Skip to main content

Ароматизиращи дифузери за многократна употреба

Ароматизиращи дифузери за многократна употреба
Филтър
Ценови диапазон

до

Материал
Oценка
 •   1
Най-продавани

Парфюмите – всичко, което сте искали да знаете за тях

Ароматите ни съпровождат цял живот. Могат да подобряват настроението ни, да извикват приятни спомени и да събуждат сетивата ни. Най-хубавият аромат повдига самочувствието и ви придава невидима аура, която ще ви следва на всяка крачка. Изберете подходящия за вас аромат.

Как да изберем парфюм?

Време е за нов парфюм? Независимо дали избирате парфюм за себе си или за подарък, няколко основни насоки как да се ориентирате в света на ароматите ще ви бъдат от полза.

Интензитет на парфюмите: Тоалетна или парфюмна вода

Парфюм, парфюмна или тоалетна вода? Разликата между тях се състои в съдържанието на ароматни вещества. Общото правило е, че колкото по-висока е концентрацията, толкова ароматът е по-интензивен и трайността му е по-продължителна. Помнете обаче, че интензитетът и дълготрайността на аромата зависят също от качеството на съставките на парфюма както и от други фактори. Затова висококачествените маркови парфюми с по-ниска концентрация могат да ухаят по-дълго от евтините парфюми с по-висока концентрация. Каква е концентрацията в отделните типове аромати?

 • Парфюм (Extrait de Parfum – P) е най-силният тип аромат на пазара, който съдържа 15–30% ароматни съставки в ароматната композиция. Достатъчно е да се нанася в много малко количество и издържа да ухае и десетки часове.
 • Парфюмна вода (Eau de Parfum – EdP) – съдържа 8-15% ароматни есенции в около 85% алкохол. Заедно с тоалетната вода това е най-продаваният тип аромат. Трайността на уханието върху кожата е около 4–8 часа.
 • Тоалетна вода (Eau de Toilette – EdT) – със съдържание 4-8% ароматни съставки в около 80% алкохол това е най-подходящият тип аромат за носене през деня. Върху кожата ухае около 3-4 часа, след това трябва да се напръска повторно.
 • Одеколон (Eau de Cologne – EdC) – съдържа 3-5% ароматни съставки, разтворени в около 70% алкохол. Трайността му е около 2 часа, затова изисква по-често нанасяне. Обикновено се свързва най-вече с мъжки аромати, но има и редица дамски одеколони.

Парфюми в зависимост от предназначението

Парфюмите обикновено се делят на дамски, мъжки и унисекс аромати. За всяка от тези три категории е характерен различен тип аромат:

 • • Дамските парфюми се характеризират предимно с аромати на цветя като жасмин, роза, портокалов цвят или момина сълза. В дамските аромати се появяват също плодове, пудрови нотки, ванилия или подправки.
 • • Мъжките парфюми обикновено съдържат по-ярък дървесен аромат, допълнен от свежи цитруси и подправки. Любими съставки на мъжките парфюми са също така лавандулата, ориенталските нотки или тютюнът.
 • • Унисекс парфюмите са универсални парфюми за мъже и за жени. В унисекс парфюмите често доминират ярки цитрусови нотки, дървесни аромати или водни и зелени нотки.
 • • Детските парфюми обикновено са сладки парфюми с аромат на бонбони, дъвки, кола, карамел и сочни плодове. Сладкият аромат се съчетава с нежно ухание на цветя или кокос.

Състав на парфюмите

Връхни, сърцевинни и базови нотки на парфюма Забелязали ли сте, че при повечето парфюми с времето ароматът се променя? Парфюмната композиция обикновено се състои от три последователни части, които образуват т. нар. ароматна пирамида:

 • Началото на парфюма (връхни нотки) е това, което усещате веднага след пръскането. Обикновено е образувано от леки цитрусови нотки и билки, чиято задача е да привлече вниманието ви. След няколко секунди до няколко минути връхните нотки отзвучават и отстъпват място на сърцето на парфюма.
 • Сърцето на парфюма (сърцевинни нотки) започва да се разгръща средно след около 15 минути и издържа да ухае 2–3 часа. В сърцето най-често откриваме цветя, плодови нотки, подправки и зелени нотки.
 • Основата на парфюма (базови нотки) може да се усети след около половин час и често издържа да ухае часове наред. В основата на аромата най-често се намират дървесни съставки, мускус, амбра, но и ориенталски акорди, както и тамян или ванилия.

