Преминете към основното съдържание

Парфюмът не издържа дълго върху кожата ми. Защо?

21.08.2015 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Един от най-често задаваните въпроси, които получаваме е " колко дълго ще издържи парфюма върху кожата ми?" Повечето хора мислят, че издръжливостта на даден парфюм е право пропорционална на неговата цена.

 Следователно колкото е по-скъп ароматът, толкова е по-траен. По принцип това очакване е логично и на място. Всеки иска да открие идеалния аромат, на който гарантирано ще ухае през целия ден. Какво обаче да направим, когато и по-скъпият и концентриран аромат се окаже нетраен? Какви са причините? Има ли начин да се удължи трайността на парфюмите?

Защо някои парфюми не издържат дълго върху кожата ни и как да променим това?

Най-честата причина за кратката трайност на парфюма се крие в сухата кожа. Естествено произвежданата в кожата ни мазнина действа като фиксатор на парфюма. Казано по-просто парфюмът няма на какво да се "задържи" върху сухата кожа. За тези от вас, които имат суха кожа или за тези, чиито парфюм е просто нетраен, имаме няколко съвета.

1. Парфюмните молекули се освобождават свободно в пространството от кожата ни - това е, което в нашата околна среда се възприема като аромат. Ароматът се отделя още по-добре в пространството, ако е "загрят". Ето заради това е най-добре, да нанасяме парфюма на естествено топлите места по нашето тяло. Това са точките на пулса- китки, лакти и шия (мястото под ушите). Всеки може да усети пулса си, при докосване на тези точки.

2. Допълнителна възможност за удължаване трайността на парфюма е нанасянето на неароматизиран крем върху въпросните импулсни точки, който да послужи като фиксатор на парфюма. Горещо ви препоръчваме изпитания Vaseline Original. Разтрийте го внимателно върху горепосочените места, след това напръскайте с парфюма. Достатъчно е да използвате много малко количество, тъй като кремът е много мазен.

Други причини, поради които парфюмът не трае дълго върху кожата ни могат да бъдат например: намираме се в среда със сух въздух ( например в стая с работещ климатик), извършваме активност, при която се потим повече, ако сме в стрес и тн. Тези фактори не винаги са в състояние да влияят на трайността на парфюма, но тук ви предлагаме още няколко съвета.

1. Можем да пръскаме от парфюма не по кожата, а по дрехите. Вярно е, че в този случай парфюмът няма да реагира с кожата ни и няма да създаде най-точния аромат, но ще издържи много по-дълго. Нанесен по този начин, парфюмът е по-дълготраен главно през горещите летни дни, когато се потим повече от обикновено, а парфюмът е склонен да "изчезне" от тялото ни много бързо. Друг вариант, който наистина работи е пръскането на парфюма по косата. Парфюмът издържа наистина дълго върху косата, но внимавайте, защото обикновените парфюми съдържат алкохол, който я изсушава и може да я увреди. Затова, препоръчваме да пръскате косата само тук-там.

2. В случай, че не помагат и гореспоменатите съвети, то този със сигурност ще проработи. Напръскайте отново от парфюма след няколко часа. За да не ви се налага да носите голям флакон парфюм със себе си, препоръчваме да си вземете малко флаконче. За тази цел,изключително подходящ е пълнещият се разпръсквач Travalo, който можете да избирате в няколко цветови нюанса.

Още малки съвети за удължаване трайността на парфюма.

1. Не съхранявайте парфюма на влажни и топли места, както и на пряка слънчева светлина. Тези три фактора се отразяват неблагоприятно върху трайността на парфюма и първоначалното му качество. Така че ,ако парфюмът ви се намира в банята, тогава бързо го преместете на тъмно,сухо и хладно място, може би в някой шкаф.

2. Много честа практика е да пръскаме от парфюма първо на китката си, след това да го втрием в дрехите си и да напръскаме шията. Но внимание- топлината, генерирана от триенето на китката действа така, че леките молекули на главата (началото) на парфюма много бързо се изпаряват, а парфюма попада в сърцето (средната фаза на парфюма). По този начин, не само прескачаме "началото" на парфюма, което в доста случаи е много интересно, но и значително съкращаваме продължителността на уханието върху кожата ни.

Ако искате дълготраен парфюм, тогава е необходимо да заложите на качеството. Качествени парфюми като цяло имат по-висока концентрация на ароматни масла и съдържат качествени съставки. Определено няма да сгрешите, ако изберете един от така наречените нишови парфюми. Тези парфюми са не само оригинални (не следват масово модните тенденции), но са и ултратрайни. Спомнете си например оманската марка Amouage, или френските Montale и Serge Lutens - изключителни парфюми с невероятна трайност. По-високите стойности на тези аромати са компенсирани с по-рядко пръскане от парфюма,като по този начин съдържанието на флакона се запазва за дълго време. И още нещо- кой не би искал да ухае неповторимо и уникално ...?