Skip to main content

Менструални чашки

Най-продавани

Менструална чаша за удобство по време на менструация

Открийте чудото на качествената менструална чашка, която е удобна, надеждна, загрижена за природата и винаги готова за употреба. Менструалната чашка може да се използва многократно и осигурява необходимия комфорт през целия период на менструация и при спорт, в басейна или през нощта. Прочетете как да изберете най-добрата менструална чашка, как да я поставите правилно и как да се грижите за нея.

Какво е менструална чашка

Менструалната чашка, наричана още чашка за менструация, е хигиенно средство за жени, произведено от много устойчив материал, чиято форма напомня на камбана. Чашката се поставя във влагалището, където в нея се събира менструалната кръв. Благодарение на вакуума, който се образува, се задържа перфектно на мястото си и не пропуска никаква течност. Чашката може да се редува с тампони или дамски превръзки, както и да се използва многократно през периода на менструацията.

Предимства на менструалната чашка

 • Използва се многократно и издържа от 5 до 10 години. Щадяща е към портфейла ви и към природата.
 • Удобна е – приспособява се към тялото.
 • Поема по-голямо количество течност, отколкото тампон или превръзка и не е необходимо да се сменя толкова често.
 • Няма никакъв мирис и не съдържа химикали, които биха могли да нарушат естествената вагинална микрофлора.
 • При къпане не попива вода.
 • След като усвоите поставянето ѝ, използването на менструалната чашка е много лесно.
 • Менструалната чашка е подходяща за девствени момичета, които обикновено използват тампони, за млади девойки и за всички жени.
 • Няма риск от подсичане, не изсушава лигавицата и може да се употребява от жени с много суха кожа, склонна към микози.
 • Винаги е под ръка, готова за използване.

Как да изберем менструална чашка

При избора на менструална чашка вземете предвид нейния размер, здравина и материал. Освен това чашките са достъпни в красиви цветни варианти, заедно със стерилизиращи съдове или памучни торбички за съхранение, така че наистина всеки може да си избере.

Как да изберем размера на менструалната чашка

Качествените чашки за менструация се изработват в два до три размера, в зависимост от производителя. Благодарение на това лесно ще изберете чашка, която да ви пасне идеално. Просто изберете размера (обиколката) на чешката според големината на използваните от вас тампони, според обичайната сила на менструацията и състоянието на тазовото дъно.

 • Размер 1 или S/M – по-малка чашка, подходяща за жени под 28 години, които още не са раждали по естествен начин и имат слаба до нормална менструация.
 • Размер 2 или L/XL – по-голяма чашка, подходяща за раждали жени и дами над 28 години с по-силна менструация или неукрепнало тазово дъно.

Материали на менструалните чашки

Материалите, от които се изработват менструалните чашки, не подпомагат размножаването на бактерии, лесно се почистват и издържат като нови няколко години. Здравината на материала се обозначава със стойността „shore“ и колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-мек е използваният материал. Обикновено важи това, че твърдите чашки са подходящи най-вече за спортистки с по-укрепнало тазово дъно. Най-често за производството на менструални чашки се използва:

 • медицински силикон
 • латекс
 • термопласт

Как се поставя менструална чашка

Поставянето на менструална чашка изисква упражнение, но след няколко опита успява наистина всеки и първоначалната търпеливост със сигурност си струва. И така, как се използва менструалната чашка?

 • Чашката се поставя с ръка директно във влагалището, където с помощта на вакуума „се прикрепя“ към вагиналната лигавица и предотвратява протичането.
 • Според интензитета на кръвотечението е достатъчно след 4 до 12 часа да я извадите за накрайника, да излеете течността, старателно да изплакнете с вода и да я поставите обратно.
 • Ако чашката не се плъзга достатъчно, стига само да я навлажните с вода или да използвате лубрикант на водна основа.
 • Ако е необходимо, накрайникът, който е част от всяка чашка, може да се отреже, за да осигури максимален комфорт.
 • Точният начин, по който се използва менструалната чашка, и избраният от вас тип, ще намерите винаги в приложеното указание към продукта.

Нашият съвет: Перфектната интимна хигиена в периода на менструацията е изключително важна, опитайте щадящи измиващи гелове или кърпички за интимна хигиена, които можете да използвате през деня извън дома си, за да ви осигурят приятно усещане за чистота.

Как се почиства менструална чашка

По време на менструацията е достатъчно чашката да се изплаква старателно след всяко изваждане. Преди началото и след края на менструацията трябва да я стерилизирате чрез изваряване в продължение на 5 минути и да я съхранявате в памучна торбичка или кутийка за съхранение.

Стерилизацията на менструални чашки може да се извърши и с помощта на специални таблетки за менструални чашки.

Нашият съвет: Ако се притеснявате от почистването на менструалната чашка извън дома, винаги носете със себе си бутилка чиста вода, която лесно ще замени мивката.

Открийте предимствата на качествената чашка за менструация, която е щадяща към вас и към природата. Всичко за удобното протичане на менструацията и за интимната хигиена, както и други продукти за хигиена, ще намерите на notino.bg!