Голяма част от парфюмите са съставени на принципа на ароматната пирамида, но има и аромати с линеарна подредба, които ухаят еднакво през цялото време.

Видове аромати

В зависимост от аромата парфюмите се делят на алдехидни, ароматични, цитрусови, дървесни, шипрови, подправъчни, кожени, цветни, ориенталски, плодови, водни и зелени. Тези основни групи аромати се делят на подгрупи и така има цветно-плодови, шипрово-дървесни, ориенталско-подправъчни и други парфюми. Достатъчно е да кликнете на любимата си група в нашия филтър и да изберете най-добрия парфюм в зависимост от вида аромат.

Любими съставки на парфюмите

Макар че в съдържанието на парфюмите обикновено се посочват само няколко съставки, повечето парфюми съдържат няколко десетки до няколкостотин елемента. Някои от тях са по-ярко изразени в парфюма, а други са трудно разпознаваеми за неспециалистите. Едни от любимите съставки на парфюмите несъмнено са жасминът, розата, перуниката, ванилията или виолетката. Влюбили сте се в някоя съставка и искате да я усещате в новия си парфюм? Посетете нашата страница Аромати на парфюмите и си изберете парфюм в зависимост от съставките.

Нишови парфюми с усещане за изключителност

Искате да се отличавате с аромата си от множеството и да подчертаете с него някоя своя уникална черта? Тогава разгледайте нашия раздел с нишови аромати! Тези луксозни парфюми са изключителни не само поради качеството на съставките си, но и поради необичайните ароматни композиции, които оставят ярко впечатление.

Как правилно да изпробваме парфюм?

Независимо дали изпробвате мостра от парфюма у дома или се отправите към парфюмерията, препоръчваме ви да спазвате няколко основни правила:

 • Изпробвайте парфюма върху собствената си кожа. Ароматите реагират с pH на вашата кожа и върху хартия или върху китката на друг човек ухаят различно. Използвайте листчетата в парфюмерията за първоначално изпробване на няколко аромата, а след това нанесете избраните парфюми директно върху кожата си.
 • Не разчитайте само на първото впечатление. Оставете аромата на парфюма да се разгърне напълно. Връхните нотки на парфюмите траят едва няколко минути, но парфюмът трябва да ви ухае приятно през цялото време.
 • Изпробвайте най-много три парфюма един след друг. Носът ви не е способен да различи повече аромати.

Как да използваме парфюм?

Вече сте избрали най-хубавия парфюм? Нека сега да погледнем как правилно да носим парфюм така, че ароматът да се развие възможно най-добре и как да го съхраняваме така, че да продължи да ухае страхотно възможно най-дълго време.

Как да носим парфюм? Основни принципи на нанасяне

  • За да се развие ароматът възможно най-добре, напръскайте парфюма на точките, където се усеща пулс, като например шията, китките, лакътната и подколенната ямка или зад ушите. При нанасяне на парфюма върху китките, избягвайте търкането на китките една в друга. Прекомерното загряване не се отразява добре на парфюма и той се изпарява по-бързо.
  • Препоръчваме ви да намажете предварително местата на нанасяне с вазелин, крем или масло. По този начин парфюмът не попива в кожата и издържа да ухае значително по-дълго.
  • Ако искате да подпомогнете допълнително аромата на парфюма, използвайте с него и други парфюмирани козметични продукти от същата серия – парфюмирано мляко за тяло, душ гел или дезодорант. Купете подаръчна опаковка парфюми, в която ще намерите всички продукти на едно място.
  • На топлите пулсиращи точки парфюмът се развива интензивно, но не издържа много дълго. Затова го напръскайте и на няколко по-хладни места от тялото като ушите и колената. Там ще ухае много по-дълго.
  • Аромата на парфюма можете да удължите и напръсквайки го върху косата от разстояние най-малко 15 сантиметра. Имайте предвид обаче, че при често нанасяне върху косата парфюмът може да я изсушава, затова за ароматизиране на косата е по-добре да се използват специални аромати за коса.
  • Ако не искате да пръскате парфюма директно върху кожата или пък не искате да ухаете прекалено силно, можете да пръснете аромата във въздуха пред себе си и след това да преминете през ароматния облак.
  • Ако знаете, че парфюмната вода или тоалетната вода не трае цял ден, носете си в чантата миниатюра на парфюма, малък флакон, който може да се пълни многократно или мостра от парфюма и напръскайте повторно, когато е необходимо.

