Преминете към основното съдържание

Най-новите тенденции в грижата за зъбите!

11.03.2024 г.

Jana Uhlir

Прочитане за 6 минути

Грижата за зъбите никога не е била толкова cool. Забравете за скучните четки и поканете в банята си новите технологии! С тях грижата за зъбите е не само по-забавна, но и по ефективна. Как да мием правилно зъбите си и кои смарт помощници са топ?

Правилната процедура е основата

Основата на правилната дентална хигиена определено е старателното отстраняване на плаката от цялата повърхност на зъбите. „Зъбите трябва да се мият най-малко два пъти дневно – сутрин след закуска и вечер преди лягане, а после да не се яде и да не се пие нищо, освен вода,“ препоръчва денталната хигиенистка Луцие Хронкова от стоматологичен център Dental Office H33.

Не забравяйте да миете и междузъбните пространства „Достатъчно е веднъж дневно. На правилната техника ще ви научи денталната хигиенистка, която я проверява при редовните посещения, за да може зъбите ви да са винаги чисти и здрави,“ казва специалистката. 

За старателно миене на зъбите

Кога да сменим четката?

Сменяте ли редовно своята четка за зъби или чакате, докато е на свършека на силите си, и едва тогава избирате нова? „Четката трябва да се сменя приблизително на всеки три месеца. Така се запазва ефективността на почистващите влакна, като се намалява раздърпването им, дори и то все още да не се забелязва с просто око,“ обяснява денталната хигиенистка и напомня, че след настинка или грип е задължително четката да се сменя.

Как да изберем правилната четка? Изборът само по цвят не е достатъчен. „Най-добре е четката да е мека, с малка работна повърхност на главата и гъсто разположени влакна, които са подрязани равно,“ съветва Луцие Хронкова. 

Бъдете в крак с времето! Това ще улесни работата ви 

Смарт технологиите облекчават почти всяка област от живота ни и грижата за зъбите не е изключение. Електрическите четки за зъби и душовете за уста са доказателство за това. Защо е хубаво да се огледате за такива?

За здрави венци и красива усмивка

Електрическата четка за зъби предлага множество предимства в сравнение с класическата:

  1. По-ефективно почистване: Вибриращата или въртяща се глава помага за отстраняване на повече зъбна плака и остатъци от храна, отколкото ръчната четка. 
  2. По-лесна употреба: Миенето на зъбите с електрическа четка обикновено е по-лесно заради автоматичното ѝ движение.
  3. По-добро достигане до труднодостъпни места: Можете да изберете електрическа четка с почистващи глави в различни форми и размери. Така при миене ще включите всички места в устата, дори и най-труднодостъпните. 
  4. Различни функции: Електрическите четки предлагат и други функции, сред които различни режими на миене, сензори за натиск или вграден таймер, и благодарение на това се справят по-ефективно с миенето на зъбите.

Зъбни душове

И вие ли обичате невероятното усещане за чистота и свежест в устата? За максимален ефект включете в рамките на рутината си, свързана с грижата за зъбите, и зъбен душ. Чрез струята вода с него наистина старателно ще почистите междузъбните пространства и ще отстраните евентуалните остатъци от храна, както и плаката. 

Ще почистите дори труднодостъпните места по линията на венците, където могат да се натрупат бактерии, предизвикващи възпаление. Така ще намалите риска от поява на пародонтоза. Едновременно с това деликатната водна струя масажира чудесно венците, като по този начин подобрява кръвообращението и венците ще бъдат по-здрави при редовна грижа.

Със струя вода за перфектна чистота

СЪВЕТ: Зъбните душове са чудесно допълнение към грижата за зъбите, ако имате чувствителни зъби. Защото позволяват да регулирате налягането и температурата на водата, а така минимизирате раздразнението на чувствителните области в устата. 

Как да се грижим за детските зъби?

Трябва да започнете грижата, още щом се избие първото зъбче. Изберете мека детска четка и почиствайте два пъти дневно. На около една година, когато обикновено децата имат четири зъба отгоре и четири отдолу, заведете наследника си на зъболекар. Той ще ви покаже правилната зъбна хигиена, правилното използване на флуорид и неговото количество. 

За миене на зъбите, което е забавление и за най-малките

Най-късно от две години започнете да учите децата как да мият правилно зъбите си и да използват конец за зъби или интердентални четки. С помощта на вашия зъболекар или дентална хигиенистка им обяснете, защо е важно да се грижат правилно за зъбите си, използвайте игри или награди, за да може миенето да се превърне в любим техен навик. С тази задача ще ви помогнат звуковите четки за зъби, много от тях разполагат и със забавни приложения.   

Приятел за здрава детска усмивка

Топ храни за зъби като перли

Колко често мислите за здравето на зъбите си, когато купувате хранителни продукти? Вероятно рядко. А има толкова храни, които подпомагат здравето и силата им отвътре. Сред тях са млечните продукти, които благодарение на съдържащия се калций укрепват зъбния емайл. Да не забравяме плодовете и зеленчуците, които подпомагат здравето на венците и намаляват риска от поява на кариес, ядките, богати на калций и фосфор, или пълнозърнестите храни, съдържащи витамини от група В и желязо, които са толкова полезни за здравето на венците. 

Дори самото пиене на чиста вода помага за изплакването на устата, а по този начин се намалява образуването на киселина, която може да предизвика кариес. Спокойно пийте и зелен чай с полифеноли, които предпазват зъбите и намаляват образуването на плака.

Вече знаете ли как правилно да се грижите за зъбите си и защо е важно да им осигурите най-добрите четки и продукти за устна хигиена? Да извикаме ура за това, възможно най-скоро да се гордеете с красива и най-вече здрава усмивка.