е изживявал неприятното усещане от зъб, чувствителен на допир. Със студено, горещо или сладко. Преминаването върху него с четката е истински ужас. Често този проблем е съпътстващ резултат от процедури, свързани с дентална хигиена или избелване на зъбите, а може да се появи и в резултат от прекалено енергично миене на зъбите. Най-податливи към чувствителност са оголените зъбни шийки (частта от зъба, където венецът се оголва), но дискомфортът може да засегне и венците.

Научното наименование на този здравословен проблем е дентинова свръхчувствителност. Естествено, най-добре е да го решим със стоматолог, но знаем също, че не винаги имаме време за това. Да не говорим, че запазването на час чак за след седмица например, също не е бързо решение на проблема.

 

Чувствителността на зъбите е доста разпространен проблем. Появява се със заголването на венците и износването на емайла, когато се открива по-меката и чувствителна вътрешна част на зъба, наричана дентин. Откриваме го под емайла и венците, където преминават чувствителни нерви. После е достатъчен само малко-по-изразителен външен импулс – например студена напитка, която дразни нервите, и усещаме кратка, но интензивна болка.

пълен текст скрий текста

Първа помощ за чувствителни зъби

Най-доброто, което може да предотврати чувствителността на зъбите, е старателната и редовна хигиена на устната кухина с подходяща четка за зъби или междузъбни пространства, конец за зъби или вода за уста. Спазвате стриктно тази рамка, но въпреки това зъбите ви са чувствителни?

Който е добре подготвен вкъщи, няма да бъде неприятно изненадан. Всеки трябва да знае как да успокои ненадейната чувствителност на зъбите и какво винаги да има под ръка. При нас ще намерите незабавна помощ под формата на специализирани помощници.

Как да успокоим чувствителните зъби

1. Сменете четката си за зъби с възможно най-меката, а следователно и най-щадящата. Това важи и за електрическите четки – в офертата си предлагаме резервни глави за чувствителни зъби. Така например влакната в центъра на главата Sonicare Sensitive са ултра меки и толкова щадящи и към много чувствителните зъби и венци, че ги хвалят дори и хора с оголени или прекалено чувствителни зъбни шийки.

2. Пастата за чувствителни зъби и пастата за зъби директно върху чувствителните шийки също помага и ви носи незабавно облекчение от болката. Освен това регенерира и укрепва зъбния емайл, предпазва зъбите от кариес и съдържа минерали, необходими за здравите зъби. Изборът при нас е наистина богат.

3. Засилете действието на пастата за зъби със специални гелове с по-високо съдържание на калций или флуорид.

4. амалете интензивността и не мийте прекалено чувствителните си зъби много агресивно. Ако сте сред малкото хора, които мият зъбите си повече от два пъти дневно, в преходния период ги мийте по-рядко.

5. Заедно със зъбите винаги мийте с паста за чувствителни зъби и венците, които са огнище на бактерии.

6. Избягвайте прекалено студени, горещи и сладки напитки. Това важи и за останалите храни. Да си поръчате мелба, последвана от горещо еспресо – това със сигурност не е най-добрата идея за чувствителните ви зъби.

Ако обаче чувствителността на зъбите ви продължава, въпреки че спазвате всички препоръки, значи е време да си запазите час за зъболекар. Причината за прекалената чувствителност може да е зъбен кариес, с който ще се справи единствено специалист.