Преминете към основното съдържание

Прополис

Прополисът е смес от смолисти вещества, пчелен восък, балсами и етерични масла с приятен аромат, която пчелите произвеждат от смолите, събрани от растенията и дърветата. Не е чудно, че древните египтяни са ценели неговото регенериращо действие. Прополисът съдържа повече от 300 вещества с антиоксидантно действие, витамини от групата B, минерали, танини и други полезни вещества.

 

Характеристики на прополиса

Прополисът е перфектно балансирано вещество с всестранно регенериращо действие върху кожата на лицето, косата и кожата на цялото тяло.

Въздействие на прополиса върху кожата

  • Регенерира напуканата и подхранва сухата кожа.
  • Премахва черните точки от лицето и се грижи за проблемната кожа.
  • Помага при екземи и акне.
  • Подобрява качеството на кожата, има регенериращо действие.

Въздействие на прополиса върху косата

  • Подхранва скалпа и се грижи за корените на косата.
  • Бори се с прекомерния косопад.
  • Подобрява качеството на косата, изглажда косъма по цялата му дължина и придава блясък.
  • Премахва пърхота.

Козметика с прополис

Прополисът най-често се намира в продукти, помагащи за поддържане и регулиране на естествената кожна микрофлора. Широко се използва също за естествено ароматизиране на продукти, тъй като неговият свеж аромат на разцъфнала поляна е много обичан.

Прополисът е практически нетоксичен, подходящ е за всички типове кожа и може да се използва продължително време. С него обаче трябва да внимават хората, чувствителни към пчелни продукти, защото може да предизвика неприятна реакция върху кожата.

Най-обичан е в натуралната и био козметиката, било то като част от други натурални съставки, или като основна съставка (тинктура от прополис). На notino.bg ще намерите колекция от кремове с прополис против акне и почистващ тоник за мазна и проблемна кожа.

Прополисът действа благоприятно върху афти и херпеси. Широко приложение намира също така в устната хигиена, много търсени са например пастите за зъби с прополис. Ако през зимата страдате от напукани устни и херпеси, носете в чантата си балсам за устни с прополис и винаги ще имате под ръка средство за първа помощ. Прополисовият мехлем предпазва и регенерира напуканата кожа на ръцете, а прополисовият шампоан се справя с пърхота.

Учените смятат, че все още не са открити всички благоприятни характеристики на това чудо на природата. Пчелният прополис не престава да учудва със силата и всестранното си въздействие. Изпробвайте го още днес!

пълен текст скрий текста