Преминете към основното съдържание

Пролетен детокс от А до Я

18.03.2022 г.

Notino

Прочитане за 6 минути

Какво си представяте, когато чуете понятието пролетна детоксикация? Да пренаредите целия си апартамент, или по-скоро една седмица да пиете зеленчукови и плодови сокове? Възможностите са много, някои идеи са по-добри, други не чак толкова. Така или иначе е ясно едно – пролетната детоксикация трябва да бъде цялостна! Насладете се на пречистването на тялото, мислите и тоалетката си.

Как да започнем 

За да може да функционира правилно, тялото ни всъщност се нуждае „само от няколко“ неща – достатъчно течности, чист въздух, качествена храна, достатъчно сън. Но всеки от нас е само човек и просто не обръща еднакво внимание на всичко изброено. Пролетният детокс започва именно от това, да разберем от какво има нужда тялото ни и после да можем да му го дадем. Е, хайде, да започваме! 

Движение 

Да, движете се! Това всъщност е най-важното. Редовното движение е полезно не само за тялото, но и за сетивата. Защото при него освобождаваме хормони на щастието. А ако все още не сте намерили нещо, което да ви забавлява и да се хванете за него, няма значение. Точно сега си дайте време да го откриете. Нахъсайте се и опитайте няколко нови неща. Никога не се знае какво ще ви грабне. 

Режим за приемане на течности 

Какво попада в режима за приемане на течности? Всичко. Включително течностите от зеленчуци и плодове, супи или кафе. Тук обаче има едно голямо НО. Зависи от това, как отделните течности влияят на тялото ви. Много течности, като кафе или алкохол, например, обезводняват тялото, затова е необходимо да следите още повече приемането и изразходването им. 

Сън 

Върху качествения сън оказват влияние редица фактори, но имаме супер съвет как да започнете да вървите по пътя към качествения сън. Опитайте да фиксирате часа за вечеря и да настроите будилника винаги на определено време – качеството на съня трябва да се подобри дори с тази малка стъпка. 

Разнообразно хранене

Изобщо не поставяме под въпрос необходимостта да осигуряваме на тялото си качествена храна. Често обаче в магазина ни се усмихват толкова вкусни неща, които изведнъж се озовават в чантата ни, макар че хранителните им стойности са доста бедни. Не се измъчвайте със строги диети, какво ще кажете, ако се опитате просто да устоите на шоколадовите или картофените изкушения?

Съживете кожата на лицето и косата!

Здравословната храна, режимът за приемане на течности и достатъчният сън няма да бъдат оценени „само“ от вашия организъм, възхитени ще останат кожата на лицето и косата ви, които също копнеят за редовна детоксикация. 

Ударете едно рамо на старателното почистване и се поглезете с детоксикиращата маска L’Oréal Paris Pure Clay – благодарение на глината и активния въглен тя изсмуква замърсяванията, натрупани в порите, без да изсушава кожата. Не обичате маски с глина? Тогава дайте шанс на Nuxe Bio Organic с гел текстура, която върху лицето се променя в олио. 

Върху перфектно почистената кожа нанесете и тоник Grown Alchemist Detox Toner. Благодарение на съставките си той ще завърши почистващия ритуал и ще подготви кожата за нанасяне на продукти за грижа. 

А какво да правим с косата? Тя също със сигурност би се насладила на детоксикиращия ефект на глината и активния въглен, този път под формата на маската за коса Alfaparf Milano Semi di Lino Sublime. Достатъчно е да нанасяте грижата с маската веднъж седмично и редовно, за да избавите косата и скалпа от всички замърсявания. 

Прочистете мислите си 

Понякога не е достатъчно да махнем само от картофите в гарнитурата или козметиката с изтекъл срок. Разделете се и с непотребните мисли, негативните емоции или токсичните хора около себе си. 

В този случай не може да бъде създадено универсално ръководство, всеки един от нас решава сам какво ще махне от живота си. Но със сигурност трябва да започнете да се вглеждате в себе си. Как мислите? 

  • Опитайте да прекарвате повече време насаме със себе си. Така ще можете да се съсредоточите по-добре върху собствените си мисли и да не се влияете от мнението на другите.
  • Ограничете времето си в социалните мрежи до минимум, дори си дайте няколко дни или дори седмица извън мрежата.
  • За успокояване на сетивата опитайте медитация – на нас, начинаещите, могат да ни помогнат различни приложения за медитация.

Позволете и на дома си да диша

След зимата през прозорците започват да се прокрадват първите пролетни лъчи… но те разкриват всяка прашинка прах и може би многото непотребни вещи, които преди това сте скрили в тъмните ъгли. И какво ще правим сега? Отново ще подреждаме! 

  • Преди да се впуснете в класическото почистване, решете какво изобщо си струва да се подрежда.
  • Накратко, просто изхвърлете вещите, които отдавна не използвате. Дори и ако ви е яд няколко минути, повечето вещи ще донесат радост на новите си собственици. Можете да ги дадете на близък човек или да им намерите подходящо място за връщане.
  • Зазимете всички сезонни дрехи, обувки, ски или топли одеяла и им направете място в шкафа или килера.
  • След като се избавите от всичко, което през следващите месеци (или повече никога) няма да използвате, грижливо почистете вещите, които имат своето място при вас. Буквално. Когато всяка дреболия в дома ви има точното си място, редовното почистване е далеч по-лесно и бързо.
  • Едва сега можете да се впуснете в почистване на големи пространства и така на ред идват чистенето с прахосмукачка, бърсането и миенето на стъклата.

Нашият съвет: При почистване си пуснете любимата музика или сериал и така нещата ще потръгнат сами.

Може и да ви звучи като един голям и дълъг маратон, но накрая ще имате усещането, че сте се преместили в нов апартамент! 

продукти