Масла и олия в кухнята и в банята

Когато става въпрос за мултифункционално масло, първото което ми идва на ум е кокосовото. Неговото всестранно приложение е добре познато. Малко са жените, които все още не са го ползвали за омекотяване на кожата на цялото тяло или като маска за коса. След масаж с кокосовото масло, сухата кожа става хидратирана и еластична, а косата получава подчертан блясък. Кокосовото масло действа антибактериално и е препоръчвано за успокояване на кожата след бръснене или след слънчеви бани. Пробвахте ли го вече и за пържене на палачинки? С него те стават невероятно вкусни! Не само обаче кокосовото масло има чудодейни ефекти. Хайде заедно да разгледаме и други благодатни екзотични масла.

масло

Екзотика във вашата баня

Знаете ли плодовете пекуи? По цвят и големина те наподобяват портокал, но растат само в Бразилия. От пресоването на плодовете се получава масло с благодатни ефекти най-вече за косата. За придаване на ослепителен блясък е достатъчно да втриете няколко капки от него във връхчетата на косата си. В Южна Америка е неделима част от състава на регенериращи шампоани и маски за коса. Био маслото от пекуи съдържа множество витамини А и Е ,както и есенциални мастни киселини. Притежава свой специфичен, подобен на цитрус аромат. Изглажда косата, придава й ослепителен блясък, предотвратява чупенето й, подхранва кожата на главата и корените на косата. Ако използвате това масло при чупливи нокти, съвсем скоро ще видите и първите положителни резултати. Благодарение на противогъбичните си ефекти, маслото от пекуи е подходящо и при грижа за ноктите, засегнати от микоза.

масло от пекуи

 С покачващите се навън температури ,скъсяваме дължината на панталоните и кожата ни е на показ почти през цялото време. След зимата тя може да изглежда бледа, дехидратирана и почти при всяка втора жена- с целулит. Био маслото от кафе е идеално за масаж на проблемните участъци. Още нещо-при масаж започва да се усеща ободряващият аромат на кафе. Не случайно екстрактите от кафе са съставна част на много от продуктите за борба с целулита. Маслото от кафе можете да използвате и за лицето си. Благодарение на състава си поддържа балансa и оптималнаta хидратация на кожата. Също така е идеално за проблемна кожа със склонност към акне.

 Био маслото от жожоба е уникално при масаж на кожата със стрии. Съдържа витамините А и Е, подходящо е за всички типове кожа. Не създава мазен филм върху кожата, защитава я от изсушаване, успокоява я и добре попива в нея. Съдържа естествен слънцезащитен фактор 3-4 и поддържа трайността на загара. Ако косата ви е със сухи връхчета , можете да прибавите няколко капки от маслото от жожоба в любимата си маска за коса или директно да ги втриете във връхчетата.

Катерина Саторова, специалист-продукти, отдел „Здраве“