Преминете към основното съдържание

Какво дължите на косата си след лятото?

28.09.2023 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Море, освежаващо къпане в езера или басейни… Екскурзии в планината, излети с колела… Chill out! Но всичко, на което вие сте се наслаждавали, в различна степен е увреждало косата ви. Сега сте ѝ големи длъжници и е време да се реванширате с щедра доза внимание! Как да подхраним и възстановим косата след лятото?

През лятото върху косата се струпва доста


Слънце, море, хлорирани басейни… всичко това я натоварва и изсушава. Шапки, каскети, каски за колело? Механичното увреждане на косата е сигурно. Потите се повече, по-често сте под душа и миете косата си. Само че невнимателното миене нарушава естествения микробиом на скалпа. И накрая – кой изобщо следи за здравословната храна през лятото? Сладоледи, коктейли, all inclusive… Нищо, в което има витамини и минерални вещества, помагащи за подхранването на косата ви.

Да намалим дължината ѝ или да се борим за красива коса?


Сивееща, без блясък, начупена, слаба, с цъфтящи връхчета? Изобщо не е чудно, че ви се иска да се откажете от битката и веднага да си запазите час за подстригване. И да, понякога това е най-умното, което можете да направите. „Защото често след края на лятото някои коси са толкова увредени, че им липсва така наречената кутикула – връхния люспест слой, който при правилна грижа е загладен и косата блести. Но ако го няма? Значи няма какво да се заглажда и единственото решение е ножицата!“ казва Ивана Покорна от клиниката по естетична медицина Formocitas.

Който не подстригва, подхранва и полага грижи!


Не изглежда като за фризьор и искате да я запазите, какво може да се направи? Да започнем оттам, че различаваме два вида грижа – за косъма и за скалпа. Тъй като всеки път това означава нещо различно. 

 • Скалпът има нужда и от външна грижа
  Част от външната грижа за скалпа е шампоан! Той, разбира се, трябва да се използва правилно. „Защото шампоанът никога не трябва да се нанася по дължината на косата, а това важи най-вече за дългата и унищожена от слънцето коса или за боядисаната, например. Задачата на шампоана е да почисти скалпа и корените от натрупаните остатъци от омазняване, пот, сол и замърсявания. Ако обаче го втриете и по дължината на увредена и суха коса, само задълбочавате увреждането, защото шампоанът всъщност обезмаслява,“ обяснява Ивана Покорна. 

  КАК ДА МИЕМ КОСАТА СИ ПРАВИЛНО?
  • намокрете косата по цялата ѝ дължина
  • при корените на косата втрийте малко количество шампоан в скалпа и после леко, но интензивно масажирайте с възглавничките на пръстите (внимавайте с ноктите) 
  • ако шампоанът не се пени: или е малко, или си взаимодейства с мазнините по скалпа

• ако искате да се разпени, изплакнете го и повторете процедурата
• „не търкайте“ мократа коса, само внимателно я „изстискайте“ в кърпа и после я увийте с нея

 • Косъмът обича маска и балсам

„При косъма трябва да се справим с щетите, причинени основно от механично увреждане – от това, че лежите върху косата си. Да не говорим за боядисването или излагането ѝ на слънце. Механичното увреждане създава най-много проблеми на хората с дълга коса. Ако късата коса е млада, то дългата понякога е на пет или шест години. И само си представете как ще изглеждат влакната на любимия ви пуловер, ако всеки ден го носите, перете, боядисвате…,“ обяснява Ивана Покорна.

Освен това често си мислим, че можем да подхраним допълнително косъма само след като вече е израснал. „Но косъмът е продукт на клетъчно делене, кератинизиран протеин, през него не преминава нищо. Затова косата не боли, когато я подстригваме, също като ноктите.“

Маска според типа на косата ви

Как правилно да нанасяме маската за коса? След шампоана продължете с маска за коса според типа на косата си. Ако не сте сигурни, че е правилната, по-добре се посъветвайте с фризьора си. „И не е вярно това, че колкото повече я държите, толкова е по-добре. При първите няколко нанасяния са достатъчни минута-две, после увеличавайте постепенно, косата трябва да свикне. Да оставите слабата и унищожена коса под маска за 15 минути означава после тя да е претоварена, тоест провиснала и безформена. Подхранването започва да действа, когато косата укрепне,“ казва Ивана Покорна. 

Серум за коса, моля!


Сега направете още нещо за скалпа, за да видите промяната. Дайте му вода за коса или серум за коса, от който да извлече още подхранващи вещества. Следвайте указанието за нанасяне и избирайте според състоянието на скалпа. Отново се посъветвайте с фризьор, още по-добре с дерматолог.

Доказани серуми за коса

Накрая идва балсамът. Без изплакване!


Остава наистина последната стъпка. Да втрием балсам по дължината на косата. Най-добър е този без изплакване, за да може в косата да останат следите от целия процес преди това. 

Кои балсами без изплакване да опитате?

Това е всичко, което дължите на косата си. А ако сте постоянни в старанието си, ще се погрижите и за запазването на качеството и здравето ѝ и през следващия сезон!