Преминете към основното съдържание

Узнайте истината! 10-те най-интересни въпроси за парфюмите

13.05.2014 г.

Notino

Прочитане за 3 минути

Знаете ли кой е Майкъл Едуардс? Той е един от най-уважаваните експерти по парфюми, който е написал книгата Аромати на света - най-важната книга за парфюми в света. Тя е като Библия за всички продавачи, купувачи и любители на парфюми. За повече от 27 години, като парфюмен експерт Майкъл Едуардс е изследвал хиляди парфюми. Избрах 10 от тях, които намирам за интересни и от които може да научите нещо ново. Така че се надявам, че ще бъде от интерес за Вас.

Защо на Вашата приятелка парфюма ухае по различен начин отколото на вас?

Фактът, че на всеки един от нас парфюма ухае по различен начин, най-вероятно не е нов. Но знаете ли какво влияе на този процес? Гените на нашия тип кожа, диета, медикаменти (антибиотиците значително променят начина на функциониране на обонянието за нас), стрес и температура на кожата - това е най-важният фактор.

Какво всъщност влияе на аромата на парфюма и на Вашия тип кожа?

Ако имате суха кожа, парфюмът се абсорбира бързо и следователно е необходимо да се прилага по-често. При мазна кожа парфюмът трае по-дълго и е по-силен, тъй като маслото в кожата разтваря парфюмните молекули и по този начин се запазва аромата по-дълго.

Защо парфюмът ухае различно, когато се тества в парфюмерията и по друг начин, когато го използвате у дома си?

Това е така, защото миризмата е силно зависима от околната среда. В парфюмерията във въздуха се смесват различни парфюми и влиянието на климатиците също е от значение. Това, което е най-важното - рядко имате търпение да изчакате в парфюмерията, ароматите напълно да се развият. Това обикновено се случва у дома. Ако искате да опитате аромата в естествената среда, е препоръчително да пробате на спокойствие, за да решите дали това е точният аромат за Вас.

Когато определено не трябва да използвате парфюм?

На слънце. Парфюмите съставки могат да взаимодействат с UV лъчите и често дразнят кожата и причинят обезцветяване. Въпреки това, можете да използвате всякакви парфюми без алкохол, които са безопасни за кожата и слънцето.

Засяга ли аромата нашата психика?

Да, и то значително. Научно е доказано, че някои аромати са успокояващи (като лавандула и лайка ), докато други са стимулиращи (напр. нероли и бергамот) .

Колко аромата може да се опита наведнъж, без да се "объркат " сетивата Ви ?
Точно три.

Как може аромата да трае по-дълго?
Може би най- ефективното решение е да използвате любимия си аромат в различни форми. Комбинирайте парфюмирани сапуни, парфюмиран душ-гел, крем или лосион за тяло, както и парфюмирана тоалетна вода.

И накрая – кои парфюми са сред най-големите легенди според Майкъл Едуардс?

Разбира се, това е Chanel No. 5. Yves Saint Laurent Opium, Giorgio Beverly Hills, Thierry Mugler Angel или Calvin Klein One.

Кой парфюм е легенда за Вас?