Преминете към основното съдържание

Ексфолиране на кожата: Как да изберем пилинг за лице

Ексфолиране, отстраняване на мъртвите кожни клетки или просто казано пилинг на лицето, е сред най-важните ритуали, които озаряват и подмладяват кожата ви. Ако не обичате да ходите в козметични салони, опитайте домашния пилинг за лице, който също предлага страхотни резултати. Съществуват 3 основни вида пилинг за лице – механичен, химически и ензимен. Кой от тях е най-подходящ за вашата кожа и колко често да правите пилинг?

Защо да използваме пилинг за лице

 • Пилингът ефективно почиства кожата на лицето, премахва излишния себум и предпазва от запушване на порите и поява на акне.
 • Отстранява старите мъртви кожни клетки, които се натрупват по повърхността на кожата и по този начин предотвратява беленето на кожата.
 • Ускорява процеса на регенерация на кожата и образуването на нови клетки, изглажда и озарява лицето.
 • Позволява на кожата да диша и улеснява абсорбирането на серумите за лице, маските и кремовете за лице.
 • Подобрява кръвообращението на кожата, стимулира образуването на колаген, подмладява лицето и действа против появата на бръчки.

Ензимен пилинг за лице

Ако търсите нежен пилинг за лице, заложете на ензимен пилинг. Това е най-добрият ексфолиант за чувствителна кожа, а е изключително полезен и ако вашата е суха. Съдържа естествени ензими от плодови киселини (например, папая или ананас), които стимулират естественото ексфолиране. Ензимите сами намират и поглъщат мъртвите кожни клетки, а освен това хидратират и почистват кожата. Ефектът се забелязва още след първото нанасяне.

Действие на ензимния пилинг:

 • Изглажда дребните бръчки.
 • Подобрява структурата и тена на кожата.
 • Помага да се ограничи появата на ранички.
 • Успокоява проявите на сухата кожа.
 • Изключително подходящ като пилинг при акне и проблемна кожа.

пълен текст скрий текста

Тип кожа, подходящ за ензимен пилинг

Обикновено ензимният пилинг е подходящ за всички типове кожа на лицето – трябва винаги да се ръководите от препоръките на производителя. Помага особено при зачервяване, венички, черни точки и за отстраняване на вроговена кожа. Това е и най-подходящият пилинг за зрялата кожа след менопаузата.

 

Как се нанася ензимният пилинг за лице

 1. Ензимният пилинг се нанася най-много 2 пъти седмично (или според препоръките на опаковката) върху чиста, суха кожа, без грим.
 2. Капнете малко количество в дланите си, втрийте в кожата на лицето с върховете на пръстите и оставете да действа според препоръките на производителя.
 3. След това отмийте пилинга с хладка вода и нанесете следващата грижа.

Химически пилинг на лицето

Принципът на химическия пилинг е отстраняване на слоя стари клетки. Пилингът съдържа AHA и BHA киселини, които дават начало на процеса на възстановяване в дълбочина и подмладяване. Домашният химически пилинг е по-щадящ, отколкото този в салона. Действието на ексфолирането се проявява по-бавно, като по този начин избягвате интензивното белене на кожата, зачервяванията или раничките.

Действие на химическия пилинг:

 • Подмладява кожата, редуцира фините бръчки и пигментните петна.
 • Подпомага възстановяването на кожата.
 • Подобрява текстурата на кожата и я изглажда.
 • Свива разширените пори.

пълен текст скрий текста

Тип кожа на лицето, подходящ за химически пилинг

Това е подходящият пилинг за мазна кожа и против акне, и обратното – не се препоръчва за суха и чувствителна кожа. Справя се добре с дребните бръчки, отпуснатата кожа, разширените пори, пигментацията и белезите след акне.

Как се използва химическият пилинг за лице

Нанасяйте химическия ексфолиант винаги според указанието на производителя, върху чиста, суха кожа, без грим. Нанесете малко количество директно върху лицето, оставете да подейства няколко минути и след това изплакнете. Никога не забравяйте за качествената грижа за кожата на лицето след химически пилинг и за защитата от слънце.

Механичен пилинг на лицето

Механичният пилинг, наричан още скраб за лице, е с текстурата на гел или крем и съдържа миниатюрни частици (например кафе, захар или сол), с които механично отстранявате мъртвите клетки. Скрабът за лице е подходящ не само за кожата на лицето, но и за ексфолиране на шията или за сваляне на вроговената кожа по петите или лактите.

Действие на механичния пилинг:

 • Изглажда и омекотява.
 • Почиства в дълбочина и отстранява замърсяванията.
 • Страхотно подготвя кожата за нанасяне на бронзиращ крем.

пълен текст скрий текста

Тип кожа на лицето, подходящ за механичен пилинг

При избора на скраб винаги се ръководете от препоръчания върху опаковката тип кожа на лицето. Скрабът се препоръчва горещо за смесена, мазна и зряла кожа. Изключително подходящ е за вроговена кожа, люспи и запушени пори. Обратното – не е най-добрият продукт за пилинг на суха кожа. За чувствителна кожа избирайте само екстра щадящ скраб за лице с възможно най-миниатюрните частици. Бъдете много предпазливи и при използване на скраб върху кожа с акне.

.

Как се използва механичният пилинг за лице

Правете механичен пилинг един или два пъти седмично. Нанесете върху влажна кожа. С кръгообразни движения масажирайте пилинга много нежно, като избягвате чувствителната зона около очите. Насочете вниманието си основно към Т-зоната или проблемните места. Никога не натискайте прекалено силно.

Грижа за лицето след пилинг

Пилингът за лице отстранява повърхностния слой на кожата и непосредствено след нанасянето му лицето може да стане чувствително на външни влияния. За да избегнете нежеланите ефекти след ексфолиране, не забравяйте да осигурите на кожата си правилната грижа след пилинг:

 • Мийте лицето си с по-хладка вода.
 • Хидратирайте кожата с по-подхранващ хидратиращ крем.
 • Увеличете приема на течности.
 • Защитете се от слънцето! Използвайте крем със SPF 30 или по-висок.
 • Избягвайте посещения на сауна и излагане на пара.
 • Спазвайте препоръчителния интервал между предходното и следващото ексфолиране.