Преминете към основното съдържание

Съхранявате ли правилно вашия парфюм? 10 правила за съхраняване на аромати

8.11.2016 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Парфюмът е нещо деликатно. Съдържа ароматни и есенциални масла, включително алкохол, които могат много лесно да се разгърнат и да накарат парфюма да ухае коренно различно. Това би било много жалко. Най-вече при по-скъпите парфюми.

 

При това решението е съвсем просто- достатъчно е само да съхранявате парфюмите правилно. В случай, че съхранявате определен парфюм по правилния начин, то тогава класическият му, чист аромат може да издържи няколко десетки години напред. Парфюмните и тоалетните води поне година-две. Как да съхраняваме даден аромат правилно? Достатъчно е само да се придържате към тези 10 правила.

 

Не оставяйте флаконите на директна слънчева светлина

Преките слънчеви лъчи са най-големите неприятели на парфюмите. Тъмните и непрозрачни флакони биха могли частично да ограничат тяхното влияние , въпреки че най-добре е вместо да се рискува, флаконите да се съхраняват на тъмно.

Не излагайте парфюма на високи температури

Подобно на слънчевата светлина и топлината нарушава химическите връзки в парфюма. Тъй като дори лекото покачване на температурата може да причини дълготрайно негативно влияние върху парфюмите, е най-добре те да не се поставят в близост до радиатори или други отоплителни тела.

Съхранявайте парфюма при еднаква температура

Може и да ви е хрумвало просто да оставите парфюма в хладилника, където следва да е защитен най-добре от топлината. В този случай проблемът обаче е драстичната промяна в температурата ,на която излагате парфюма си. Накратко-за дълготрайността на всеки аромат най-добра е постоянната стайна температура.

Не излагайте парфюма на влага

От практична гледна точка, повечето от нас държат парфюмите си в банята, но за съжаление влагата също не е приятел на ароматите. Подобно на декоративната козметика, влагата също влошава качеството на парфюмите. Ако нямате възможност да съхранявате парфюмите си в шкаф, който перфектно би ги защитил от парата, то тогава съхранявайте флаконите в някое сухо помещение ,каквото например е спалнята.

Не отваряйте флакона излишно често

Навлизането на въздух, влага и топлина може да има отрицателно влияние върху парфюма, така че колкото е възможно по-често дръжте флакона затворен. Някои марки използват специален тип флакони, които са лишени от класическата капачка, но непрестанно изолират аромата от външните влияния.

МОЯТ СЪВЕТ: Отлейте малко количество от парфюма в мини флакон, за да не отваряте и затваряте флакона на парфюма постоянно.

Не разклащайте съдържанието на флакона

Все още съществува митът, че е добре парфюмът да се разклаща преди употреба. Това всъщност не е вярно, докато производителите сами не ни насърчават към това (като например при тоалетната вода Jil Sander Sun Shake). Повечето парфюми са създадени без необходимост да се размесват. Разклащането само намалява трайността на аромата и увеличава риска от това флаконът да се изплъзне от ръката ви и да се счупи.

Не използвайте апликатори прекалено често

Ако парфюмът е без разпръсквач, нанасянето му става най-вече с помощта на рол-он или специални пръчици за нанасяне на парфюм. С този метод обаче в течността навлизат дребни частици мръсотия и себум, което като цяло вреди на парфюма. Ако ви харесват такъв тип парфюми най-добре използвайте апликатори за еднократна употреба, в някои случаи и специалните пръчици за нанасяне на парфюм, които след употреба изплакнете и добре подсушете.

Не поставяйте фините флакони по горните рафтове

Флаконът на парфюма често сам по себе си представлява произведение на изкуството, създаден е от реномирани дизайнери и визажисти. Затова трябва да бъдете внимателни да не му се случи нещо, за да можете да му се наслаждавате още дълго време. Поставянето по високите рафтове не само увеличава риска от счупване, но често излага парфюма на директна слънчева светлина, през летните месеци дори на горещина, които могат значително да увредят вашия Chanel No.5.

Дръжте парфюма в шкаф или в кутия

Кое тогава е най-доброто място за съхранение на парфюмите тогава? Гардеробът. Вътре в него е тъмно, сухо и няма опасност флаконът лесно да падне на земята, за разлика от отворения рафт. Всичко това, разбира се, е вярно при условие, че в гардероба има достатъчно място за вашата колекция аромати. Друго практично решение е кутията с капак, която има още едно предимство, това че лесно се мести. Във всеки случай, дръжте флаконите винаги затворени, за да предотвратите случайното изтичане на съдържанието им.

Снабдете се с мини флакон

Ако имате възможност си купете мини флакон, т.нар атомайзър. Много марки предлагат своите аромати и в практични малки версии. Можете обаче да се сдобиете и със специален празен мини флакон, който да напълните с любимото си ухание. Как можете да го направите, можете да разберете от клипа по-долу. Мини флаконите са отлични по време на път, можете да ги носите винаги със себе си и по този начин да ухаете прекрасно когато и където и да е през целия ден.

Лиляна, enzo.bg