Преминете към основното съдържание

Правилно кърмене

Избор на позиция и техника, колко време, колко често и какво да ядем през този период? Научете всичко за кърменето и разберете какво ще ви е необходимо за него.
Повечето първескини очакват кърменето с нетърпение. Вярно е също така, че понякога имат нереални и идеалистични представи за кърменето и често изпитват разочарование, ако не всичко потръгне гладко.

Началото

Добре е новороденото да се постави на гърда непосредствено след раждането, в този момент рефлексът за сучене е изключително силен и имате всички шансове бебето да засуче без проблеми. Не бива да се учудвате ако в първите дни (понякога и седмици) при сученето боли. Гърдите просто не са свикнали с кърменето и имат нужда от време за адаптиране. Затова е желателно да си набавите заздравяващ крем за зърна. По-евтината му алтернатива е чистият ланолин, който ще намерите във всяка аптека.

В началото млечните жлези произвеждат коластра, уникален коктейл от витамини, специално пригоден за вашето бебе. След няколко дни започва да се образува кърмата, която е най-естествената храна за детето в първите месеци от живота му.

 

В началото слагайте бебето на всеки два часа на всяка гърда за 10 до 30 минути. Наистина е напълно нормално в началото да кърмите и по 12 пъти дневно. Що се отнася до позицията за кърмене, всяка жена има свои предпочитания. Някои обичат да кърмят седейки, като подпират бебето с възглавница за кърмене, а други предпочитат да лежат на една страна.

пълен текст скрий текста

Какво да правим, ако млякото е малко?

Макар че ситуацията, когато нямате достатъчно мляко, може да се окаже за вас стресова, не изпадайте в паника. Опитайте повече да гушкате и да милвате бебето, защото тъкмо контактът на майката с детето често помага за образуване на кърмата. Не се колебайте да се обърнете за помощ и към консултантка по кърмене, която с удоволствие ще ви помогне.

Въпреки всички усилия понякога става така, че млякото не тръгва изобщо или е малко. В такива случаи пазарът днес предлага голямо изобилие от качествени изкуствени млека. Не се измъчвайте излишно и се опитайте да подходите към ситуацията рационално. Така или иначе най-важното е детето ви да не изпитва глад.

Как да (не) се храним, когато кърмим

В началото избягвайте храни, които предизвикват подуване. Може би на вашето бебе няма да му пречи супа от броколи, последвана от каша от грах с пресен хляб, но по-вероятно е след такова меню да ви очаква безсънна нощ, изпълнена с плач, заради подуто коремче.

Включвайте постепенно храните, които предизвикват подуване, и сама ще видите кое е най-доброто за вашето дете.

Когато се храните, мислете за това, че каквото ядете вие, това, образно казано, яде и вашето бебе. Затова яжте качествено бяло и червено месо, риби, плодове и зеленчуци, ориз, картофи или овесени ядки. Пийте чай за кърмачки, негазирана вода или пресни плодови сокове.

Колко време да кърмим?

Никой не може да ви отговори на този въпрос. Ще чуете мнение, че с поникването на първите зъбки природата дава сигнал, че е време да се премине към твърда храна и до годинката кърменето трябва да спре. Други майки кърмят до три-пет години и също са доволни.

Важно е да споменем също така, че няма проблем дори ако не желаете да кърмите. Това е ваше решение и никой няма право да ви осъжда за него. Кърменето е изключително естествено, но в същото време може да предизвика меланхолично или дори депресивно настроение. Винаги се ръководете от собственото си виждане и не се страхувайте да отстоявате мнението си.

Как да улесним кърменето

Първите дни с новороденото обикновено са изпълнени с много емоции. Те могат да се проявят и по такъв начин, че всеки път, когато чуете детски плач (на вашето или на чуждо дете), изслушате трогателна история за някое кученце или видите идилично семейство в реклама на прах за пране, млякото ви да потича само. В такива моменти е желателно да имате в сутиена си еднократни или многократни подплънки за кърмачки, които улавят млякото и блузата ви не се мокри.

Сутиенът за кърмене е друго страхотно изобретение, което значително ускорява и улеснява кърменето. Както и протекторите за кърмене, които облекчават болезненото кърмене и помагат при вдлъбнати или плоски зърна.

Ако имате прекалено много мляко, най-бързо ще ви облекчи помпата за кърма. Същевременно обаче обикновено важи правилото, че предлагането отговаря на търсенето, така че колкото по-често се изцеждате, толкова повече мляко ще ви се образува. Ето защо, макар и да звучи странно, помпата за кърма може да реши и недостига на мляко.