Преминете към основното съдържание

Серамиди

Серамидите са липиди или мазнини, съединения на мастна киселина и сфингосин, които са основна част от клетъчната мембрана в кожата. Въпреки че са естествена част от кожата, с възрастта количеството им намалява, като след четирийсетата година производството на нови серамиди практически спира.

 

Серамидите помагат за предотвратяване на стареенето на кожата и пречат на появата на бръчки, затова е важно да се доставят под формата на козметични продукти. Липсата им в кожата може да се прояви с неприятен сърбеж, опъване и раздразнения. Серамидите в кожата и косата помагат за задържане на влагата и създават защитна бариера, затова можем често да ги намерим в продуктите за суха кожа и коса, както и в продуктите против екземи, дерматит и псориазис.

Характеристики на серамидите

Серамидите оказват силно влияние върху външния вид на кожата и цялостното ѝ здраве и податливост на вредни влияния от външната среда (стресори и патогени). Благодарение на серамидите кожата е стегната, монолитна и добре хидратирана. Те могат да регенерират кожата дори на молекулярно ниво.

Въздействие на серамидите върху кожата

  • Предпазват кожата от изсушаване, причинено от околната среда (отопление, климатизация, замърсяване и UV лъчи).
  • Възстановяват структурата на кожата и предотвратяват изтъняването на кожата и загубата на еластичност.
  • Регенерират кожата и действат профилактично против бръчки и признаците на стареене на кожата.
  • Не пускат в кожата през защитната си бариера вредните свободни радикали, микроорганизми и алергени.

Въздействие на серамидите върху косата

Започват процес на регенерация във външния слой на косъма и по този начин възстановяват клетъчното взаимодействие, с което заздравяват косъма по цялата му дължина.

    • Грижат се скалпа и корените на косата, създават защитна бариера против изсушаване и вредни външни влияния.
    • Поддържат косата стегната, силна, лъскава и без пърхот.

Серамидите в козметиката

С годините кожната обвивка изтънява и спира образуването на серамиди, които помагат за запълване на междуклетъчните пространства така, че кожата да изглежда млада и без видими увреждания в резултат на стареенето. Козметиката със серамиди има профилактичен характер, затова след трийсетгодишна възраст не бива да отлагаме много редовната ѝ употреба. След 40-тата година в кожата липсват вече около 60% от серамидите и се увеличава грубостта на кожата и бръчките стават по-забележими.

Серамидите са естествена съставка на кожата, затова са подходящи за всички типове кожа, включително много чувствителната кожа със склонност към акне. Изпробвайте околоочен крем със серамиди за грижа за нежната кожа около очите и профилактика на тъмните кръгове или хидратиращи серуми и кремове със серамиди за суха кожа.

Серамидите за коса под формата на интензивни маски, терапии и шампоани помагат за бързо възстановяване на увредения косъм и в същото време запазват качеството на косата при често боядисване и топлинна обработка.

Неприятното опъване на кожата, сърбежът и видимите бръчки, както и косата без жизненост са признак на намаляването на серамидите в тялото. На notino.bg ще намерите козметика със серамиди за лице и околоочната зона, хидратираща грижа за цялото тяло и краката. Изпробвайте я и се наслаждавайте на красива кожа без признаци на стареене възможно най-дълго.

пълен текст скрий текста