Преминете към основното съдържание

Маскне: Как да се отървем от акнето под маската

Влага, топлина, недостиг на въздух и неприятно дразнене на кожата. Средата под маската е живителна почва за появата на най-различни кожни проблеми. Също както маските се превърнаха в символ на нашето време, в такъв се превръща и маскнето – акнето от носенето на маски. Как да се борим с маскнето и как да предотвратим появата му?

Какво е маскне и как се появява

Маскне е състояние на кожата, причинено от продължителното носене на защита на устата и носа, т.е. маска или респиратор. То е най-честата разновидност на т.нар. acne mechanica – механично акне.

Комбинацията от механично триене, топлина, недостиг на въздух и влага от изпотяването, дишането и говоренето създава под маската идеална среда за размножаване на микроорганизми и запушване на порите. Малките ранички, причинени от триенето на маската с лицето улесняват проникването на замърсявания и бактерии в кожата. Порите се запушват и върху кожата се образуват различни форми на акне от незабележими пъпчици и черни точки до по-сериозното кистозно акне.

пълен текст скрий текста

Как да предотвратим появата на маскне

Профилактиката е първата стъпка към успеха. Спазвайте правилата за правилно носене на маските и намалете риска от поява на маскне на минимум:

 • Носете маска само там, където е необходимо. Когато сте на чист въздух, където не сте в контакт с другите хора, я свалете и оставете кожата да диша.
 • Предотвратявайте размножаването на бактериите под маската като редовно сменяте маската – и няколко пъти на ден. Хартиената маска се навлажнява след около 20 минути носене и после е време да се изхвърли и да се сложи нова. Ако имате възможност, преди поставяне на новата маска оставете кожата малко „да се проветри“.
 • Ако носите такава маска след всяко използване я изперете или изварете и след това изгладете. Използвайте щадящи перилни препарати и не използвайте омекотител, който може да дразни кожата и да допринася за запушване на порите.
 • Избирайте текстилни маски от приятен материал – най-добре от 100% памук. Трябва да ви пасват перфектно, никъде да не ви стискат, да не ви драскат излишно и да не дразнят кожата. Преди първото използване ги изперете и изгладете.

пълен текст скрий текста

Как да се отървем от маскнето

Първите пъпки под маската вече са факт? Тогава е време да замените обичайната си грижа за кожата със специализирана козметика за маскне и да си създадете нова рутина в грижата за кожата.

Грижа за кожата под маската

Преди да си сложите сутрин маска кожата ви трябва да бъде перфектно почистена и предпазена от триенето. При дневната рутина спазвайте следните правила:

 • Измийте кожата с вода и специална пяна, емулсия или гел за акне. Можете да довършите почистването с лек тоник.
 • След почистването нанесете хидратиращ крем – той образува тънък защитен слой между кожата и маската и по този начин ограничава механичното триене.
 • Изберете некомедогенен крем за лице с фина текстура, който да не запушва порите и да не натоварва излишно кожата. Чудесна работа ще свършат гелообразните кремове, както и лекичките серуми за лице.
 • Заложете на грижа с антиоксиданти, които ще предпазят кожата от негативните външни влияния.
 • Избягвайте гъстите подхранващи кремове, вазелина, прекалено мазните продукти и продуктите, които подпомагат образуването на себум.
 • През деня също избягвайте продукти с ретинол и други потенциално дразнещи вещества. Благодарение на търкането маската усилва действието на активните вещества, което може да се прояви негативно върху кожата.
 • Нанасяйте крема за маскне поне 15 минути преди да поставите маската, за да попие достатъчно и остатъците от него да не се размазват по маската.

пълен текст скрий текста

Вечерна рутина против маскне

Вечерта отново трябва да почистите кожата в дълбочина и да използвате продукти за маскне, които помагат за регенерацията на натоварената кожата под маската:

 • Почистете кожата веднага след като се приберете. През деня под маската върху нея са се натрупали пот и замърсявания, които трябва да се премахнат възможно най-бързо, за да се предотврати запушването на порите.
 • Включете във вечерната си рутина продукти за маскне, съдържащи активни вещества за проблемна кожа – бензиол пероксид, салицилова киселина и други AHA киселини. Все пак обаче внимавайте с нанасянето им, особено ако след носенето на маската кожата ви е силно раздразнена. В такъв случай изберете по-ниска концентрация, или поне временно ги заменете с нежни, успокояващи и хидратиращи продукти.
 • За предотвратите раздразненията, не използвайте няколко продукта с активни вещества срещу маскне едновременно. По-интензивна локална грижа прилагайте само върху отделните пъпки, а не на цялото лице. Ако сте свикнали да използвате продукти с ретинол, прилагайте едната вечер ретинол, а следващата локална грижа, не двете едновременно.
 • Поне веднъж седмично направете успокояваща маска за лице, която освежава и регенерира кожата.

пълен текст скрий текста

За да постигнете най-добър резултат, спазвайте и другите съвети, как да се отървете от акне: не изстисквайте пъпките, не докосвайте лицето си с мръсни ръце, пийте достатъчно, хранете се здравословно и най-важното бъдете спокойни.

Грим под маската и при маскне

Дерматолозите не препоръчват носенето на фон дьо тен под маската. То може да допринесе за запушване на порите и с това и за влошаване на състоянието на маскнето. Затова, когато сте с маска, трябва да ограничите до минимум използването на фон дьо тен. Ако все пак трябва да прикриете маскнето с грим, помнете, че по-малкото е повече и спазвайте няколко основни правила, които минимализират евентуалното негативни влияние върху кожата ви:

 • Винаги нанасяйте фон дьо тена върху почистена и хидратирана кожа и достатъчно време преди поставяне на маската.
 • Преди да нанесете фон дьо тена си измийте ръцете. Ако използвате за нанасяне четка за фон дьо тен или гъбичка, редовно ги измивайте.
 • Заложете на некомедогенен фон дьо тен, чието съдържание не запушва порите. В идеалния случай изберете специален фон дьо тен за проблемна кожа от производители на дермокозметика, чието съдържание същевременно се грижи за кожата с акне.
 • Върху фон дьо тена нанесете фиксираща пудра, която намалява риска от размазване на фон дьо тена върху маската.
 • Ако трябва да прикриете само леки прояви на маскне, ще ви бъде достатъчен и лек BB крем, който по-малко натоварва кожата.
 • Свалете фон дьо тена веднага, когато е възможно, за да може кожата възможно най-скоро отново да диша. След това старателно почистете кожата.

пълен текст скрий текста