Парфюми в зависимост от повода и сезона

Изкуството да се носи парфюм не се състои само в правилното нанасяне на аромата, но и в избора на подходящ аромат за конкретния повод или сезон. Ето как да изберем парфюм в зависимост от частите на деня:

 • Дневните парфюми избирайте така, че да бъдат леки и свежи. За тази цел са подходящи цитрусовите или цветните аромати. По отношение на интензитета най-добре е да се спрете на тоалетни води или одеколони.
 • Ароматите за вечерни поводи могат да бъдат по-тежки, изразителни и чувствени. Тоалетна вода, която запазва интензитета си цяла вечер, е правилен избор.

Също както по-леките аромати са подходящи за през деня, а по-тежките за вечерно носене, така и за всеки сезон си има определен тип аромати. Общото правило е, че колкото е по-студено, толкова по-интензивен, по-сладък и по-пикантен аромат можете да си позволите. И обратно:

 • Типичните пролетни парфюми приличат на самата пролет – леки, свежи, пълни с пролетни цветя като момина сълза или жасмин.
 • Най-добрите летни парфюми би трябвало да ви освежат и ободрят в летните горещини. Идеални са цитрусовите свежи аромати, както и водните и зелените нотки.
 • С есенните парфюми идва ред на по-пикантни, тежки и сладки аромати. Есента принадлежи на подправки като ванилия или кардамон, както и на редки дървета като сандалово дърво или кедър.
 • Зимните парфюми са най-тежките и най-чувствените. В тях се съчетават ориенталският дух, сладките плодове и гурме нотките.

Но разбира се, какъвто и да е поводът, винаги трябва да съобразите парфюма с личния си вкус и настроението, в което сте в момента. Най-важното е да се чувствате добре в избрания аромат.

Как да съхраняваме парфюми така, че да се запазят възможно най-дълго?

Държите любимия си парфюм на рафта в банята или на прозореца? Грешка. На парфюмите не им се отразяват добре топлината, светлината и слънчевите лъчи. Най-дълго издържат на сухо, тъмно и хладно място. Чувстват се добре например в оригиналната си опаковка в помещение с температура до 20°C.

Най-продаваните парфюми на notino.bg:

• Парфюми Calvin Klein

• Парфюми Hugo Boss

• Парфюми Armani

• Парфюми Yves Saint Laurent

• Парфюми Versace

Открийте света на парфюмите

Елате с нас в света на ароматите и си изберете парфюм в notino.bg! Сред нашите предложения ще намерите хиляди маркови парфюми, тоалетни води и аромати за дома от повече от двеста производители по света.

Непрестанно откриваме за вас следващи нови парфюми и всяка седмица ви предлагаме десетки намаления за парфюми на промоция. При нас ще намерите най-известните парфюмерийни бестселъри от любимите марки Calvin Klein, Hugo Boss, Yves Saint Laurent или Armani, но и уникални нишови парфюми, които и най-добрите експерти оценяват.

С удоволствие ви улесняваме с избора на парфюм. Достатъчно е да зададете филтър, дали търсите дамски парфюми или мъжки парфюми, но и унисекс парфюми, подходящи за двата пола. В зависимост от желаната интензивност и издръжливост на аромата изберете парфюм, парфюмна или тоалетна вода, или одеколон.

Предпочитате определен вид аромат? Изберете във филтъра какво търсите: цветно, водно или дървесно ухание и изберете парфюм точно според вашите представи. За нерешителните предлагаме мостри на парфюми, чрез които можете предварително да опитате парфюма.

Към парфюмните и тоалетни води предлагаме също парфюмирана козметика и красиво опаковани подаръчни комплекти парфюми, които идеално подхождат за подарък за жена и за мъж.

В notino.bg сме се специализирали в продажбата на парфюми. Изберете от нашата широка гама най-добрия парфюм, който ви допълва съвършено!