Преминете към основното съдържание

Парфюм, EdP, EdT или EdC: Ориентирате ли се в концентрацията на ароматите?

30.04.2024 г.

Jana Krajco

Прочитане за 7 минути

Защо понякога не усещате ароматите толкова дълго, колкото ви се иска? Може би ви е трудно да се ориентирате в объркващите съкращения, каквито са EdP, EdT и т.н. Но именно те решават колко дълго ще се наслаждавате на аромата. Каква е разликата между тоалетна и парфюмна вода и с какви други типове аромати и техните интензивности се срещате?

Как да изберем аромат, който издържа дълго

Това, колко дълго ароматът ще ухае върху вас, се определя от комбинация от няколко фактора. Но най-важният е изписан директно върху флакона: концентрацията на парфюма. По-високата концентрация означава по-висок процент ароматни съставки спрямо съдържащите се алкохол и вода, по-силен аромат, по-голяма издържливост, като и по-висока цена. 

Разликата между тоалетна и парфюмна вода, или какво означават съкращенията EdC и EdT

Ето една малка подсказка с типовете аромати според концентрацията, за да знаете какво да очаквате от съдържанието. 

  • Eau Fraîche: 1–3% ароматни есенции
  • Eau de Cologne (EdC): 3–5% ароматни вещества
  • Eau de Toilette (EdT): 4–8% ароматни есенции
  • Eau de Parfum (EdP): 8 – 15% ароматни вещества
  • Parfum (P) / extrait parfum: 15–30 % ароматни съставки

Вярно ли е това, че колкото е по-силен, толкова е по-добър? Съвсем не, както потвърждава и Катержина Клоудова, ароматерапевтка, парфюмеристка и основателка на Арома ателие: „Силната парфюмна концентрация може да пречи и на вас, и на околните. Не всеки е настроен на същата ароматна вълна, както вас. Може да се стигне дори и до подсъзнателно отричане на вашата личност, ако парфюмът ви не ухае добре на другия.“ И много аромати действат така. Тогава кога какъв тип да избираме?

Вдишайте емблематичните парфюми за НЕЯ:

Свежестта в eau fraîche

Терминът eau fraîche от френски би могъл да се преведе като свежа вода, което напълно улавя характера на аромата. Съдържанието на ароматни съставки тук е най-ниско от всички концентрации и продуктът няма амбициите да издържа дълги часове. Вместо това той оставя деликатния отпечатък на своите акорди и подчертава вашия естествен аромат. Разходка сред природата, наистина горещ и задушен летен ден, аромат за дома – всичко това са чудесни възможности за тези леки и освежаващи ухания. 

Освежаващият одеколон

Лекота символизира и eau de Cologne, тоест одеколон. Първоначално това е било названието на конкретен парфюм, създаден от италианския парфюмерист Джовани Мария Фарина (Giovanni Maria Farina) в Кьолн. Съставките му включвали най-вече смес от цитрусови масла и напомнял на свежа италианска утрин. По-късно наименованието се пренася върху цяла група аромати с концентрация на ароматните съставки 3–5%, която ви обгръща в приятно ухание за около два часа. „Признавам си, че самата аз обожавам деликатните аромати с концентрация eau de Cologne и препоръчвам този тип ухания за моментите, когато не искате вашият аромат да ви пречи прекалено,“ съветва Катержина Клоудова.

Открийте парфюмни бестселъри за мъже:

Тоалетна вода за всеки ден

Най-често срещана, най-продавана, най-достъпна – това е eau de toilette, тоест тоалетна вода. Съдържанието на ароматни съставки в нея, което е „точно уловено“, я превръща в перфектния избор за обичайно носене през деня, защото в продължение на четири до седем часа ви предлага средно интензивен аромат, който леко гъделичка носовете на околните. А има ли и друга причина да е толкова харесвана? Да, в сравнение с по-концентрираните аромати цената ѝ е по-достъпна.

