Преминете към основното съдържание

Рецензии: Какво можем да кажем за ефективността на натуралните дезодоранти?

14.08.2023 г.

Jana Potuznik

Прочитане за 5 минути

Натуралните дезодоранти са невероятно щадящи и с красиви аромати, но все още са малко на пазара и за ефективността им се говори по-скоро предпазливо. Кои са най-силните им страни? Как наистина действат? Тествахме ги на собствените си подмишници!

Натурални антиперспиранти не съществуват

Най-напред по същество: ако търсите натурален антиперспирант, тоест продукт, който може да потисне директно причините за изпотяването и неприятната миризма, просто си губите времето. Има единствено натурални дезодоранти, които благодарение на подходящата си формула притежават способността да прикрият потенциалната миризма и да я елиминират. 

Натуралните дезодоранти не съдържат алуминиеви соли или силикони. Справят се без „химическите“ аромати и стабилизатори, които при класическите им събратя се свързват с тяхната издържливост и ефективност. Всички тези съставки се обсъждат разпалено, не само във връзка с отношението към природата заради разтворимостта на силиконите и алуминиевите соли, но и заради действието им върху кожата и здравето изобщо. 

Натурални дезодоранти 

В натуралните дезодоранти активните съставки най-често са сода или например минерални соли (като магнезий). За аромата им се грижат натурални етерични масла, част от твърдите дезодоранти понякога са масла за тяло или глицерин. 

Повечето натурални дезодоранти се предлагат като спрей или рол-он. Твърдият натурален дезодорант невинаги е под формата на изваждащ се стик, може да бъде и в кутийка. А ако има апликатор, той спокойно може да е хартиен, защото при тези продукти е важно екологичното отношение дори и към опаковките. 

А какви бяха рецензиите за натурални дезодоранти при нас, в редакцията? Познаваме ли най-добрия натурален дезодорант?

Weleda Citrus дезодорант рол-он   

Петър, content specialist

Какво ми хареса най-много: Много приятен, свеж аромат на лимон без изкуствено парфюмиране.

Предимства: Както всички продукти от Weledа, Weleda Citrus дезодорант рол-он е с био качество и е без химически добавки и алуминиеви соли. Не запушва порите, така че регулиращата функция на кожата не е ограничена по никакъв начин. Едновременно с това нито веднъж не забелязах дори и най-малко раздразнение на кожата или сърбеж. За голямо предимство смятам и липсата на бели петна върху черните дрехи или жълтеникавите следи върху светлото облекло, което е проблем при много дезодоранти.

Недостатъци: Мога да си представя, че при потребители с по-интензивно изпотяване този дезодорант няма да е достатъчен. За моя „прототип“ обаче е напълно удовлетворяващ и с радост ще продължа да го ползвам и занапред.

Най-добрите натурални дезодоранти

Purity Vision Deo Krystal минерален дезодорант 

Владо, фотограф

Какво ми хареса най-много: Харесвам и предпочитам натуралните, непарфюмирани продукти. Това беше по-добрият вариант в сравнение с класическия дезодорант. Просто защото те не миришат хубаво.

Предимства: Purity Vision Deo Krystal създава естествен защитен филм върху кожата. Не оставя бели петна по дрехите. Започнах да го използвам и за краката или дланите, когато е голяма жега. Препоръчвам, много е приятно. 

Недостатъци: Преди употреба трябва да се навлажни с вода. След нанасяне върху току-що обръснати подмишници малко щипе.

Soaphoria Innocence органичен крем дезодорант

Елена, lead of content marketing

Какво ми хареса най-много: Ухае приятно на зелен чай. Но не е натрапчиво. Допадна ми също веган формулата с кокосово и бадемово масло.

Предимства: Като цяло съм фен на натуралните продукти. Страхотно е, че дезодорантът Soaphoria Innocence действа и като антиперспирант, което не е обичайно при натуралните дезодоранти. И не оставя никакви петна върху дрехите.

Недостатъци: Малко ме подразни нанасянето. Продуктът се масажира с пръсти под мишниците. Аз пробвах и на бедрата, където обикновено съм свикнала да използвам антиперспирант, за да огранича триенето на бедрата едно в друго. Не подейства точно така, както исках. 

We Love The Planet You Love Staying Fresh Naturally Forever Fresh

Иван, фотограф

Какво ми хареса най-много: Екологичната рециклирана опаковка, екологичният процес на производство.

Предимства: Формулата на дезодоранта We Love The Planet You Love Staying Fresh Naturally Forever Fresh се основава на комбинация от пчелен восък, кокосово масло и царевично нишесте, поради което дезодорантът се нанася лесно и омекотява кожата. Един стик издържа приблизително 2 до 3 месеца. При това ароматът е унисекс, затова с жена ми можем да го ползваме заедно.

Недостатъци: Не открих такива.

Е, дали за вас натуралният дезодорант е правилният избор, или ще останете верни на класическите? Така или иначе, дезодорантът е задължителен продукт през лятото.