Преминете към основното съдържание

Алфа хидрокси киселина

AHA киселините (алфа хидрокси киселини), наричани още плодови киселини, са органични вещества, които обикновено се срещат в плодовете, зеленчуците и млякото, и заради подмладяващите си характеристики са били използвани от самата Клеопатра. Основната способност на АНА киселините е перфектното отстраняване на мъртвите клетки от кожата и ускоряването на новото им образуване, което води не само до изчезване на пигментацията и редуциране на акнето, но и до свиване на порите или изглаждане на бръчките.

 

Характеристики на АНА киселините

След нанасянето ѝ алфа хидрокси киселината помага за бързото обновяване на горния слой на кожата и за коригиране на структурата ѝ. Това означава, че функционира като химически пилинг, който прави кожата озарена, подмладена и перфектно гладка. Освен това има почистващи и антиоксидантни характеристики, който помагат за избавяне на кожата от омазняването и неприятното акне.

Действие на алфа хидрокси киселините върху кожата на лицето

 • Съдържат хлорхексидин, който избавя кожата от излишния себум, събран в порите. Освен това регулират отделянето му.
 • Коригират повърхността на кожата и намаляват дебелината на втвърдения слой, с което подпомагат попиването на подхранващите вещества в кожата.
 • Доставят голямо количество вода до клетките и перфектно хидратират кожата.
 • Изравняват тона на кожата и се борят с пигментацията.
 • Подпомагат образуването на колаген и еластин, с което увеличават еластичността на кожата и забавят образуването на бръчки.

Най-често използваните aha, bha киселини в козметиката:

В модерната козметика се използват основно синтетично обработени органични алфа хидрокси киселини, които се различават по благодатните си ефекти и всяка от тях помага на различен тип кожа. Освен за мазна и зряла те са подходящи и за суха и чувствителна кожа.

 • Лимонената киселина се използва основно за озаряване на уморена кожа, като едновременно с това я предпазва от вредните свободни радикали.
 • Гликоловата киселина има силни подмладяващи способности и се използва в дерматологията като химически пилинг. В по-ниски концентрации ще я намерим и в анти-ейдж продукти за домашна употреба.
 • Бадемовата киселина е любимо вещество при лечение на акне върху зряла кожа. Освен това е страхотен помощник в борбата против прекомерната пигментация.
 • Салициловата киселина се използва основно в грижата за проблемна кожа с акне. Почиства, редуцира себума и ускорява регенерацията на кожата.
 • Млечната киселина е щадяща към изключително чувствителна кожа и предпочитана съставка в кремове за лице, шампоани и води за уста.
 • Ябълковата киселина е широко използвана заради хидратиращите си качества, най-вече в козметика за лице, но и в такава за коса.

Продукти с алфа хидрокси киселина

AHA киселина в козметиката ще намерите най-често в продукти за ексфолиране, озаряване и почистване на кожата. Изберете пилинг за лице с АНА киселини и се избавете от мъртвите кожни клетки. Заложете на серум с алфа хидрокси киселина и озарете безжизнената си и уморена кожа. Използвайте тоник с aha киселина и кажете „сбогом“ на мазната кожа.

На notino.bg ще намерите най-продаваните продукти с алфа хидрокси киселина. Изберете от богатата оферта серуми за лице и кремове с АНА киселина или АНА пилинги още днес и се насладете на интензивна грижа за кожата, чийто ефект е почти мигновен. Върнете на кожата си младежкия вид и сияйност! Запознайте се и с други обичани козметични съставки! Какво ще кажете за хиалуронова киселина?

пълен текст скрий текста