Преминете към основното съдържание

Какво означават символите до продуктите?

На тази страница ще намерите подробно обяснение на всички картинки, които виждате до отделните продукти.

Веган

Не съдържа съставки от животински произход.

Веган продуктът притежава сертификат за това, че всички негови съставки са от растителен произход. Такива са например пчелен восък (Cera Alba или Beeswax), лой, колаген, екстракт от хайвер, слуз от охлюв (Snail Extract) или мед. Някои съставки като сквален или плацента съществуват и в двете версии – животински и веган.

Био

Продукт със сертификат за био качество.

Продуктът със знак био притежава някой от европейските сертификати за това, че съдържа единствено съставки, отгледани в съответствие със стандартите за екологично земеделие.

Критериите във всяка държава леко се различават, но като цяло важи това, че био козметиката не съдържа синтетични парфюми, оцветители и генно модифицирани суровини (GMO), нефтени продукти или химични UV филтри.

Натурален

Съдържа най-малко 85% натурални съставки.

PНатуралната козметика е козметика, съдържаща най-малко 85% съставки от натурален произход. Сред натуралните съставки попадат растителни масла, мазнини, восъци и екстракти, етерични масла или пчелен восък.

Устойчив

Продуктът е щадящ към околната среда.

Продуктите със символ за устойчивост мислят за околната среда по някакъв начин – съдържат етично добивани съставки, опаковките им са от рециклиран или рециклируем материал, при транспортиране се съобразяват с въглеродния отпечатък или не замърсяват моретата и океаните.

Названието е доста широко и този символ от нас получават само грижливо подбрани продукти.

Дермокозметика

Дерматологично тествано.

Дермокозметиката е козметика, преминала дерматологични тестове за раздразнение с доброволци. Някои марки създават продуктите си въз основа на клинични изследвания, други – в сътрудничество с дерматолози специалисти.

Дермокозметиката е хипоалергенна и следователно подходяща за чувствителна или детска кожа.

SPF

Продуктът предпазва от ултравиолетови лъчи.

Козметиката със SPF фактор може да предпази кожата от ултравиолетовите лъчи. Различаваме два типа лъчи: UVB и UVA.

UVB проникват във външните слоеве на кожата и носят отговорност за изгарянето ѝ. UVA навлизат по-дълбоко и предизвикват преждевременно стареене и пигментни петна. Не всеки продукт със знак SPF предпазва и от двата типа лъчи.

Номерът на SPF фактора показва времето на предпазване преди изгаряне на кожата.

Опаковка за пътуване

Практичен размер, подходящ за пътуване.

Не винаги искате да вземате за отпуската класически размер парфюм или душ гел. Затова в офертата си имаме чудесни миниатюри на любими продукти, които не заемат толкова място. При парфюмите опаковката за пътуване е 10–40 мл, при кремовете за лице е 5–20 мл, а за фон дьо тена е 1–5 мл.

Без парфюми

Продуктът е без аромат.

Козметиката без парфюми не съдържа никакъв аромат, етерични масла или синтетично парфюмиране. Подходяща е за хора с чувствителна кожа, деца или просто за тези, на които ароматизираната козметика пречи.

Без силикони

Не съдържа никакви силикони.

Както подсказва названието, козметиката без силикони не съдържа никакви силикони. Причината, поради която някои козметични марки избягват силиконите, е биоакумулацията им в природата и това, че не са подходящи за някои типове кожа или коса.

В списъка на съставките често ги откривате с окончания -cone, -ane, -onol.

Без алкохол

В съставките няма алкохол.

При изброяването на съставките няма да откриете Alcohol или Alcohol denat. Алкохолът изсушава кожата, затова не трябва да е част от околоочни кремове и продукти за суха и чувствителна кожа. Продължителното нанасяне върху мазна кожа нарушава естественото образуване на себум и дори може да влоши още повече кожата.

Обратното – благодарение на дезинфекциращите си свойства е страхотен помощник например в дезинфекциращия гел за ръце.

Без алуминий

Не съдържа деривати на алуминий.

Алуминият, който в списъка на съставките се крие под думата Aluminum или Alum, е метал, срещащ се нормално в природата. В козметиката се използва в антиперспиранти, като част от пигментите в декоративната козметика или абразив в пастата за зъби.

Има изследвания, потвърждаващи връзката му с рака на гърдата, а съществуват и такива, които оборват тази теза. Всеки сам си изгражда мнение.

Без сулфати

Не съдържа сулфати.

Сулфатите по правило се добиват от нефт, а в козметиката най-често се използват за разпенване. Те са повърхностноактивни вещества и ги разпознаваме под названието тензиди или сулфактани.

Ще ги откриете в шампоани, душ гел, сапуни или пяна за вана, най-често под съкращенията SLS (Sodium lauryl sulfate), SLES (Sodium laureth sulfate) и ALS (Ammonium lauryl sulfate).

Перфектно отстраняват замърсяванията, но за съжаление увреждат защитната ни микрофлора. Изсушават кожата и могат да я раздразнят.