Къдрици - как да имам и аз?

Естествено къдравата коса е мечта на всяка жена. Но често къдравокосите искат да изправят косата си и обратното, дамите с права коса искат красиви къдрици. Независимо, дали имате естествени къдрици или къдрите косата си, за да имате здрава и красива коса трябва да отделите много време и грижи с качествени продукти. В допълнение трябва да се добави известното на жените с естествена къдрава коса, колко много време отнема поддържането на косата и нейната форма, особенно при висока влажност. Затова ние Ви предлагаме няколко съвета, как да се справите с къдравата коса.

kudrnate vlasy

Като цяло чупливата и къдрава коса имат склонност да изсъхва, да се къса и да губи своя блясък. Това става заради по- ниското производство на себум и защото себума, не може да достигне цялата дължина на косата. Понякога това се превръща в голям проблем, особенно при по- влажно време, когато косата става абсолютно непотдайна. Къдравата коса понася много тежко химическо оцветяване, също така не е подходящо да променяте цвета на косата рязко, защото така се нарушава структурата на косъма.

Прически за къдрава коса

Съществуват много видове чуплива и къдрава коса - от леко вълниста коса, която е лесна за оформяне до силно къдрава, афро коса с формата на пиперени зърна. Изборът на подходяща прическа за къдравата коса е много важен. Най- добрият вариант е да оставите това на професионален фризиьор, който ще съобрази формата на прическата с оптималната и поддръжка. Като цяло прическите за къдрава коса, трябва да са с дължина поне до раменете. В последствие е възможно редуциране на косата около лицето. Освен за формата на косата стилиста ще Ви предложи и подходящи продукти според специфичните нужди на косата Ви.

Как да накъдриме косата си

Независимо какъв метод за къдрене ще използвате е важно, да подготвите добър "омекотител" за след това. Използвайте маска за овлажняване, заедно с шампоан и балсам специално разработени за къдрици, които повишават еластичността и хидратацията на косата. Например ако ползвате балсами за права коса, те са с високо съдържание на тежки хранителни съставки и много трудно ще създадете вълни в косата си. При често използване на нискокаяествени продукти в комбинация с къдрене резултатът е нито къдрава нито права, а просто изтощена коса. Използването на маша за къдрене също не е подходящо. Правилната процедура за накъдряне на естествено права коса започва с измиване и полагане на лак за регенериране на косъма, последван от подхранваща маска. Едва след това използвайте машата за къдрене. След завършване на процедурата използвайте фиксиращи и подхранващи продукти, които ще запазят вида на прическата Ви максимално дълго.

Правилно миене на къдрава коса

Правилното миене и последващата грижа са основни стъпки за здрава къдрава коса. Как правилно да измивате косата си? Правилото е като цяло да се внимава с мократа коса, защото тогава тя е крехка и лесно може да се повреди. Какъв шампоан да използваме? Има изобилие от шампоани, специално предназначени за къдрава коса, те трябва да са адекватно хидратиращи и с подходящите хранителни вещества. Подходящи са и шампоани съдържащи масла. Когато нанесете шампоана леко масажирайте скалпа, за да стимулирате мастните жлези. Изплаквайте само веднъж. Ако е необходимо да използвате гребен, преди това нанесете обилно количество балсам или маска за коса. Гребена трябва да е плосък и с широки зъби. В някои случаи може да смесите балсама с олио за коса, за още по- хидратираща грижа. Изплакнете косата обилно и подсушете внимателно с кърпа. Върху още влажна коса нанесете регенерираща козметика. Когато използвате сешуар за окончателно изсушаване не прекалявайте с горещината и времето, което ще прекарате в сушене, защото косата ще загуби от обема си. За окончателния стайлинг можете да използвате различни продукти като паста, восък, пяна или гел.