Преминете към основното съдържание

Vitamin Ц (С)

Чистият витамин С или L-аскорбинова киселина е най-важното производно на витамин С, използвано в козметичната индустрия. Това е активно вещество, което бързо се абсорбира в кожата и създава защита, устойчива на въздействието на свободните радикали, токсини и слънчева светлина. Натуралният витамин С може да се намери в много плодове (като например в цитрусовите плодове, шипката или броколите), а също така се произвежда и по синтетичен път за козметични цели. Аскорбиновата киселина е нестабилно вещество и само благодарение на съвременните технологии тя може да се поддържа активна, поради което в момента се счита за преоткрито природно чудо.

 

Характеристики на витамин C

Свободните радикали, които се отделят в резултат на вредното UV лъчение, замърсената среда и токсините, са отговорни за преждевременното стареене на кожата и влошаването на качеството на косъма. Витамин С действа като мощен антиоксидант и, благодарение на бързия си ефект, при редовна употреба, може да възвърне сияйния вид на кожата без бръчки и красивия вид на здравата коса.

Въздействие на витамин C върху кожата

 • Действа като мощен антиоксидант и предпазва клетките от свободните радикали.
 • Премахва пигментните петна, старческите петна и допринася за балансирания тон на кожата.
 • Осигурява защита от увреждане на кожата от слънчевото лъчение.
 • Има силно противовъзпалително действие и ускорява процеса на зарастване на малки рани и белези от акне.
 • Предотвратява разрушаването на колагенови влакна в кожата и спомага за тяхното образуване, като по този начин забавя процеса на стареене на кожата и видимо намалява бръчките.
 • Придава на кожата сияен и здрав вид, а при редовна употреба, я прави по-стегната и еластична.
 • Стимулира ексфолирането (олющването) на кожата и прави структурата й по-нежна.
 • Насища кожата с кислород.

Въздействие на витамин C върху косата

 • Грижи се за сухата и увредена коса и я предпазва от вредните слънчеви лъчи и свободни радикали.
 • Ревитализира влакната по цялата дължина на косъма и предпазва косата от накъсване и цъфтящи краища.
 • Стимулира образуването на колаген и подобрява растежа и качеството на косъма.
 • Действа превантивно срещу косопад.
 • Помага за понижаване на pH, като по този начин подобрява затварянето и изглаждането на повърхността на косъма. Прави косата блестяща.

Козметика с витамин C

Точно както укрепва имунитета на цялото тяло и предпазва организма от опасните вируси, витамин C създава предпазен щит за кожата и косата ни. Поради мощното си антиоксидантно действие, той се приема за едно малко чудо в борбата с преждевременното стареене на кожата. Тялото ни обаче не произвежда витамин С самостоятелно и затова е важно да си го набавяме с правилна диета и грижа за кожата и косата. Козметиката с витамин С е подходяща за всички типове кожа, може да я използвате спокойно дори кожата ви да е много суха или чувствителна.

Кремовете за лице с витамин С са чудесен избор за зрялата кожа, но с тях може да започнете и много по-рано, тъй като те предотвратяват преждевременното стареене на кожата и пигментацията по нея. Ще откриете L-аскорбиновата киселина в различни концентрации в козметичните продукти. Препоръчителният диапазон е 10-15 процента. Когато използвате продукт с витамин С за първи път, трябва да го нанасяте само веднъж на ден и да включвате допълнителни продукти постепенно.

Може да използвате серум с витамин С под дневния си крем редовно. Оставете го да попие известно време, преди да нанесете крема. Действието му е бързо – кожата ви бързо ще добие здрав и сияен вид. Съхранявайте серума с витамин С на тъмно и прохладно място, може да го слагате и в хладилника.

Продуктите за коса с витамин С възстановяват нейната жизненост и стимулират растежа й. Включете балсам, маска и шампоан с витамин С в грижата за косата си. През лятото косата ви ще бъде защитена от увреждания, причинени от хлор или вредните слънчеви лъчи. През зимата пък витамин С ще предотврати накъсването на косъма и цъфтящите краища, причинени от лошото време.

Открийте качествени шампоани, серуми и кремове за лице с витамин С и ги включете в дневната и нощната грижа за косата си! Ще бъдете възнаградени с блестящо здрава кожа на скалпа и силна и лъскава коса.

пълен текст скрий текста