Преминете към основното съдържание

Стоп бръчки: Масаж за лице гуа ша

20.04.2020 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

Всяка жена копнее да бъде вечно млада и прави всичко възможно, за да го постигне.

Видимо подобрение на кожата на лицето можете да постигнете с помощта на масажа за лице гуа ша, който е горещ хит в Инстаграм и бюти блоговете. Знаете ли, че терапията с нефритени пластини като например Zoë Ayla Luxurious Jade Gua Sha Therapy Tool, всъщност е прастара техника, която произхожда от китайската медицина? За да можете да я извършите у дома по правилен начин, събрахме възможно най-много информация от терапевтка по традиционна китайска медицина.

Какви са ползите от масажа гуа ша?

„Названието идва от съчетанието на две китайски думи, „гуа“ (стържа) и „ша“, което означава сеитба. С помощта на пластини болестта се „изстъргва“ от тялото. Това се отнася най-вече за масажа на цялото тяло. Масажът за лице гуа ша е по-нежен. Масажът за лице гуа ша означава не само приятно прекарано в почивка време, носещо като бонус премахване на бръчките и сияйна кожа. Когато се провежда на терапевтично ниво, той е също диагностичен и лечебен метод. Освен това намалява напрежението на мускулите на лицето, подобрява кръвоснабдяването на кожата и премахва торбичките под очите и старческите петна.

„През лицето и изобщо през главата минават няколко акупунктурни линии с изключително важни точки, които опитните практикуващи на традиционната китайска медицина използват, за да повлияят на цялостното състояние на индивида. Нефритът е рядък камък, който съдържа минерали, необходими на човешкото тяло, овлажнява и гладко се плъзга по кожата. В комбинация с подходящ флуид (серум, масло) и с познаване на теорията и принципите на традиционната китайска медицина може да реши много проблеми не само на лицето.“

Гуа ша удобно у дома

Ако разглеждаме козметичния масаж гуа ша само като техника за разкрасяване, е възможно, с помощта на подходящи помощни средства и продукти да му се насладим и у дома. „Препоръчвам масажът да се извършва веднъж на 10 дни в легнало положение по гръб, а не прав пред огледалото, както обикновено го виждам на профилите на много блогърки,“ предупреждава терапевтката.

Според нея земното притегляне влияе върху кожата, затова, ако дърпате кожата отдолу нагоре, докато сте прави, не помагате особено. „Изберете подходящо масло, което се плъзга добре и не попива много или серум с подобни характеристики. По време на масажа не е желателно кожата да се издърпва,“ обяснява терапевтката.

Как се прави масаж гуа ша

Първо почистете лицето от грим. Ако направите нежен пилинг за лице, който премахва мъртвите клетки, ще подпомогнете действието на маслата. След това нанесете маслото или серума така, че камъкът или валячето да минават по кожата, без да я издърпват или да я бутат пред себе си. Започнете масажа от врата и след това преминете към лицето. Всички движения трябва да бъдат насочени от средата към краищата в три, най-много десет повторения.

Следвайте масажните линии

Извършвайте движения по врата в посока отдолу нагоре към границата на лицето, в никакъв случай не придърпвайте кожата надолу към ключиците.

На челото започнете от мястото между веждите и продължете в посока нагоре към косата. Над веждите правете движения на всяка от двете страни.

Областта около очите масажирайте в кръг – от корена на носа през дъгите над очите, от външните ъгли на очите в посока под очите и отново към изходната точка.

Носа обработете с прави движения от двете му страни и отгоре в посока от върха към корена.

Бузите масажирайте с полукръгове под скулите и от брадата към слепоочията.

Бръчките от носа към устата обработете от брадата покрай устата до носа.

С помощта на правилни движения за кратко време ще постигнете подмладена и сияйна кожа без отоци. Можете да потърсите вдъхновение от специалистите (масажисти, терапевти и лекари). Не е желателно да копирате грешни техники от непроверени източници в интернет и социалните мрежи.

Подходяща козметика за масаж гуа ша

При употреба в домашни условия избирайте масла в зависимост от специфичното им действие и типа кожа. Например Saloos рициново масло за лице и тяло ще се погрижи перфектно за чувствителната или увредена кожа, като я омазнява и в същото време помага за редуциране на бръчките и пигментните петна. Saloos био арганово масло с висока концентрация на натурален витамин E пък действа като анти-ейдж чудо. Хидратира и подхранва кожата интензивно и в дълбочина.

Чудесни са и лекичките емулсии и лифтинг серуми като например Collistar Pure Actives или Biotherm Aquasource Aura Concentrate. С помощта на нефрита активните им съставки проникват дълбоко в кожата и така извличате от тях максимален ефект. За да помогнете максимално на кожата с правилни движения, терапевтката препоръчва да преминете поне основен курс по масаж на лице или да следвате стъпките от терапевтичните клипове в интернет.