Преминете към основното съдържание

Как да чистим четките за грим? Знаем триковете!

18.05.2021 г.

Notino

Прочитане за 6 минути

И за вас ли козметичните четки са незаменими помощници при нанасяне на фон дьо тен, коректор и сенки за очи?

 Значи със сигурност знаете, че трябва редовно да ги почиствате. Ако не сте наясно колко често да го правите и какви продукти да използвате, за да дезинфекцирате любимите си помощници, продължете да четете – защото недостатъчното почистване на козметичните четки е причина за появата на не една пъпка или черна точка.

Защо миенето на четките за грим е важно

Ако не почиствате редовно козметичните си четки, по влакната им постоянно се натрупва все по-голямо количество грим, замърсявания и мъртви кожни клетки, да не споменаваме бактериите. При работа с четката втривате всичко това в кожата на лицето си и предизвиквате акне и други несъвършенства, с които в миналото изобщо не сте се срещали. Убедена ли сте, че е достатъчно веднъж месечно да изплакнете четката? Правите голяма грешка!

 • Можете да почиствате четките на сухо, докато разкрасявате лицето си, или непосредствено след това. И тук не говорим за абсолютно неефективното избърсване на четката със суха салфетка или кърпичка, а за използване на подложка за почистване на четки – BrushArt Professional, например, премахва от влакната пигмента на прахообразните продукти и лесно се измива.
 • Най-малко веднъж седмично почиствайте козметичните четки, които използвате, за да гримирате лицето си. За тези, с които нанасяте сенки за очи, е достатъчно да се грижите два пъти в месеца. Вече е минало времето, в което трябва да измиете четките си, но някак все не успявате? Бързо решение е почистващият продукт за четки в спрей. Достатъчно е да напръскате върху влакната Clinique Makeup Brush Cleanser и след това да избършете с кърпичка. Отлична работа ще ви свърши и дезинфекцията на четките с MAC Cosmetics Brush Cleanser.

Как да почистим козметичните четки в 10 лесни стъпки

Ако усещате, че е време да осигурите на четките си порядъчно почистване, сме подготвили за вас лесно указание, как да го направите. Ще ви бъде благодарна не само кожата на лицето ви, но и самите четки. Защото редовното и правилно почистване със сигурност удължава живота им.

 • Намокрете. Най-напред навлажнете влакната под струя хладка течаща вода, но внимавайте тя да не попада върху местата, които са свързани с дръжката. Може да се наруши структурата на лепилото, с което са захванати към нея и след това четката ви да се отправи директно към коша. За това трябва да внимавате през цялото време, докато миете четката.
 • Подгответе. Сложете в дланта си капка от продукта за почистване с големина на грахово зърно. Страхотни резултати ще постигнете с дезинфекциращия шампоан за четки Sigma Beauty SigMagic™ и с гела Real Techniques Original Collection. Със сигурност познавате хора, които вместо специални продукти за почистване, използват сапун или препарат за съдове за миене на четките. Ако искате да опитате, давайте. Само се уверете, че даденият продукт няма да раздразни кожата ви.
 • Масажирайте. Започнете с въртеливи движения да прокарвате четката по дланта си, в която вече сте сложили от продукта за почистване на четки за грим. Когато започне да се образува пяна, която постепенно придобива цвета на пигментите, „залепнали“ по четката, продължете още малко с почистването.
 • Не искам да си цапам ръцете! Неприятна ли ви е мисълта за длани, покрити със стар грим? Вместо в дланите, нанесете продукта за почистване на четки върху силиконова подложка и след това продължете както в предходната стъпка. BrushArt Cartoon Collection се слага на два пръста, Sigma Beauty PALMAT® ляга страхотно в дланта, а Sigma Beauty SigMagic Scrub се добавя директно в мивката.
 • Повторете. Сега изплакнете четката и повторете целия процес, докато пяната не остане чиста.
 • Изплакнете. Убедена ли сте, че четката е като нова? Наистина старателно отмийте почистващия продукт от нея и преминете към следващата стъпка.
 • Изсушете. Вземете кърпичка или кърпа и махнете излишната вода от влакната, както сушите косата си, след като я измиете.
 • Върнете формата. С пръсти върнете първоначалната форма на четката.
 • Финално съхнене. Поставете четката на перваз, шкаф или други място така, че влакната да останат във въздуха и да могат свободно да съхнат. Никога обаче не я оставяйте да съхне изправена – водата ще се стече до мястото, където влакната са прилепени към дръжката, а вие знаете какво ще последва… Просто не искате да мокрите лепилото.
 • Ами, това е! Съобразете се с факта, че четката ще бъде достатъчно суха най-рано три-четири часа след почистването. Тъй като това зависи от много фактори – от големината и материала до температурата в помещението, най-добре е да я оставите да почива поне през нощта.

Кога почистването на четките вече не помага?

Дори и най-обгрижваната четка не може да издържи до безкрай. Когато започнете да забелязвате, че влакната се цепят, при гримиране полепват по лицето ви, падат или не запазват първоначалната си форма, значи е дошло време да се разделите и да си купите чисто нова четказа грим.

Специалистки ли сте в почистването на четките? Ако се доверявате на собствени изпробвани методи за почистване или ако винаги имате под ръка определен продукт за почистване, споделете с нас своите съвети!