Преминете към основното съдържание

Косопад

21.11.2017 г.

Notino

Прочитане за 4 минути

Косопадът е явление от което не трябва да се страхуваме. Разберете причината за вашите страдания и изберете подходяща процедура за възстановяване на богатата и красива коса. Първо, нека разгледаме подробно причините за този сложен проблем.

 

Най-чести причини за косопад:

  • Хормонален дисбаланс (това включва косопад след раждане)
  • Генетична предразположеност
  • Смяна на годишния сезон
  • Стрес
  • Небалансирано хранене

Раждане и косопад

Много често причината за загубата на коса е хормоналният дисбаланс, който при жените настъпва по време на бременност, след раждане или в преходния период, когато значително намалява нивото на хормона естроген. Може да ни изненада и в случай на значителни колебания в теглото. Не е необходимо да се плашите – всъщност пада тази коса, която е била във фазата на продължителен растеж. Това явление е напълно естествено и за щастие е само временно.

Стрес, смяна на сезона, небалансирано хранене

Ако косата ви пада, това е поради недостатъчно задържане на космения фоликул в повредената кожа на главата. Причините за този проблем могат да са различни. Най-често това е стрес, който за съжаление в днешно време е неизбежен. Затова трябва да се научим да живеем с него така, че той да не нарушава нашия дух, нито тялото ни. Най-ефективният начин в борбата със стреса е правилната комбинация на релаксация, активно движение и качествено хранене. Всъщност, самото нездравословно хранене може да доведе до косопад. Косата, както и цялото ви тяло, ще оценят храна, богата на протеини. Можете да допринесете за доброто състояние на кожата на главата с добавяне на цинк, витамин В или силиций. Сезонният косопад се среща през пролетта и есента, и обикновено продължава около шест седмици. В този случай, трябва да се има предвид, че гъстотата на косата постепенно се възстановява отново.

 

Грижете се за косата си

Първата стъпка в превенцията против косопад е грижата за кожата на косата. Косата пада повече, когато е зле „закотвена“ в кожата на главата. В основата на грижата против косопад е интензивна грижа за косата с високо съдържание на активни съставки, която обикновено продължава три седмици. Нашият съвет е целенасочена грижа против косопад Vichy Dercos Aminexil Clinical 5, която освен всичко друго също укрепва закотвянето на корените на косъма в кожата и е щадяща към чувствителната кожа. Тя се предлага в два варианта, за жени и за мъже.

Тъй като отслабената коса изисква грижи, винаги препоръчваме да се ползва пълната целенасочена гама продукти, която ще се погрижа за вашата коса от корените и им придава сила. Това са шампоан, балсам или маска, които защитават косата при всекидневното й натоварване. Разбира се, трябва да са без силикони и сулфати, които ненужно обременяват кожата на косата. Опитайте подсилващия шампоан Vichy Dercos Energising, който запазва тъканта, обвиваща корена на косъма, хидратирана и еластична. Като други подходящи шампоани за ежедневна употреба препоръчваме Ducray Anaphase, Klorane Quinine с екстракт от хининово дърво или La Roche-Posay Kerium, които освен подхранване на корените на косата, потискат образуването на микровъзпаления.

Бъдете грижовни към косата си. Пазете я от сушене с прекалено горещ въздух, от боядисване, изправяне и връзване на опашка. Тези дейности нямат пряко влияние върху косопада, но след тях резултатът е чупене и крехкост на косата. Един от начините за подкрепа на растежа е масажиране на кожата на косата. Не пропускайте тази приятна процедура и отделете от времето си не само за фризьора, но и в своята баня. Вашата коса ще оцени тази грижа и вие отново можете да се гордеете със своята ослепителна „грива“.