Най-лошите съвети за красотата

От край време жените искат да бъдат красиви. В течение на този период е възникнала цяла редица митове и странни съвети за това, как да бъдете още по-красиви. Някои методи, обаче, са далеч от желания резултат и могат повече да навредят, отколкото да помогнат. Кои са най-честите?

лице кожа грижа съвети красота


 
Лицето най-добре се почиства с вода и сапун

Времената, в които жените са си мили лицето всяка вечер с обикновен сапун и вода, вече отдавна свърши! Класическият сапун е твърде агресивен за чувствителната кожа на лицето, прекалено много я изсушава и нарушава естественото й pH. Също така и прекомерното изплакване на лицето с вода води до дехидратация на кожата. Поради това използвайте класическия сапун само за миене на ръце, а за съвършено почистване на лицето използвайте почистващи продукти за лице, които са създадени за тази цел.


Пастата за зъби лекува акне

Може би сте се срещнали със съвета, че пастата за зъби е най-добро средство за лекуване на акне. Пастата за зъби съдържа различни абразивни съставки, като напр. калциев карбонат или цинк, които може да изсушат пъпките и те да изглеждат по-добре. Но зъбните пасти също така съдържат флуор или ментол. Тези вещества може неприятно да раздразнят пъпките и по този начин състоянието им да се влоши. Поради това, в никакъв случай не нанасяйте зъбна паста върху пъпките, а използвайте препарати, които са специално предназначени за пъпки!

oblicej 2


 
Маска за лице през ноща


Чували ли сте някой път мнението, че колкото по-дълго се остави маската за лице да действа, ефектът й ще бъде по-видим? И в този случай се касае само за мит, тъй като кожата попива съставките, които са включени в маските, максимално  5-30 минути. Ако надхвърлите времетраенето на действието и оставите маската на лицето например цяла нощ, на сутринта може да бъдете нерпиятно изненадани от раздразнена, зачервеняла или прекалено изсушена кожа. Затова винаги спазвайте инструкциите за употреба, посочени върху опаковката на маската.


Лакът за коса ще фиксира вашия грим


Някои идеи за подобряване на грима са наистина оригинални, но в много от случаите може с такива съвети повече да си навредите, отколкото да постигнате блестящ резултат. Между такива подобрения принадлежи например използването на лак за коса за фиксиране на макиажа. С подобен опит може да постигнете единствено неблагоприятни ефекти по кожата под формата на силна алергична реакция, зачервяване или раздразнения. Освен това, лакът е изключително лепкав, което само по себе си не е нищо приятно. Затова е по-добре да използвате за фиксиране на фон дьо тена подходящи фиксиращи продукти, каквито са напр. основите за грим

  

oblicej 3


 
Омекотител като заместител на балсам

 

Странни съвети ще намерим и що се касае грижата за коса. Може би сте чували, че при необходимост може да заместите балсама за коса с омекотител. В този случай действително става въпрос за невероятна грешка, тъй като омекотителят съдържа силни химически съставки и ако го нанесете върху косата, може наистина сериозно да я увредите. Освен това, контактът на омекотитела с чувствителен скалп може да доведе до силна алергична реакция на кожата. 


Кайенският пипер стимулира растежа на коса 


Лютивите подправки подобряват кръвообръщението на кожата. Въз основа на този факт се е родила идеята за нанасяне на лютив пипер директно върху скалпа и по този начин да се активира растежът на корените. Но нанасянето на лютиви подправки причинява зачервяване и сърбеж на кожата. Възникналото раздразнение на скалпа нарушава неговото  pH, което по скоро може негативно да повлияе върху растежа и качеството на косата. За това по-добре не си правете никакви експерименти с косата и стимулирайте растежа й с богата на витамини храна, с деликатен масаж или с помощта на качествени хранителни добавки, стимулиращи разстежа на косата.