Преминете към основното съдържание

Салицилова киселина

Салициловата киселина е натурално вещество, което може да се добие от върбова или брезова кора. Кората се смила, коригира с оксиданти и филтрира, така че крайният вид на салициловата киселина е бял кристален прах. Киселината може да се получи и чрез синтез от дериват на ацетилсалициловата киселина. В козметичната и фармацевтичната промишленост се използват и двата варианта.

 

Характеристики на салициловата киселина

Въздействието на салициловата киселина върху кожата и косата е различно в зависимост от използваната концентрация. В малка концентрация подтиква кожата към растеж, в голяма концентрация помага за олющването ѝ (използва се при псориазис и акне), в още по-голяма концентрация дори за разтваряне на кожата (при брадавици). Салициловата киселина е важна съставка в грижата за проблемната кожа и кожата с акне. Тя има способност да намалява образуването на себум и перфектно да изчиства кожата.

Въздействие на салициловата киселина върху кожата

  • Освобождава запушените пори и предотвратява черните точки.
  • Почиства кожата в дълбочина и улеснява регенерацията на дребните ранички от акнето.
  • Дезинфекцира кожата.
  • Бори се с хормоналния дисбаланс, който причинява акнето.
  • Омекотява втвърдената кожа и стимулира кръвообращението.
  • Увеличава продукцията на колаген и стегнатостта на кожата, а също така попълва дефектите в кожата.
  • Има ексфолиращо (отделящо) действие и увеличава ефекта на другите козметични продукти.
  • Изравнява тена и успокоява раздразненията по кожата.

Въздействие на салициловата киселина върху косата

  • Бори се ефикасно против пърхота и се грижи за мазния скалп.
  • Прониква в кожата, почиства я и създава защитна бариера пред неблагоприятните външни влияния.

Козметика със салицилова киселина

Салициловата киселина е безопасно съединение, което се грижи ефикасно за мазната кожа и кожата с акне и е търсена козметична съставка, която помага за премахване на излишния себум по-добре от другите натурални вещества.

През летните месеци използвайте крем със салицилова киселина, почистващ тоник със салицилова киселина и други продукти с нея само преди лягане. След прилагането ѝ кожата е по-податлива на увреждане от слънчевите лъчи.

Ако се каните да изпробвате мехлем със салицилова киселина, шампоан със салицилова киселина или серия за грижа за кожа с акне, търсете кисели продукти с ниско pH (4 и по-малко), такова pH отваря достатъчно и почиства замърсените пори.

Концентрацията на салицилова киселина трябва да се движи в диапазона от 0,5 до 2% съдържание на киселина. При продуктите за лице без изплакване позволеното количество е 2%, при продуктите без изплакване за коса само 1%, а ако салициловата киселина е използвана като консервант, количеството ѝ не бива да превишава 0,5%. Ако имате суха и чувствителна кожа, избирайте продукти с ниско съдържание на салицилова киселина, защото в противен случай може да се получи раздразване и изсушаване на кожата.

Изпробвайте силата на това натурално вещество, което ще ви помогне с неприятното акне и ще почисти кожата ви в дълбочина. Салициловата киселина няма конкуренция сред натуралните съставки. Открийте своята нова серия за грижа на notino.bg още днес!

пълен текст скрий текста