Най-добрият архитект сред дизайнерите - Gianfranco Ferré

Джанфранко Фере е роден на 15 август 1944 година в Леняно, Италия. През 1969 година се дипломира като архитект в Политехническия институт – Милано. Първи стъпки в модата прави като дизайнер на аксесоари и бижута. През 1978 година отваря своя модна къща- "Фере".

парфюм фере

Повратен момент в творческата биография на Джанфранко Фере е назначаването му през 1989 година за главен дизайнер на  модна къща „Диор" (Париж). Столицата на световната мода е скандализирана – за главен художник е определен чужденец. Много скоро Фере доказва правилността на избора му - още първата създадена от него колекция висша мода за “Диор” получава най-високата награда във Франция - Златен напръстник!

Архитектурните познания не само че не пречат на дизайнерските му изяви, но и в значителна степен улесняват реализирането на идеите и хрумванията му, защото още в началния си период Фере изтъква, че единствената разлика в проектите за костюми и за сгради е в конструктивните материали и размерите.

Джанфранко Фере покорява със своята невероятна изтънченост. Неговите творения са показателни най-малко с две неща.

Тънката чувствителност за хармонията, отличната пропорция и баланса на цветовете.

Второто е неуловимото усещане за елегантността, разбирана в нейния класически смисъл. Смисълът, открит и развиван в продължение на десетилетия от такива колоси на дизайнерското изкуство като Коко Шанел и Кристиан Диор.

Основното вдъхновение на Фере е жената с нейната чувственост, нежност, страст, и любвеобилност."По принцип въобще не ме интересува възрастта на жената - откровено споделя художникът.- Занимават ме нейните земни черти. Работя, като имам предвид днешната жена - многопосочна, действена, целеустремена...Жена, която държи да изглежда добре". Една от музите на дизайнера е била и българския модел Ралица Балева.

Фере облича такива прочути хора от сферата на изкуството, бизнеса и политиката като София Лорен,  Жерар Депардийо, Барбара Стрейзънд, , Жак Ширак, Джейн Сеймур , Джулия Робъртс, Опра Уинфри и др.

Интелигентност, артистичен усет, висок морал и достойно поведение – тези и редица още качества на Фере поставя най-високо неговият знаменит колега и приятел Джорджо Армани.

Данфранко Фере има изключително добър и мек характер, финес и аристократизъм. Безкрайна доброта и топлота, но в съчетание с желязна дисциплина по отношение на подготовката за работа и самата работа, свързана със създаването на новите облекла. Когато на 17 юни 2007 година той умира преждевременно модните среди в Италия, както и по целия свят изпадат в дълбока печал.

Първия парфюм Фере вижда бял свят 1984г. Много от ароматите на марката съдържат името или част от него в себе си Gianfranco, Ferré or Gianfranco Ferré. Последния парфюм Gianfranco Ferré In The Mood for Love е от 2011 г.