Преминете към основното съдържание

Грижа за косата през лятото - защо да я предпазвате?

 През лятото слънцето сериозно натоварва косата. Без значение дали лежите на плажа, край басейна или се разхождате по нажежените улички на града, комбинацията от фактори, като слънчевите лъчи, хлорираната или солената вода и свободните радикали, изключително изсушават косата и я правят чуплива. Но с правилна грижа можете да предотвратите пагубното въздействие върху косата си и така да избегнете безмилостната намеса на фризьорската ножица.

Преди излагане на слънце

 В основата на всичко стои предпазването на косата от UV лъчите. Идеалният помощник може да бъде например лек спрей, който подготвя и предпазва косата преди и по време на престоя на слънце. Благодарение на UV филтрите, които запазват вътрешните протеинови връзки в космите, той не пропуска вредното лъчение, като при това осигурява също хидратация, улеснява разресването и прави косата мека на допир.

По време на излагане на слънце

 Допълнете слънцезащитната козметика с практични продукти, които спокойно можете да използвате през деня за допълнителна защита, особено ако прекарвате повече време на слънце. Не е излишно да си вземете и шапка, която да пази кожата ви.

След излагане на слънце

 Тук идва моментът за изпитаната последователност шампоан - балсам - маска - грижа без изплакване. Козметиката за коса, изложена на слънцето, малко се различава от „обикновената“. Тя е много по-щадяща и се насочва към премахване на вредните остатъци от сол, пясък и хлор. Освен това е силно хидратираща и придава на косата и кожата на главата влагата, която загубват през деня. Не на последно място, поддържат сияйния цвят, който на слънцето лесно и бързо избледнява. Слънцезащитната грижа често съдържа допълнителни подхранващи съставки и витамини, като например алое вера, екстракти от морски водорасли, глицерин или пантенол.

Летен стайлинг

 Изберете по-лек стил и лежерни прически, които не изискват много работа и козметика. Изтощената от слънцето коса предпочита по-свободно стилизиране, защото през лятото е по-склонна към чупене и късане. Можете да пробвате плажни вълни с помощта на sea salt спрей (придава текстура, блясък и предотвратява накъсването), рошави кокове или свободни плитки, фиксирани с лек спрей.