Най-добрите унисекс парфюми: ТОП 10 аромата, които и двамата ще обожавате

unisex-parfjumi

Само мъжки, само женски аромати? Забравете! Не се поддавайте на стереотипното разделение на половете и избирайте от нашите топ 10 унисекс парфюми, които подчертават индивидуалния стил и уникалния чар на всяка личност, независимо дали тя е от мъжки или от женски пол.

Пионерите на унисекса

Най-добрите унисекс парфюми започнаха да се появяват едва след 1994 г., когато парфюмеристите Алберто Морилас и Хари Фремонт представиха под марката Calvin Klein известния свеж цитрусов унисекс аромат Calvin Klein CK One. Изведнъж всички започнаха да се парфюмират със свободомислещата тоалетна вода с плодов увод и цветно сърце, с което рухна една непреодолима дотогава мислена граница. Не е ли страхотно в банята да има само един парфюм, който можете да използвате и двамата?

Магията на унисекс ароматите

Днес при композирането на унисекс парфюмите техните автори се опитват да изместят сексуалността до неутрално положение. Не мислете обаче, че най-добрите унисекс парфюми не са секси или дори предизвикателни. Просто в тях не изпъкват типично мъжки или типично женски съставки. Чудесен пример за изключително чувствени и пристрастяващи унисекс аромати са ориенталските, като например Boucheron La Collection Vanille de Zanzibar, Tom Ford Tobacco Vanille, или Montale Chocolate Greedy.

unisex-parfjumi

В слънчевите аромати La Collection Vanille de Zanzibar и Tobacco Vanille доминира упоителната и гореща ванилия, която в Boucheron се смесва с перуански балсам и хелиотропиум, а при Том Форд с акорди на бобова тонка, цвят на тютюн и какао. Ориентът под формата на Chocolate Greedy пък изпъква най-добре в по-хладни дни, които позволяват да се прояви изразителният акорд на какаото с дъх на ванилия.

Вие придавате завършен вид на парфюма

Бен Горхам, основателят на шведската марка Byredo, казва в интервю за Vanity Fair, че когато създава нишови унисекс парфюми резонира преди всичко със себеизявата, като никога не ѝ дава лице на мъж или жена. Затова парфюмите Byredo са също така безгрижни като създателя си. Например Byredo Bal D'Afrique обожават мъжете и жените заради искрящите нотки на лимон и бергамот, цветното сърце и мекия бял мускус. Има опасност да се сдърпате за този унисекс аромат !

Цитруси и цветя

Също така фриволни и палави са и другите две нишови съкровища от нашия подбор топ 10 – одеколонът Acqua di Parma Colonia, ухаещ на сицилиански лимони, и свежият, непредсказуем и непринуден цветно-дървесен унисекс аромат Juliette has a gun Anyway на независимата италианска марка нишови парфюми на Романо Ричи, внук на известната Нина Ричи. Неговата хармонична, елегантна и чиста основа ще се хареса на свободомислещите души и на всички безнадеждно влюбени до полуда.

unisex-parfumi

В главната роля индивидуалността

Макар и изключително рядко, но се срещат и дървесни композиции. Според създателите на ароматите ги харесват чувствените мъже и необузданите жени. Тези, които не се притесняват да облекат палтото на мъжа си, а пред хората да твърдят, че широките дрехи са на мода. Дървесните ароматни композиции са проява на бунтарство, което буди силни емоции.

Можем да ви препоръчаме една такава нишова „света“ троица: Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire Bois DoréDiptyque Philosykos и Escentric Molecules Molecule 01. Ароматите, в които главна роля играят съставки като тиково дърво, кедър, смокиня или различни видове пипер, са особено подходящи за специални поводи.