Преминете към основното съдържание

Хиалуронова киселина в козметиката

Хиалуроновата киселина е молекула от семейството на гликозаминогликаните, на която се приписват чудододейни свойства. Това е овлажняващо вещество, което съществува във високи концентрации в човешкото тяло. Хиалуроновата киселина е способна да се свърже с големи количества вода – до 6 литра на 1 грам. Това води до бърза миграция на клетките, а оттам и до по-добра регенерация на тъканите и доставка на хранителни вещества и кислород. По този начин киселината помага не само за по-бързото зарастване на раните, но и поддържа кожата ни стегната и еластична, като едновременно с това гарантира образуването на нови колагенови и еластични влакна.

 

Преди време хората са добивали хиалуронова киселина от гребените на петлите, но днес тя се синтезира в лаборатории от генетично модифицирани бактерии, като полученото вещество е идентично с намиращото се в човешкото тяло.

Характеристики на хиалуроновата киселина

Благодарение на чудодейните си способности тя помага на кожата да задържа голямо количество вода, която се отделя постепенно. Киселината поддържа кожата хидратирана, еластична и, при редовна грижа, постепенно регенерира клетките й и намалява бръчките. С възрастта обаче съдържанието на хиалуронова киселина в кожата намалява, така че е необходимо постепенно да започнете да си я набавяте под формата на хиалуронови серуми или кремове.

Въздействие на хиалуроновата киселина върху кожата на лицето

  • Интензивно хидратира кожата. Освобождава молекулите вода бавно, което води до постоянно хидратиране и подхранване на кожата отвътре.
  • Стимулира растежа на кожните клетки и насърчава образуването на колагенови и еластични влакна, които осигуряват стегнатост, еластичност и мекота на кожата.
  • Прониквайки в по-дълбоки кожни слоеве, хиалуроновата киселина се бори с преждевременното стареене на кожата и спомага за бързото намаляване на бръчките и изглаждането на кожата.
  • Помага при проблеми с акне и дерматити и се грижи за мазната кожа.

Въздействие на хиалуроновата киселина върху косата

  • Хидратира сухата и увредена коса, предпазва я от сухота и предотвратява накъсването и цъфтящите краища.
  • Изглажда влакното на косъма и възстановява блясъка на сухата и изтощена коса.

Козметика с хиалуронова киселина

Благодарение на своите необичайни свойства и бързи резултати, хиалуроновата киселина е една от най-търсените съставки в козметичната индустрия. Козметиката с хиалуронова киселина е подходяща за всички типове кожа, но има най-добро действие при дехидратирана, суха и застаряваща кожа.

Чистата хиалуронова киселина се добавя към козметичните продукти за грижа за кожата, ноктите и косата, но също така се използва във филърите с хиалуронова киселина, които се инжектират с цел намаляване на бръчките или увеличаване на устните.

За редовни грижи за увисналата и зряла кожа използвайте дневен и нощен крем с хиалуронова киселина, а при бръчки около очите използвайте хиалуронов крем за очи. За по-интензивна грижа добавете маска за лице и серум с хиалуронова киселина за по-бързо запълване на бръчките и изглаждане на кожата.

На notino.bg ще намерите голямо разнообразие от продукти за коса с хиалуронова киселина – от шампоани до интензивни маски и серуми за коса, които спомагат за хидратирането на сухата и увредена коса, а чрез постепенното отделяне на вода предотвратяват накъсването на косъма и цъфтящите краища.

Намерете най-добрия крем с хиалуронова киселина, хиалуронов серум или маска, възстановете еластичността на кожата и й осигурете качествената грижа, която тя наистина заслужава.

пълен текст скрий текста