Преминете към основното съдържание

Ретинол

Ретинолът или витамин A се смята за чудо на природата и е едно от най-ефективните средства за борба с бръчките и с признаците на стареене на кожата. Първоначално ретинолът е бил предназначен предимно за лечението на акне, но благодарение на положителното си и, преди всичко, бързо действие да забавя процесите на стареене на кожата, той се превръща в изключително важен компонент в антиейдж козметиката.

Ретинолът действа като мощен антиоксидант и, благодарение на способността си да ексфолира (олющва) кожата, той помага за бързо премахване на мъртвите кожни клетки и стимулира образуването на колагенови влакна. Ретинолът може да бъде от растителен или животински произход (рибено масло, яйца, месо), но може да се произведе и по синтетичен начин. Той намира голямо приложение както в козметичната, така и във фармацевтичната промишленост.

 

Характеристики на ретинола

Някои хора наричат ретинола и „еликсир на младостта“. Ексфолиращият му ефект бързо изглажда структурата на кожата, която след това добива млад и здрав вид. Той е подходящ за всички типове кожа, но действието му е много интензивно, така че е препоръчително да включвате козметични продукти с ретинол постепенно. Може да сте сигурни обаче, че резултатите няма да закъснеят.

Действие на ретинола върху кожата на лицето

  • Балансира pH на кожата и свива порите, което освежава кожата и я прави сияйна.
  • Ретинолът спомага за ексфолирането на кожата и прониква дълбоко в кожните слоеве, където стимулира образуването на колагенови влакна и еластин. По този начин той забавя признаците на стареене на кожата, изглажда бръчките и осигурява кожа с по-еластична и фина текстура.
  • Ретинолът действа като мощен антиоксидант и насърчава естествените регенерация и растеж на кожните клетки, като по този начин способства за бързото заличаване на белезите, изглаждането и стягането на кожата.
  • Той е незаменим помощник в борбата с акнето и запушените пори.
  • Ретинолът видимо намалява пигментните петна, а също така стимулира образуването на меланин, като по този начин предотвратява повторната им поява.

Козметика с ретинол

Ретинолът е едно от най-търсените вещества за борба с бръчките и признаците на стареене на кожата. Той е подходящ за всички типове кожа и започва да действа наистина бързо. Трябва обаче да проверявате в каква концентрация е. В козметиката тя варира от 0,1% (в кремовете за очи и кремовете за разширени пори с ретинол) до 1% (в интензивните серуми против бръчки, акне или пигментни петна).

Ако сега започвате да използвате козметика с ретинол, ви препоръчваме да изберете от продуктите с най-ниска концентрация. При ползване на козметика с ретинол е възможно първоначално да се появи леко раздразнение. Затова първо започнете с крем и едва след това пристъпете към по-силен серум с ретинол. В началото нанасяйте ретиноловия крем на всеки три дни, след две седмици може да започнете да го ползвате през ден и едва след месец употреба, преминете към нанасяне върху кожата всяка вечер. След около месец употреба ще забележите първите резултати.

Ретинолът стимулира ексфолирането на кожата, затова се ползва само през нощта. През деня предпазвайте кожата с кремове с висок защитен фактор (SPF 30-50) през деня, за да не се стигне до нежелано увреждане на кожата.

Открийте своя еликсир за младост на notino.bg и включете в грижата за зрялата си кожа серум, крем и други анти-ейдж продукти с ретинол. Изпитайте върху себе си разкрасяващата сила на ретинола!

пълен текст скрий текста