Преминете към основното съдържание

Как да изберем електрическа четка за зъби

Звукова, осцилираща или магнитна iO? За чувствителни зъби или за интензивно избелване? Прочетете как да изберете най-добрата електрическа четка, която отговаря на нуждите ви.
 
Всички типове електрически четки за зъби значително надвишават възможностите на класическата ръчна четка, в това няма никакво съмнение. Основната разлика между споменатите видове се крие във формата на движението, което извършва главата на четката при миене.
 
Ако трябва да обобщим – електрическите четки извършват няколко десетки хиляди микродвижения в минута, затова са далеч по-ефективни от ръчните четки. А ако все още се колебаете коя технология да изберете, можете да се ръководите от следните препоръки:
 
  • За прецизно и дълбоко почистване по-добре изберете осцилираща четка.
  • Обратното – щадящо почистване ще ви осигурят нежно вибриращите звукови четки.
  • Ако искате комбинация от двете, опитайте магнитната четка с технология iO.

Звукова четка за зъби

Звуковата четка функционира на принципа на високочестотното звуково търкане в посока нагоре и надолу, по-просто може да се каже, че четката вибрира много бързо и нежно. Защото такова движение е перфектно за щадящо, но същевременно изключително старателно отстраняване на плаката от повърхността на зъба и от венците. Този тип четка е подходящ за деца и за тези от вас, които имат по-чувствителни зъби. Формата на главата по правило е тясна и издължена.

Осцилираща четка за зъби

Осцилиращата четка работи на подобен принцип, но както и наименованието ѝ подсказва, не извършва движение нагоре надолу, а въртящо се такова. Правейки микрокръгове се движи насам натам, затова по правило е с кръгла глава. Много четки с осцилиращо-въртяща се технология освен в кръг, се движат също напред и назад. Затова са малко по-ефективни при отстраняване на петна по зъбите (например от кафе или червено вино).

Магнитна iO четка за зъби

Магнитната четка с технология iO в момента се произвежда единствено от фирма Oral-B. Тя комбинира деликатната енергия на микровибриращи влакна с кръгла глава, а в създаването ѝ участват и зъболекари. С оглед на формата на главата това е осцилираща четка без пулсация напред и назад, която се задвижва от магнитно моторче. Комплектът включва и магнитно зарядно устройство.

Пести време

Едно от основните предимства на електрическата четка за зъби е и препоръчителното време за миене. То е 2 до 3 минути, което е значително по-кратко, отколкото при ръчните ѝ предшественици. Дори и да ви спестява само минута на ден, за една година това прави цели 6 часа! Освен това по-краткото време за почистване улеснява създаването на редовен навик за миене на зъбите.

Деца

Като цяло миенето с електрическа четка за зъби е по-голямо забавление и хората без проблем успяват да почистват зъбите си в продължение на няколко минути без прекъсване. В рецензиите ще прочетете, че и децата категорично предпочитат тези четки. Това означава, че ако искате да си спестите ежедневната битка с наследника си, за рождения ден или от дядо Коледа той трябва да получи специално електрическо оборудване за миене на зъбите.

Как да ползваме

За да постигнете най-добри резултати, е важно да спазвате техниката на почистване. Забравете за бясното махане насам-натам, в края на което четката за зъби прилича на магьосническа метла. Електрическата четка върши по-голямата част от работата вместо вас. Достатъчно е да я допрете и да следите дали преминава през всички зъби и места.

При всички четки за зъби важи това, че винаги започваме миенето от горните зъби. Причината е проста. Не искаме да почистим грижливо долните си зъби и после при миенето на горните върху тях „да паднат“ замърсявания от горните.

 

Най-наред поставяме четката върху задните зъби и я оставяме да работи по няколко секунди на всеки зъб. Идеалната позиция е на границата между зъбите и венците, защото там се събират най-много замърсявания. Почистваме старателно външната дъга, вътрешната кръгла и дъвкателната повърхност.

Много електрически четки имат вграден сензор за натиск, който ви предупреждава, ако натискате прекалено силно. Повечето са оборудвани и с таймер, който измерва вместо вас времето, необходимо за старателно почистване. Не е рядкост и комбинацията от четка и смарт приложение, което в реално време ви показва как да измиете зъбите най-ефективно.

Накратко – с електрическата четка не можете да сгрешите. Приберете ръчната четка в раницата само ако ви очаква дълъг престой на място без електричество. Електрическите четки без проблем издържат заредени няколко дни, но после съвсем закономерно силите ги напускат. А в такъв момент ще бъдете доволни, ако имате под ръка добрия си стар и верен ръчен другар.

пълен текст скрий текста