Термална вода

Свойствата на термалната вода

Термалната вода е козметичен продукт, който набира все по-голяма популярност. Може би много от вас са чували за нея, но дали знаете какво точно представлява и какви са нейните функции? Ние ще ви помогнем с тази информация.

Що е то термална вода?

Термалната вода е вода, извлечена от чист извор и богата на минерални соли и разнообразни полезни микроелементи, а след това правилно съхранена в стерилна опаковка. Тя няма мирис, вкус и цвят. Подходяща е за приложение върху всеки тип кожа, дори и върху най-чувствителната кожа.

В най-добрия случай производителят на термална вода има достъп до самия извор, за да извлече водата директно от там. Такава е водата на Avène, която се извлича от Франция, а до извора имат достъп лабораториите на Avène. Но за това ще прочетете, малко по-надолу.

Какви са приложенията на термалната вода?

Термалната вода има успокояващо, противовъзпалително и антиоксидантно действие върху кожата. Тя не съдържа консерванти и химични други добавки. Извлечена е в най-чистата й форма с всичките й полезни съставки. Именно затова този продукт е така препоръчван от дерматолози в цял свят.

Този чист продукт има ниска минерализация, богат е на силикати, с ниско съдържание на натрий. Постоянното неутрално pH на термалната вода е 7,5.

Любопитно

През 2011г. научна публикация потвърждава противовъзпалителното действие на термалната вода, след като са тествани многобройни случаи. В публикацията на Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology се посочват кожните заболявания, срещу които термалната вода е мощно оръжие:

 • Екзема
 • Атопичен дерматит
 • Псориазис
 • Розацея,
 • Себореен дерматит
 • Белези от изгаряния, както и хирургически белези и др.

Можете да използвате термална вода и при зачервяване на кожата, след бръснене или епилация, както и след спорт. Като цяло това е продукт, който по всяко време ще е ваш пръв приятел.

Как да нанесете термална вода?

Термалната вода е под формата на спрей, така че е удобна за употреба не само у дома,  но и навън. Достатъчно е да затворите очите си и да изпръскате количество от термалната вода спрей върху лицето си, за да освежите и тонизирате кожата на лицето. Разбира се можете да напръскате и други зони от тялото си при нужда на успокояване на кожата. След като изчакате определено време, попийте остатъка от вода с чиста салфетка/ кърпа.

Важно! Впръсквайте от разстояние от минимум 30см., не по-близко!

Кога трябва да използваме термална вода?

 • Сутрин: Впръскайте от термалната вода след сутрешния си душ, на чиста и освежена кожа. Така гарантирано ще тонизирате кожата на лицето си за старт на своя ден. Едва след като водата попие в кожата, можете да нанесете дневния си крем за лице.
 • През деня: Знаете, че всякакви метеорологични условия влияят на кожата на лицето – вятър, слънце, влага, студ. Затова е добре, винаги под ръка да имате мини опаковка на термална вода. В този случай препоръчваме да напръскате лицето отново от разстояние минимум 30 см., изчакайте минутка и след това внимателно попийте остатъците от капчици с кърпичка. Със сигурност ефектът ще ви изненада.
 • Вечер: Знаете, че именно докато спим кожата има максимално много време в покой, за да се възстанови. Така, че е добре, преди да си легнете да освежите лицето си с термална вода. Използвайте същия принцип, както сутринта. Изчакайте да попие изцяло и след това нанесете нощен крем за лице.

Най-добрите марки термални води

Както вече споменахме термалната вода е продукт, подходящ за всеки тип кожа. За нея можем да кажем, че има само положителни свойства и няма как да навреди на кожата ви. Въпреки това е добре да знаете, че термалните води на различните производители имат различен състав.

Термална вода Avene

Историята на този продукт стартира през 1736г. в Южна Франция. Именно тогава е открит прочутият извор на Avene. Уникалната Avene термална вода изминава повече от 40-годишен път, благодарение на което е толкова пречистена. Това, което я различава от останалите марки, е постоянният й балансиран минерален състав и уникалната минерализация.

Термална вода авен ще откриете в сайта на Notino в мини опаковка от 50 мл. удобна за дамската ви чанта, както и в по-големи икономични опаковки. Това, което можем да ви гарантираме е, че тя ще:

 • Успокои раздразненията по кожата ви
 • Премахне сърбежа от кожата
 • Тонизира кожата на лицето
 • Фиксира грима ви, при нужда

Термална вода Uriage

Още един често препоръчван от дерматолози продукт. Отново ще го намерите в трите размера удобни опаковки, както онлайн в магазина ни, така и във физическите ни магазини. Подходяща е за всеки тип кожа и гарантирано ще ви стане любима още от първото приложение. Термална вода Uriage ще освежи кожата на лицето, като успокои всички раздразнения и й достави необходимата доза хидратация.

Термална вода Vichy

За минерализиращата термална вода виши можем да кажем, че е изключително подходяща за много чувствителна кожа. Това е един хипоалергенен продукт, спомагащ за стимулирането на защитната функция на кожата на лицето. Успокоява раздразненията и оставя кожата хидратирана и тонизирана. Можете да разчитате да фиксира грима ви, използвайки я през деня.

Може би от дотук прочетеното вече се чудите как досега сте живели без термална вода? Е, можем да ви уверим, че след като се сдобиете с нея, вече нищо няма да е същото. Понякога кожата ни има нужда само от „чиста глътка вода“, за да се справи с натовареното ни ежедневие. А не е ли именно водата, символ на здраве и красота?

Термалните води, подмладяват и озаряват кожата като отстранява мъртвите кожни клетки и примеси. Използването им остава кожата изключително еластична, спокойна и хидратирана.

Ако и Вие желаете да се дадете на кожата си най-доброто, опитайте изключителните термални води, които предлагаме! Можете да избирате от качествени марки като Lancome, Clinique, Vichy или Bourjois.