Преминете към основното съдържание

Как да се справим с подсичането

Какво представлява подсичането?

Научният термин за подсичането е intertrigo. Това са червени или почервенели пространства по кожата, която не е била достатъчно проветрена и се е запарила. Най-често то измъчва бебетата, но може да е проблем и при хора с наднормено тегло, при които подсичането се появява в гънките на кожата. При бебетата подсичането обикновено е по слабините, дупето, подмишниците или под шията.

Облекчете бебето си от неприятното подсичане и се запознайте с идеи за това, как да се избавите от него и кой е най-добрият начин да го предотвратите!

Защо бебето ми е подсечено?

Много майки мислят, че на 100% ще разпознаят подсеченото бебе. Защото в главата им се е загнездила представата за грозно изглеждащи алени петна по кожата. Истината е, че никое зачервяване не е нормално. Дори и леко зачервената кожа е подсечена кожа, така че докато не сте сигурни, дали бебето ви е наистина подсечено, сравнете цвета на засегнатото място с кожата на ръчичките, например.

Подсичането най-често се появява в резултат от недостатъчно проветряване на кожата. Ако използвате еднократни пелени, сменяйте ги често, най-добре още след първото напишкване. Не трийте с влажни кърпи нааканото дупе, а го измийте под струя течаща хладка вода. И преди да сложите чистата пелена, оставете кожата да се проветри и старателно, но много внимателно я подсушете. Дори и леко влажната кожа има тенденцията да се запарва бързо.

 

Ако използвате памучни пелени, перете ги редовно с хипоалергенен детски перилен препарат без аромати.

Причина за подсичането може да бъде и неправилният размер на пелените. Дали бебето ви няма нужда от по-голям размер? Не гледайте препоръчаните на опаковката килограми, разчитайте на собствената си преценка. Същото важи и за облеклото, по-свободното има много по-голяма дишаща способност.

Синтетичните материи, благодарение на които дрехите са еластични, също допринасят за появата на подсичане. Избирайте дрехи, в чийто състав има повече памук или лен, а еластанът е около 5%.

По правило подсичане на бебето се появява и при разстройство. На засегнатото място е нужен повишен хигиенен режим, изплакване при всяка смяна на пелените и мазане със защитен крем.

пълен текст скрий текста

Как да третираме подсичането правилно

Не е срамно бебето да се подсече, това може да се случи на всяка майка. Срамно е, ако го подминете с махване на ръка. Какво да правите, ако развиете пелената и установите, че бебето се е подсякло?

1. Внимателно, но много старателно измийте бебето с хладка вода, може и с непарфюмиран сапун. При къпане можете да добавите лайка или например масло от невен, което помага за успокояване на кожата. Ако вкъщи имате сушени билки, достатъчно е да направите отвара от тях за няколко минути и после да я добавите към водата за къпане.

2. После подсушете с нежни потупвания с памучна или още по-добре бамбукова пелена. Бамбуковите и муселиновите пелени са по-скъпи наистина, но затова пък са с много по-мека текстура и са щадящи към кожата.

 

3. Третирайте зачервените места с мехлем против подсичане. Може да се наложи да пробвате няколко, докато установите кой действа именно на вашето бебе. По-скоро не препоръчваме детската пудра заради противоречивите твърдения, свързани със съдържание на карциногенни вещества. Освен това доста майки казват, че има тенденция да образува бучки в гънките на кожата.

4. Ключовият момент! Не слагайте пелена на бебето веднага, а го оставете да се повърти възможно най-дълго без нея. Ако е студено, обуйте му чорапи, сложете тениска и го наметнете с леко одеяло. Защото колкото и да са дишащи съвременните пелени, кожата винаги диша по-добре без тях.

Обикновено подсичането изчезва за няколко дни. Най-важното е да поддържате кожата суха, чиста и добре проветрена. Ако се борите с подсичането повече от седмица, посетете педиатъра. Освен запарването може да са се появили и гъбички, против които ще ви помогне само предписан мехлем.

пълен текст скрий текста