Най-обичаните тоалетни води за дамите и за господата:

Аромат за целия ден: парфюмна вода

Сутрин се напръсквате и вечер все още усещате аромата. EdP, тоест парфюмна вода с 8–15 % ароматни съставки, може да направи силно впечатление и е задължителна за всяко специално събитие или вечер. По-високата цена се балансира именно от по-голямата издържливост и по-малкото изразходване, а благодарение на по-ниското съдържание на алкохол EdP е и с една идея по-щадяща към чувствителната кожа.

Топ парфюмни води за нея и за него:

Ексклузивният парфюм 

Малък флакон, висока цена и съдържание на ароматни съставки, достигащо около 30%, вдишайте истинските парфюми или парфюмни екстракти. Всичко подсказва, че иде реч за нещо специално и е точно така – парфюмите са създадени именно за такива поводи. „Бих запазила силното ухание на парфюмната вода за интимните мигове между двама души, ако ароматът е приятен и за партньора ви. И обратното, не бих го предпочела при посещение на театър или лекция,“ съветва специалистката.

Открийте парфюмния си подпис онлайн! Достатъчно е да кликнете на Notino Fragrance Finder и според вашите любими парфюми или съставки само за миг ще намерим новата ви ароматна любов.

Съвети и трикове, за да ухае парфюмът наистина дълго

Издържливостта на аромата обаче не зависи единствено от концентрацията, а и от правилната техника. Затова я овладейте!

Важно е да не пръскате парфюм на вятъра, респективно на неподходящите места. Ще постигнете най-голям ефект, ако го нанесете по пулсиращите точки. Именно там той се затопля най-много и така ароматът се освобождава постепенно. Шията и деколтето, зоната зад ушите, китките, сгъвките на лактите и коленете, това са местата, които търсите. 

„За съжаление в нашата култура обонянието е едно от най-подценяваните сетива. А правилният аромат може да ви помогне да бъдете по-щастливи.“

- Катержина Клоудова, ароматерапевтка, парфюмеристка и основателка на Арома ателие

Издържливостта е въпрос и нанасяне в точния момент. „Още графинята на Гент в книгата си Le Cabinet de Toilette d'une Honnête Femme – Банята на почтената жена – от 1892 година, съветва жените, че парфюмът изпъква най-добре върху измита кожа. И от тогава нещата не са се променили особено,“ казва парфюмеристката. Това означава, че ще постигнете най-голям ефект, ако нанесете аромата върху чиста и суха кожа, в идеалния случай след вземане на душ. Добавете и малко хидратация (чудесна работа ще свършат вазелин или непарфюмиран крем за тяло), защото ароматът изчезва по-бързо от сухата кожа. Не подценявайте и съхранението. На сухо и тъмно ароматните ви приятели ще се чувстват най-добре.

Нишовите парфюми като самото съвършенство

Защо един и същ парфюм не ухае еднакво върху различни хора

Чудите ли се защо парфюмът ви не ухае толкова дълго върху вас, колкото върху приятелката ви, или дори защо ароматът му е съвсем различен. На какво се дължи това? „Това, как ухае парфюмът върху нас, се влияе от редица фактори. Като пример за всички бих посочила храненето, начина на живот и генетиката, разбира се,“ посочва парфюмеристката и добавя: „Може и да звучи изненадващо, но голяма роля играят и емоциите. Изследванията показват, че върху телесната ни миризма далеч по-силно влияние оказват негативните. Ако нещо в живота ви куца, може да я усещате като много по-неприятна.“

Това означава също, че трябва да избирате внимателно аромата и да пробвате и тествате, кой ще ви стои най-добре. „Препоръчвам първо да си купите мостра и да наблюдавате как ароматът се развива върху кожата ви през деня, как се чувствате с него, как ви действа, какви емоции предизвиква. За съжаление в нашата култура обонянието е едно от най-подценяваните сетива, а правилният аромат може да ви помогне да бъдете по-щастливи ,“посочва специалистката.

Не забравяйте за това, когато избирате следващия си аромат. Вече познавате типовете им според концентрацията, така че задачата е максимално улеснена, как мислите?