Преминете към основното съдържание

РЕЦЕНЗИЯ: Нишов парфюм Chergui от Serge Lutens

8.03.2016 г.

Notino

Прочитане за 5 минути

В парфюмерийната индустрия, нишовият парфюм Chergui на френската марка Serge Lutens има уникално сложна концепция.

 На пазара е представен през 2005 г. и изключително скорострелно спечелва както сърцата на любителите на аромати, така и вълни от критика. Ясно говорят резултатите от гласуването на посетителите на известния интернет портал „Fragrantica“, където Chergui се нарежда между TOП 3 на нишовите парфюми за момента. При нас Chergui е въобще един от най-продаваните и най-харесваните нишови аромати. От тук се заражда и въпросът защо именно този парфюм е толкова интересен и защо привлича толкова силно вниманието. Задължително беше да пробваме набелязания парфюм и да споделим впечатленията си с вас.

Интересното, което според нас се опитва да представи марката Serge Lutens е да ре-интерпретира ориенталската традиция с легендарната френска и европейска , както и да съчете елегантност и чар в едно. С други думи, способността да приближи ориенталския мироглед към нас – европейците. Човекът, който стои зад марката Serge Lutens е прекарал дълъг период от време в Мароко и точно от там може би извира неговия интересен опит с множество застъпващи се култури.

Наименованието Chergui в превод означава горещ и сух вятър, който може да се усети само в пустинята на Мароко. Парфюмът Chergui се опитва да представи точно тази тематика. И успява да го направи. За създаването на този парфюм е бил повикан един от най-талантливите парфюмеристи за момента - Кристофър Шелдрейк.

А какво представлява самият аромат?

С първото пръскане от аромата ни обгръща силна вълна от сладки и изключително „гъсти“ тонове, между тях доминират преди всичко нотките на мед и сушени тютюневи листа , а на заден план усещаме и роза. Безпогрешно превъзхожда камфорът, който често напомня на медицински аромат или мирис на шведски капки, но този аспект изчезва напълно след около 15 мин.

Постепенно с времето започва да се разкрива много ясно темата за сушата, топлината и сладостта, базирани на вдъхновението от пустинята. Ароматът на сушени тютюневи листа (между другото няма нищо общо с миризмата на пепел от цигари или тютюн за лула), са някакси задушени в мед и заедно с вмъкването на уникалния аромат на сено създават съвършения ефект на топлина и суша. Общо взето за целия период на действие на парфюма, въобще не усетихме влага под каквато и да е форма. Усещането за суша в аромата още повече изпъква ,благодарение на подчертаната пудровитост на ириса, който прекрасно допълва цялата композиция и я поставя в унисекс диапазона. Мистериозността и ориенталността на Chergui оформят тамянът и фината пикантност, които почти никога не се открояват и не са доминиращи съставки. Очарователното за този парфюм е, че успяваме лесно да разпознаем всички компоненти индивидуално, докато те са в перфектна хармония. Вече е ясно защо Chergui е признат за шедьовър. Не само защото абсолютно вярно улавя една толкова абстрактна тема като сушата и топлия пустинен въздух , но в същото време действа изключително топло, приятно и елегантно.Дори завършекът на аромата не се отклонява от вече толкова пъти споменаваната тематика за топлината, сушата и сладостта, още повече, че в него доминира пудровитостта на ириса в комбинация със сандалово дърво и бял мускус.

Издръжливостта на този парфюм е истински отличник- концентрацията „eau de parfum“ действително ни доказа, че при всяко пръскане, ще усещаме парфома в продължение на най-малко 10 часа. Ориенталната същност на парфюма подсказва, че е най-добре той да се ползва през студените зимни и есенни месеци, може да се носи вечер и по специални поводи. Невероятно как Кристофър Шелдрейк е успял да улови уникалната тематика чрез оригиналните тонове на сено, сушени тютюневи листа и мед, толкова вярно интерпретиращи сухия и топъл пустинен вятър в Мароко. Също така продължава да ни очарова, как в парфюма действат всички отделни съставки индивидуално и в същото време в абсолютна хармония. Chergui на Serge Lutens е перфектният пример на нишовата парфюмерия- от употребата на най-качествените компоненти, през работата с арабска тематика и нейната интерпретация, до реалния краен резултат- величествен аромат. Много експерти посочват Chergui като шедьовър и произведение на изкуството. А ние, след интензивния тест на парфюма, можем само да се съгласим с горепосоченото твърдение.

Адриан