Преминете към основното съдържание

Как да се грижим за детските зъбчета

Мислите, че млечните зъби така или иначе ще паднат, затова детето ви може да мине и без стриктна устна хигиена? Грешка! Отговорност за състоянието на зъбчетата на децата носите вие, родителите, затова изобщо не подценявайте грижата за тях. Това, на което научите потомците си, докато са малки, в последствие ще им спести доста пари. 
 
 Временните зъби вършат много работа – отхапват, дъвчат, играят съществена роля за развитието на речта и добрата захапка. Да не говорим за това, че никой не иска усмивката на детето му да изглежда като във филм на ужасите с почернели чуканчета, подаващи се от устата му. 
 
Първото показало се зъбче е голямо събитие. За съжаление обаче то предхожда много безсънни нощи, изпълнени с детски (а често и родителски) плач. Защото избиването на зъбчетата наистина боли. Днес, разбира се, има различни помощни средства, с които можете да облекчите малките. Сред тях са например олио за венци, охлаждащи гелове или гризалки. Страхотна идея е да сложите гризалката за няколко часа в хладилника или фризера.  

Зъбният кариес е най-честата инфекция

Грижата за първите зъбчета се отплаща наистина много добре. Знаете ли, че зъбният кариес е най-честото инфекциозно заболяване изобщо? Натоварва имунната система и застрашава съседните зъби. Чистият зъб означава здрав зъб, който няма да се развали. А превенцията е много по-евтина, отколкото последващото ортодонтско лечение. 
Как да се справим? Всъщност е лесно. Не е кой знае колко трудна работа – миенето на детските зъби е подобно на това при големите, единствено помощните средства са приспособени към детската възраст. .
В момента, в който се появят първите зъбчета, е време да започнете редовното им и старателно миене. До две години е достатъчно да използвате така нареченото пръстче – специален накрайник четка, който поставяте на пръста си. Най-късно от 2 години трябва да включите използването на качествена четка и паста
Не оставяйте избора им на случайността – разрешете на мъниците сами да изберат цвета и вкуса. Ако искате да ги направите част от процеса, това ще ги забавлява повече. Докато се грижите за зъбите, повтаряйте до втръсване защо чистотата им е толкова важна. Има и образователни играчки на стоматологична тематика. 

Четка и техника

Осигурете на детето четка с малка глава, с равно подрязани и възможно най-меки влакна. Това, което не ви е нужно при децата, са интердентални четки и конец а зъби. По правило първите зъбчета имат достатъчно пространство помежду си, затова можете да изчакате с интерденталните помощници, докато зъбите се сменят. .
До 6 годишна възраст вземете миенето на зъбите на наследника си в собствените си ръце. Заложете основно на старанието, а от шест нататък още известно време помагайте за пълното измиване. Ако има дори и най-малка възможност, мийте зъбите си заедно. И тук важи правилото, че е по-добре веднъж да видиш, отколкото сто пъти да чуеш.  
Не е важно под какъв ъгъл миете зъбите на детето. Основното е да няма прекален натиск. Най-подходящо е кръговото движение, обозначавано като техника за рисуване на слънца. Най-много храна обикновено се събира по линията на зъбите и венците. Научете детето, че първо се мият горните зъби, а после долните. Защото не ви се иска да вложите много старание за долните и после върху тях отгоре „да паднат“ замърсяванията от горните.
Щом детето ви се научи да работи с ръчна четка за зъби, можете да му вземете електрическа. Много вероятно е миенето на зъбите с нея да го забавлява повече. 

Паста за зъби с или без флуорид?

Нека детето да има и своя паста – защото детските се различават съществено по съдържанието на флуорид. .
Флуоридът е добър помощник в грижата за зъбния емайл, защото го укрепва, а освен това намалява размножаването на бактерии. Проблемът с флуорида при децата е, че те почти никога не изплюват пастата (защото им е вкусна). По-големите дози флуорид водят до флуороза, която се проявява в началото с бели, а по-късно жълтокафяви петна. За съжаление те не са само с козметичен характер, а цялостно намаляват устойчивостта на зъба срещу кариес. 
При това необходимата дневна доза флуорид децата без проблем получават и от обичайните храни. Флуорид има най-вече в рибата, млякото и млечните продукти или в орехите. 
Така че, ако се оглеждате за първата паста на детето си, преценете сами дали ще успее да изплюе пастата след измиване, или не.

Поне два пъти дневно за две минути

Включете детската вода за уста в битката около петата година на детето. Най-просто казано тогава, когато сте сигурни, че то няма да я глътне, а цялата ще я изплюе. 
Мийте зъбчетата два пъти дневно, най-добре по 2 минути. И тъй като всяка допълнителна джаджа е от значение за доброто забавление, купете таймер. Най-често това е обикновен пясъчен часовник, с който критичните 120 секунди сякаш минават по-бързо.
И не забравяйте да ходите редовно при зъболекаря. За първи път, когато детето е на около годинка, после на всеки шест месеца. Никога, при никакви обстоятелства не плашете детето си със стоматолога. Посещението при него не е стрес, а неделима част от медицинската превенция.