Съвети за прекрасно ухаещ дом

home fragrance cover

Есента наближава и е време да внесем малко от пъстроцветното есенно настроение и във вашия дом.  Предлагаме ви няколко съвета, как да направите вашия дом приятно и уютно място, където радостно да се завръщате. Какво би могло да е по-приятно от това след отваряне на вратата да се озовете в приятно ухаеща среда? Нищо наистина не може да се сравнява с неповторимото усещане, когато се завърнете у дома, и навсякъде всичко не само блести от чистота, но и ухае отлично. Тогава усещате дълбокото удовлетворение, че вашето семейство или гости се чувстват приятно, благодарение на хармоничните ухания наоколо. Изборът на правилния аромат е една от най-важните стъпки, за да превърнете дома си в греещо и гостоприемно място. Ето защо, ви предлагаме най-добрите съвети, как да използвате различните аромати у дома.

За всяка стая различно ухание

Докато някои обичат да използват един, специфичен аромат или ароматна смесица из цялата къща, ние сме склонни да твърдим, че у дома е възможно да се използват няколко различни ухания. А самото опитване и търсене на онзи правилен аромат за всяка стая може да бъде забавно! Но преди да се впуснете в изследване на света на ароматите за интериори, приемете няколко общи препоръки от нашите експерти.

 

  • Входно антре: Зарадвайте своето семейството и гостите още от входа на дома с нещо което „цъфти“. Цветните аромати на гардения, роза и жасмин ухаят прекрасно и създават представа за свежестта на прясно откъснати цветя. Това е чудесен избор, ако нямате време или не желаете да харчите пари за редовно купуване на свежи цветя за масичката във входното антре.
  • Кухня: Вашата кухня често е мястото, където се появяват най-много от нежеланите миризми и трябва да се справяте с това нещо. В зависимост от това, колко често и какъв вид храна приготвяте, тези миризми могат да се задържат часове или дори цели дни. Ако искате „да почистите“ кухнята, за да има своеобразен характер и да е без мирис през целия ден, какъвто и да е бил обядът, опитайте използване на ароматите на мащерка или босилек, които добре се свързват с ястията. Ако искате да „изгоните“ от кухнята нежеланите миризми, първо включете аспиратора и отворете няколко прозореца за изчистване на въздуха. После използвайте „сочните“ плодови аромати на ябълка или цитрусови плодове, които помагат за неутрализиране на въздуха и при това се открояват от останалите продължаващи ароматни профили на ястията.
  • Спални: Спалнята е място за почивка и презареждане с нови сили, а също е идеална за изпитване на ароматите „дзен“. Определено трябва да опитате ароматите за дома, съдържащи лавандула, иланг-иланг, сандалово дърво или лайка. Ако желаете по-топъл и по-чувствен тон, опитайте домашните парфюми с отличителни и богати профили, като ванилия, мускус или кехлибар. Те са особено приятни през зимните месеци, когато искате да се чувствате уютно и приятно затоплени!
  • Баня: Това е пространството у дома, в което винаги е на разположение цяла поредица от средства за неутрализиране на нежеланите миризми. Независимо дали ползвате ароматизатори на въздуха, свещи или спрейове, банята е идеалното място за цитрусови аромати. Те са отлични за бърза неутрализация на миризмите и допълнително оживяват цялото пространство. Особено популярни са портокал, лимон и грейпфрут.

Начини за пренасяне на ароматите в бита

  • Свещи: Традиционният начин, който отдавна се използва за ухание в дома, е запалването на свещи. Трептящата светлина на пламъка на свещта е интимна и завладяваща, в дома ви прониква приятният й аромат, предизвикващ нежна и съкровена атмосфера навсякъде, където я поставите.
  • Ароматизиращи дифузери: Използването на ароматизиращите дифузери е безопасен и ефективен метод за гарантирано разпространение на аромата в дома ви, без да се налага следене на открития огън. Тези дифузери, в които просто влагате пръчици и повече не е необходимо да ги контролирате, са идеален избор за заети семейства или места, в които искате да усещате уханието няколко дни или седмици, без да е необходима следваща грижа. Нещо повече, те са всестранни, защото можете да налеете ароматизиращо масло във всеки стъклен съд, което е отличен избор за тези, които имат високи естетически изисквания.
  • Спрейове за дома и спрейове за пране: Ако искате бързо да освежите интериора, мебелите или прането, тогава такъв спрей е най-добрият и най-практичният избор. Докато при свещите и дифузерите е необходимо време докато нарасне интензивността на аромата, който те освобождават, спреят за дома или пране изпълва въздуха с ухание само за няколко секунди, когато пожелаете или е необходимо.
  • Ароматни торбички: Затворените пакетчета, често наричани торбички, са напълнени с парфюмирани смеси и могат да се използват в шкафа или гардероба, за да запазят дрехите свежото си ухание. Композициите с аромати на чист памук или пране, най-добре удължават времето, през което дрехите ви остават свежи.
  • Тамян: Независимо дали ползвате традиционния или модерния тамян, това е приятен начин да предадете на помещението изразителен ароматен профил, което е относително просто.
  • Потпури: Потпури е не само чудесен избор за сезонно ухание във вашия дом, но и доказан начин за украса, добре стояща в декоративни чинийки, стъклени плата или като основа за изкуствени цветя и зеленина.